Mai mulţi politicieni britanici au criticat Poliţia metropolitană de la Londra care a avertizat jurnaliştii că riscă să fie inculpaţi dacă publică documente guvernamentale confidenţiale, pe fondul scandalului provocat de divulgarea unor rapoarte confidenţiale scrise de ambasadorul britanic în SUA.


Imaginea articolului Poliţia din Londra, criticată după ce a avertizat jurnaliştii să nu publice documente confidenţiale, în contextul scandalului în care a fost implicat ambsadorul britanic în SUA

Poliţia din Londra, criticată după ce a avertizat jurnaliştii să nu publice documente confidenţiale, în contextul scandalului în care a fost implicat ambsadorul britanic în SUA

În cadrul anchetei privind note diplomatice confidenţiale scrise de ambasadorul britanic în SUA, care au fost divulgate presei, Poliţia metropolitană din Londra a avertizat sâmbătă mass-media că publicarea oricăror depeşe diplomatice ar putea fi ilegală întrucât este în curs de desfăşurare o anchetă penală în legătură cu divulgarea acestor documente, informează The Associated Press.

Oficialii britanici cred că documentele au fost furnizate presei de o persoană din interiorul Ministerului de Externe de la Londra.

Şeful diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, care concurează împotriva lui Boris Johnson pentru poziţia de lider al conservatorilor şi funcţia de prim-ministru, a transmis că persoana care a furnizat documentele presei trebuie trasă la răspundere, însă a afirmat că are o părere diferită de Poliţie în ceea ce priveşte presupusa ilegalitate a publicării de documente confidenţiale.

„Apăr în totalitate dreptul presei de a publica acele dezvăluiri dacă le primesc & le consideră că sunt în interesul publicului: aceasta este meseria lor”, afirmă Hunt într-un mesaj pe Twitter.

La rândul său, Boris Johnson a declarat că ar fi eronat să fie puşi sub acuzare jurnaliştii care publică documente divulgate.

„Inculparea pe această bază ar reprezenta o atingere adusă libertăţii presei şi ar avea un efect terifiant asupra dezbaterii publice”, a subliniat Johnson.

Într-o serie de rapoarte confidenţiale despre situaţia politică din SUA, Kim Darroch, ambasadorul britanic de la Washington, a numit „ineptă” şi „haotică” Administraţia Donald Trump, lucru care a atras furia liderului de la Casa Albă. Pe fondul olemicilor apărute după ce a numit „ineptă” Administraţia SUA, Darroch a demisionat.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here