Este o criză guvernamentală. Nu neapărat una politică. Cum corect a precizat, spre uimirea mea, președintele Klaus Iohannis. Rezistând marți tentației de a ataca PSD la baionetă. dar să vedem ce va fi azi. Până una alta, să observăm că, fără nici cea mai mică excepție, toți actorii politici relevanți tratează această criză exclusiv din perspectiva jocurilor politice. A interesului lor electoral. Nu în cheia cetățeanului. Această cheie a cetățeanului a fost înghițită pe parcurs.
Frontul anti-PSD susține constant că Guvernul este rău și că trebue să plece. Nu discut acum cât de întemeiate sunt motivele. Să prezumăm însă că principali actori ai acestui front au dreptate. Și, în această logică, chiar așa stau lucrurile. Dacă Guvernul este rău, trebuie să plece. Dacă măsurile Executivului sunt nesustenabile, dacă țara este împinsă în faliment, dacă administrația publică este paralizată, dacă datoriile externe se acumulează fără număr și fără a se vedea vreun rezultat al împrumuturilor, atunci da, Guvernul trebuie să plece. Dar cine îi dă brânci? Iată o întrebare extrem de provocatoare. Pentru că, până una alta, nu are un răspuns.
Pro România și mai nou ALDE, autoejectată în opoziție, anunță că Guvernul funcționează rău și că vor vota o moțiune de cenzură dacă ea va fi produsă de alții. Nu se vor pronunța însă în favoarea unui nou Guvern alcătuit din inițiatorii moțiunii. Cu alte cuvinte, au pulverizat majoritatea, sunt gata să consacre acest fapt votând pentru căderea Guvernului Dăncilă, dar nu pun umărul la construcția unei noi majorități. Păi dacă Guvernul e rău, nu trebuie să vină altul? Și ca să vină altul, nu este nevoie de un vot?
Tot cu fața întoarsă de la cetățean și urmărindu-și strict interesul electoral, acționează și USR. Partidul condus de Dan Barna găsește resursele necesare pentru a ataca cu fiecare prilej Guvernul pe motiv că e rău, ne informează că în consecință va susține orice moțiune de cenzură împotriva acestuia, dar nu va participa la o guvernare până când nu au loc alegeri parlamentare. Anticipate sau la termen. Alegerile parlamentare anticipate, dacă se vor face vreodată, se vor face abia odată cu alegerile locale. Deci peste circa opt-nouă luni de zile. Între timp, conform viziunii USR, țara ar urma să fie administrată de un Guvern rău. Dacă USR ar participa la o guvernare înainte de alegerile parlamentare, susține acest partid, atunci va avea numai de pierdut, întrucât în absența unei majorități parlamentare ferme noul Executiv va fi tot rău. Și, în consecință, participând la administrarea treburilor țării, USR ar avea de pierdut.
Partidul Național Liberal, susținând și el în mod consecvent că acest Guvern este rău, ne-a informat cu mai multă vreme în urmă că, peste câteva zile, când începe noua sesiune parlamentară, va introduce o moțiune de cenzură. Apoi Ludovic Orban și-a făcut socoteala și a ajuns la concluzia că nu e bine așa. Că glonțul de argint, adică singura posibilitate de a face o moțiune de cenzură într-o sesiune parlamentară, va trebui tras mai spre sfârșit, nu la început. Până atunci, Guvernul rău poate să meargă mai departe. Orban s-a spălat pe mâini și și-a băgat coada între picioare. A simțit însă miros de sânge imediat după ce ALDE a anunțat că trece în Opoziție. Și revine asupra teoriei glonțului de argint, în sensul că acesta ar urma să fie tras de PNL peste câteva zile. Ce se întâmplă după, Ludovic Orban nu ne spune. După ce dărâmă PSD scoțându-l de la guvernare, ce pun liberalii în loc? Ce fel de Guvern? În combinație cu cine? Susținut parlamentar de către cine?
Un alt actor important este Klaus Iohannis, în calitatea lui de președinte al României, de lider maximo al opoziției și de promotor al PNL. Și pentru el Guvernul este rău. Până în prezent, de șase ori i-a cerut doamnei Dăncilă să plece. Acum, nu-i mai cere să plece. Sau cine știe, poate îi cere azi, când s-a angajat să ne vorbească despe criza guvernamentală. Dar, până una alta, a lăsat-o mai moale. Parcă n-ar mai avea interesul să-i vadă plecați pe pesediști de la guvernare. Parcă i-ar fi de folos în campania electorală să o împingă pe Dăncilă în turul doi și să o folosească drept țintă principală a campaniei sale. Dacă așa stau lucrurile în continuare, cum ni se înfățișează în ultima vreme, ei bine atunci Guvernul rău nu trebuie pentru moment să plece. Chiar dacă în concepția sa le provoacă traume cetățenilor. Care se amplifică pe zi ce trece.
Și am încheiat această demonstrație. După cum observați, niciunul dintre raționamentele politice pe care le formulează liderii frontului anti-PSD nu ia în calcul interesul cetățeanului. Care logic ar trebui să dicteze un raționament simplu. Dacă Guvernul este rău, să plece. Și să fie înlocuit imediat cu un Guvern mai bun. Cu orice preț. Pentru că atunci când vorbim despre interesul cetățeanului într-o democrație, nu există niciodată un preț prea mare. Dacă liderii opoziției îl sacrifică pe cetățeanu cu atâta cinism, luând de fiecare dată în calcul cu prioritate interesul lor politic imediat și mai ales interesul electoral, atunci îmi permit și eu o întrebare de bun simț urmată de o supoziție.
Întrebarea logică este dacă partidele din frontul anti-PSD chiar vor să facă un Guvern mai bun. Dacă ele chiar intenționează să-și pună pielea în băț de dragul cetățeanului. Și, subsumat acestei întrebări, mai urmează una. Există un program alternativ de guvernare? Mai realist? Mai sustenabil? Mai benefic pentru cetățeni? Și dacă da, care e? Că eu unul, nu l-am văzut. Și nici cetățenii nu l-au văzut. Iar acum supoziția. Nici lui Klaus Iohannis, nici liderilor politici ai partidelor din opoziție nu le pasă nici cât negru sub unghie de ceea ce se întâmplă cu această țară. Ei vor doar puterea și asta cu orice preț. Care ar putea fi obținută eventual prin simpla demonizarea unui Guvern rău. Dar nu prin instalarea cu toate sacrificiile asumate a unui Guvern bun.
Sorin Rosca Stanescu

Articolul Să citim criza în cheia cetățeanului apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here