Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi de peste 270.000 de lei în urma controalelor privind comercializarea dispozitivelor cu fascicul luminos tip laser, în zona Bucureşti-Ilfov, informează un comunicat al instituţiei remis AGERPRES.

Citește și: FBI se implică în cazul anchetei de la Caracal: BUBUIE o nouă pistă / SURSE

Totodată, comisarii ANPC au oprit definitiv de la comercializare produse notificate prin Sistemul de alertă rapidă RAPEX al Uniunii Europene în valoare de peste 47.000 de lei. 

Printre abaterile constatate în timpul verificărilor, se numără prezenţa spre vânzare a unor produse interzise comercializării, deoarece utilizate în condiţii normale, acestea pot pune în pericol viaţa sau securitatea consumatorilor (produse notificate prin Sistemul RAPEX), şi a unor produse care nu aveau eticheta şi avertizările de utilizare traduse în limba română şi nici alte elemente de caracterizare (nefiind notificate prin Sistemul RAPEX). 

Pe de altă parte, în vederea verificării potenţialului periculos al fasciculului luminos dezvoltat de dispozitivele care nu au fost notificate prin Sistemul RAPEX şi a testării acestora, vor fi realizate analize speciale în cadrul unui laborator autorizat de profil, urmând ca rezultatele acestora să fie făcute publice. 

„Referitor la informaÅ£iile apărute în spaÅ£iul public pe această temă, trebuie menÅ£ionat, în primul rând, ca o avertizare pentru părinÅ£i, că aceste obiecte nu sunt jucării. Mai mult, pe ambalajul acestora este precizat clar că ele sunt interzise copiilor, iar pentru adulÅ£i acesta conÅ£ine avertizări în legătură cu utilizarea care poate fi periculoasă în general, indiferent de vârsta celui care le foloseşte”, se precizează în comunicatul ANPC.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here