Co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, ”colaborează cu guvernul Statelor Unite pentru dezmembrarea reţelei sociale” după ce l-a numit pe Zuckerberg, ”ne-american”, New York Times.


Imaginea articolului Chris Hughes, co-fondatorul Facebook şi fost coleg de camera cu Zuckerberg, colaborează cu guvernul SUA pentru spargerea monopolului reţelei sociale

Chris Hughes, co-fondatorul Facebook şi fost coleg de camera cu Zuckerberg, colaborează cu guvernul SUA pentru spargerea monopolului reţelei sociale (FOTO: Futurism.com)

Chris Hughes, care a fost coleg de cameră cu Mark Zuckerberg în timpul studiilor la Harvard este unul dintre cei mai vocali opozanţi ai dominaţiei globale manifestate de Facebook. Într-un articol publicat în luna mai, Hughes, acum în vârstă de 35 de ani, a afirmat că Facebook deţine un monopol şi a făcut apel la organismele americane să desprindă reţeaua socială de platformele sale conexe, Instagram şi WhatsApp.

Hughes a părăsit Facebook în 2007 şi lucrează cu autorităţile americane într-un posibil caz anti-trust, potrivit jurnaliştilor de la New York Times.

Şi alţi specialişti în problemele anti-trust, ca Scott Hemphill şi Tim Wu, ar fi implicaţi în pregătirea investigaţiei. Potrivit acestora, Facebook a făcut mai multe achiziţii pentru a-şi asigura controlul asupra pieţei.

Zuckerberg a fost obligat să apară în faţa Congresului american în 2018 pentru a răspunde problemelor legate de expunerea datelor utilizatorilor.

Facebook a achiziţionat Instagram pentru 1 miliard de dolari în 2012 iar doi ani mai târziu a încheiat o înţelegere pentru preluarea WhatsApp pentru suma de 19 miliarde de dolari.

Autorităţile americane investighează măsura în care platformele Facebook distrug competiţia.

Departamentul de Justiţie arată că ia în considerare ”îngrijorarea generală” privind impactul reţelelor sociale, al motoarelor de căutare şi al vânzărilor online.

Investigatori strând informaţii din partea publicului şi al altor reprezentanţi din domeniu.

Nu este cunoscut exact rolul lui Hughes în investigaţie dar se consideră că el poate face legătura cu foşti angajaţi şi competitori ai Facebook.

Dezvăluirile vin la o zi după ce Facebook a recunoscut că a fost deschisă o investigaţie anti-trust din partea Comisiei Federale de Comerţ.

Compania a primit o amendă de 5 miliarde de dolari în urma scandalului Cambridge Analytica, Facebook fiind acuzat că a oferit date confidenţiale ale utilizatorilor.

Cei de la Facebook au fost obligaţi să înfiinţeze un organism independent care să se ocupe de confidenţialitatea, organism asupra căruia Zuckerberg să nu poată avea niciun control.

Congresul american s-a arătat preocupat şi de aspecte legate de companii precum Google sau Amazon.

Chris Hughes a lucrat cu Zuckerberg încă din 2002 pentru a construi Facebook. Acum, co-fondatorul reţelei susţine că „puterea lui Mark nu are precedent şi este ne-americană. Este timpul să fie dezmembrat Facebook”.

Hughes l-a acuzat pe Zuckerberg că a dus compania într-o direcţie greşită din cauza colegilor care nu l-au contrazis: ”Mark e un om bun. Dar sunt supărat că se concentrează pe creştere şi sacrifică siguranţa şi politeţea pentru mai multe accesări. Sunt îngrijorat că Mark s-a înconjurat cu o echipă care îi întăreşte convingerile în loc să i le pună la îndoială”.


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here