(PRELUARE INPOLITICS.RO):

O decizie neașteptată survenită azi, la ședința Comitetului Politic al USR, aruncă în aer Alianța 2020, putînd determina chiar destrămarea acesteia înaintea alegerilor prezidențiale, e vorba de decizia încheierii doar a unei alianțe electorale și nu politice.

Cum se știe, negocierile dintre liderii USR și PLUS conduseseră spre decizia încheierii unei alianțe politice pentru alegerile prezidențiale, care urma să fie validată azi de Comitetul Politic al USR.
Numai că, surpriză, puțin înaintea ședinței de azi, lideri ai USR au dat-o la întors, anunțînd că vor vota doar pentru alianță electorală și nu politică.

Contactat imediat de G4Media, Dacian Cioloș a răbufnit categoric:

”Din informațiile pe care le am în urma unei discuții cu Dan Barna, am înțeles că alianța politică urmează să fie votată și că din punctul nostru de vedere nici nu poate fi altfel(s.n.). Mesajul pe care l-am primit de la electorat pe 26 mai a fost că alianța între PLUS și USR trebuie să-și asume împreună candidaturi pentru prezidențiale, locale și parlamentare și să câștige aceste alegeri împreună. În consecință nu poate fi vorba doar de o alianță electorală și de târguieli pe anumite nume și locuri pe listă. Noi trebuie să dăm acum un mesaj clar, pe conținutul unui program politic cu care să ținem aproape cetățenii români care au încredere în noi. În concluzie sunt convins că vom găsi înțelepciunea să dăm acest mesaj în urma deciziilor pe care le vor lua organele de conducere ale celor două partide din alianța politică. Mergem împreună până la capăt”.

Și totuși, USR a decis azi la vot altfel: la prezidențiale va fi doar alianță electorală.

Premiul de consolare pentru PLUS a fost oferta încheierii unei alianțe politice doar pentru alegerile locale și cele parlamentare.
Europa liberă afirmă, citînd surse din USR, că motivul pentru care șefii de organizații au refuzat formalizarea în justiție a alianței derivă tot din disensiunile referitoare la ponderea celor două partide, mai ales în structurile de conducere. Oricum, au declarat sursele menționate, încă nu s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește locurile pe listele de la locale și parlamentare.

Să explicăm de ce această decizie poate arunca în aer alianța 2020.
Diferența dintre alianța electorală și cea politică e crucială.
Alianța electorală funcționează doar pînă la alegeri. Cînd ceasul bate ora 21 în ziua votului, alianța nu mai există, fiecare partid component e liber ca pasărea cerului și fără nicio obligație față de partener.
Alianța politică, dimpotrivă, funcționează juridic și după alegeri, pe termen nedefinit, și este percepută ca un singur partid politic.
Ca să înțelegeți importanța acestei diferențe e suficient să amintim că, în 2004, o decizie stranie, rămasă neexplicată pînă azi, a făcut ca alianța PSD-PUR să fie înscrisă ca alianță electorală și nu politică.
Deși alianța a cîștigat alegerile parlamentare, bătînd la vot alianța politică PNL-PD, președintele Traian Băsescu nu a fost obligat să considere PSD-PUR ca pe un singur grup politic, pentru că relația dintre ele dispăruse, legal.
Asta a deschis drum intrării PUR la guvernare alături de alianța DA și la preluarea puterii totale de către Băsescu.

În absența unei alianțe politice, între două partide nu se poate încheia un protocol, care să prevadă că unul dă candidatul prezidențial, iar celălalt de premier, plus alte funcții grele, precum cele de candidat de primar general șamd.
Ori, alianța 2020 a stabilit de principiu ca Dan Barna să fie candidat la Cotroceni, iar Cioloș viitor premier. Un premier care, atenție, teoretic cel puțin, poate veni la guvernare înaintea alegerilor de anul viitor, prin schimbarea majorității actuale.

Acest lucru trebuie bătut în cuie într-un protocol al alianței politice USR-PLUS; în caz contrar, el permite useriștilor să se răzgîndească oricînd în cazul cîștigării prezidențialelor, fără să riște vreun reproș public. Pentru că, acceptînd doar alianță electorală, se cheamă că PLUS ar accepta conștient și un asemenea risc. Mai ales că, pe lîngă șefia guvernului, PLUS a revendicat, la pachet, și primăria generală, pentru candidatul Vlad Voiculescu, validat acum două zile.

Dacă toate sunt atît de bune și frumoase în alianță, de ce USR nu ar vrea alianță politică la prezidențiale, rezervîndu-și posibilitatea de a adopta alte variante după eventuala victorie, ori de a negocia viitoarele alianțe pentru locale și parlamentare de pe poziții de forță?
Adică exact temerea lui Cioloș, exprimată prin cuvintele de mai sus, ”nu poate fi vorba doar de o alianță electorală și de târguieli pe anumite nume și locuri pe listă”.
Semn că situația nu e deloc liniștită în relația dintre cele două partide, iar următoarele zile ar putea aduce surprize.

 

Articolul Bomba: Se rupe alianta USR-PLUS? apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here