Am afirmat repetat că BNR a majorat dobânzile prea puțin și prea târziu, iar astăzi avem încă o confirmare. Se știe că majorările de rată de dobândă au o întârziere până la momentul în care ajung să se reflecte în reducerea prețurilor, de 4 până la 8 trimestre. Știu asta și strategii de lungă durată de la BNR susținuți de ,,oameni serioși’’. Am detaliat pentru PSnews.ro, precizeaza analistul Radu Soviani:

Inflaţia în România, de trei ori mai mare decât media europeană

România a avut şi în luna iulie 2019 cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,1%, în creştere faţă de nivelul de 3,9% înregistrat în luna iunie, arată datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Contactat de PSnews.ro, analistul economic Radu Soviani explică, în detaliu, motivele pentru care România continuă să aibă cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

„BNR este singura bancă centrală din UE care ratează constant ținta de inflație și obiectivul său fundamental”

Astfel, potrivit lui Soviani, când inflația scade în Uniunea Europeană și zona Euro, în România scade mai puțin, iar BNR „este singura bancă centrală din Uniunea Europeană care ratează constant ținta de inflație și obiectivul său fundamental”.

,,În primul rând observăm că atunci când prețurile se majorează în zona Euro sau în Uniunea Europeană, în România se majorează semnificativ mai mult’’. Așa am ajuns să avem inflație anuală de 4 ori mai mare decât inflația din zona Euro. În ultimele 12 luni, inflația în zona Euro a scăzut sub jumătate (de la 2,2% anual la 1% anual) iar in Uniunea Europeană, de la 1,6% anual la 1,4%. În România ne situăm la 4,1%, este drept tot în scădere față de nivelul de 4,3% înregistrat în urmă cu un an, ceea ce arată alte trei lucruri importante: când inflația scade în Uniunea Europeană și zona Euro, în România scade mai puțin (în zona Euro inflația a scăzut cu 55% până la un punct procentual iar în România a scăzut cu 5%, până la 4,1 puncte procentuale – de 11 ori mai puțin).

Apoi, mai observăm că BNR este singura bancă centrală din Uniunea Europeană care ratează constant ținta de inflație și obiectivul său fundamental – spre exemplu, inflația din Ungaria a doua cea mai mare din Uniunea Europeană – după România este la 3,3% – în ținta de 3% +/- 1%. Și cel mai important, politica monetară funcționează, dar BNR greșește constant și dozajul și momentul, ceea ce conduce la ratarea misiunii sale de bancă centrală”, a declarat Radu Soviani în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Totodată, analistul atrage atenția că BNR a majorat dobânzile prea puțin și prea târziu, iar datele publicat astăzi de Oficiul European de Statistică confirmă acest lucru. Mai mult: potrivit lui Soviani, șeful BNR, Mugur Isărescu, va fi nevoit să majoreze rata dobânzii pentru a tempera viitoare depreciere a leului, care la rândul ei va aduce mai mult inflație”.

Am afirmat repetat că BNR a majorat dobânzile prea puțin și prea târziu, iar astăzi avem încă o confirmare. Se știe că majorările de rată de dobândă au o întârziere până la momentul în care ajung să se reflecte în reducerea prețurilor, de 4 până la 8 trimestre. Gașca de la BNR susținută de ,,oameni serioși’’ a stat spectatoare până în ianuarie 2018, când a majorat timid rata de dobândă, cu doar 0,25 puncte procentuale (la 2%), ulterior urcând în mai 2018 la 2,5% – nivel la care a fost înghețată pentru ca Mugur Isărescu să nu deranjeze administrația politică și să fie reales, chiar dacă asta a însemnat din nou derapaje inflaționiste.

Dar majorările de rată de dobândă de monetară au funcționat (în sensul că majorarea ratei a condus timid la reducerea inflației), ceea ce confirmă că Mugur Isărescu a greșit dozajul (prea puțin întrucât încă avem o inflație cvadruplă față de cea din zona Euro) dar și momentul (prea târziu). Și cel mai important lucru că, acum, când numărătoarea inversă până la recesiune a început, pentru că a greșit dozajul și momentul, Isărescu nici nu are spațiu să reducă suficient rata dobânzii pentru a impulsiona economia atunci când va intra în revers, ba chiar, înzestrat cu greșelile trecutului, va fi nevoit să majoreze rata dobânzii pentru a tempera viitoare depreciere a leului, care la rândul ei va aduce mai mult inflație’’. Este trist că ,,oameni serioși’’ susțin în continuare la BNR personaje care nu învață nici măcar din propriile greșeli, darămite din ale altora, deși unii dintre ei scriau note informative despre ,,greșelile’’ altora încă din perioada securității comuniste”, a conchis Soviani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here