Zece migranÅ£i s-au aruncat marÅ£i în apă de pe nava umanitară spaniolă Open Arms, încercând să ajungă înot pe insula italiană Lampedusa, aflată la mică distanţă, în timp ce guvernul de la Madrid se pregăteşte să propună o nouă soluÅ£ie pentru rezolvarea acestei ‘urgenÅ£e umanitare’, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit ONG-ului spaniol, care a difuzat pe Twitter şi o înregistrare video, primul bărbat a sărit în apă în primele ore ale dimineţii de marţi.

‘E posibil ca el să fi fost debarcat (pe Lampedusa de gărzile de coastă italiene), dar nu avem o confirmare oficială’, a explicat o purtătoare de cuvânt a Open Arms pentru AFP.

Câteva ore mai târziu, ‘nouă persoane s-au aruncat în apă pentru a încerca din disperare să ajungă pe coasta Lampedusei’, a transmis organizaÅ£ia într-un alt tweet, insistând că ‘situaÅ£ia este scăpată de sub control’.

Cei nouă, dintre care unii nu purtau veste de salvare, au fost recuperaÅ£i din mare şi, în jurul orei 10.00 GMT, se aflau ‘la bordul vasului gărzii de coastă italiene’, a indicat purtătoarea de cuvânt a Open Arms.

O parte din cei 98 de migranţi de pe navă se află la bordul acesteia de 19 zile, egalând astfel recordul nedorit al celor salvaţi de SeaWatch3 la sfârşitul anului trecut, ulterior debarcaţi în Malta pe 9 ianuarie.

În faÅ£a refuzului guvernului italian de a permite debarcarea migranÅ£ilor de pe Open Arms în Lampedusa, în pofida acordului dat de şase state europene pentru a-i găzdui ulterior, duminică Madridul a propus ca destinaÅ£ie pentru nava umanitară portul Algesiras, în extremitatea sudică a Spaniei, ceea ce ONG-ul a considerat ‘absolut nerealizabil’.

Guvernul spaniol a propus apoi insulele Baleare, situate ceva mai aproape, totuşi la o distanţă de 1.000 km de Lampedusa, o idee ‘total de neînÅ£eles’ pentru Open Arms, dat fiind că deplasarea până în acest arhipelag ar dura trei zile.

Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a dat asigurări marÅ£i, dar fără a prezenta detalii, că Madridul va face o nouă propunere ‘în orele care urmează’, pentru rezolvarea acestei ‘urgenÅ£e umanitare’.

Margarita Robles a criticat încă o dată atitudinea ministrului de interne italian, Matteo Salvini, ‘care a arătat că vieÅ£ile umane nu contează pentru el’.

Luni, un reprezentant al ONG-ului a propus ca migranţii să fie lăsaţi să debarce în Italia, de unde să fie transportaţi pe calea aerului în Spania. Italia s-a oferit să-i transfere pe migranţi pe nave ale gărzii de coastă care să-i ducă în Spania.

‘Fermitatea este unicul mod de a evita ca Italia să devină tabăra de refugiaÅ£i a Europei, aşa o demonstrează şi în acest ore ONG-ul spaniol al falşilor bolnavi şi falşilor minori’, a scris Salvini pe Twitter.

El a insistat că este responsabilitatea Spaniei să rezolve situaÅ£ia: ‘ONG spaniol, navă spaniolă, port spaniol: aşa ar trebui să fie’, a declarat Salvini.

 

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here