Totalul investiÅ£iilor necesare în sectorul energiei electrice pentru perioada 2019-2030 este de circa 14 miliarde euro, pentru reÅ£ele electrice fiind estimate investiÅ£ii de aproximativ 500 milioane euro anual până în 2030, conform proiectului „Strategiei energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050”, publicată de ministerul de resort, potrivit Agerpres.

Costurile pentru reÅ£ele electrice includ proiectele de interconectare şi de dezvoltare a reÅ£elei prevăzute în Planul de Dezvoltare al Transelectrica pentru 2016-2025 şi continuarea acestuia până în 2030, precum şi nivelul estimat al investiÅ£iilor în reÅ£ele de distribuÅ£ie. InvestiÅ£iile includ echipamente şi tehnologii ce fac tranziÅ£ia către „reÅ£elele inteligente” cu comunicare bidirecÅ£ională, cu gestiune eficace şi cu flexibilitate mai mare în operare.

Citește și: Explicații făcute de Cozmin Gușă! ‘A fost o manifestare exceptională de civili’

„Este estimat şi costul dezvoltării treptate a producÅ£iei distribuite a energiei electrice, cu impact în special la nivelul reÅ£elelor de distribuÅ£ie. Astfel de investiÅ£ii nu sunt de natură să crească nivelul tarifelor de reÅ£ea”, se menÅ£ionează în proiect.

Cele mai importante obiective de investiÅ£ii în sectorul de producere şi transport al energiei electrice sunt: finalizarea grupurilor 3 şi 4 la CNE Cernavodă; realizarea unui grup energetic nou de 600 MW la Rovinari; realizarea Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj TarniÅ£a-Lăpuşteşti; grup energetic nou 400 MW parametrii ultrasupracritici la Turceni; centrala Hidroelectrică Turnu-Măgurele – Nicopole, 500 MW; grup energetic nou 200 MW CCGT- Craiova II, pe gaz cu funcÅ£ionare flexibilă, inclusiv stocarea resursei energetice în depozitul subteran Gherceşti; grup energetic nou 400 MW CCGT pe gaz cu funcÅ£ionare flexibilă – Mintia;

centrala Hidroelectrică RăstoliÅ£a – 35 MW; centralele hidroelectrice de pe râul Jiu – 90 MW; centrale hidroelectrice pe râul Olt (defileu) – 145 MW.

Citește și: EXCLUSIV 40 de martori degeaba! O rețea de proxeneți, lăsată liberă în Caracal! Cutremur în sistem

Totodată, Strategia de dezvoltare a Transelectrica are ca obiectiv închiderea inelului de 400 kV al României. Aceasta prevede, pe lângă o serie de alte proiecte, realizarea LEA 400 kV nouă între staţiile Gădălin şi Suceava. Aceasta are un impact major asupra siguranţei în funcţionare, a capacităţii de interconexiune, dar contribuie şi la consolidarea legăturii dintre cele două zone de reţea aflate în zona de nord a ţării, semnalează documentul.

Investiţiile mai vizează şi închiderea inelului de 400 kV al Municipiului Bucureşti, pe zona de est, prin realizarea unei linii electrice de 400 kV de la staţia electrică de transport Bucureşti Sud la staţia electrică Brazi Vest, inclusiv cu realizarea unei staţii noi de transport în zona de NE a Capitalei (Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov ating până la 15 % din consumul de energie electrică de la nivel naţional).

Citește și: Atenție! Vecinul lui Gheorghe Dincă oferă noi detalii

Conform proiectului Strategiei Energetice, o analiză a tuturor cheltuielilor de capital previzionate în domeniul transportului de energie electrică, al transportului de gaze, al stocării, al interconectărilor de alimentare cu petrol, al reÅ£elelor de carbon şi al potenÅ£ialelor facilităţi „power-to-gas- grid injections” evidenÅ£iază o cheltuială totală de 229 miliarde de euro în decada 2021-2030 în zona UE 28. Aceasta se adaugă la investiÅ£iile de infrastructură în valoare de 67 miliarde de euro, care sunt încă în aşteptare pentru punere în funcÅ£iune până în 2020.

Ministerul Energiei a anunţat vineri publicarea proiectului de strategie, finalizarea raportului de mediu şi a studiului de evaluare adecvată, dezbaterea publice a acestor documente urmând să aibă loc în data de 15 octombrie.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here