Sute de manifestanÅ£i au participat sâmbătă la Moscova la un marş de protest împotriva ”represiunii politice”, ultima acÅ£iune a unei importante mişcări contestatare înaintea alegerilor locale, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Manifestaţii au avut loc aproape în fiecare weekend la Moscova de la jumătatea lunii iulie, după ce a fost respinsă pentru vicii de formă înregistrarea a aproximativ 60 de candidaţi independenţi la alegerile pentru Parlamentul Moscovei, ce vor avea loc pe 8 septembrie odată cu alte scrutinuri locale.

Citește și: SURSE – Șefi de filiale au atenționat-o pe Dăncilă că nu e ‘entuziasm’ în organizații. REPLICA premierului .

Majoritatea acestor proteste nu au fost autorizate şi poliţia le-a reprimat sever, operând în total aproape 2.700 de arestări şi fiind iniţiate numeroase acţiuni penale împotriva unor manifestanţi şi a politicienilor din opoziţie care au primit scurte pedepse cu închisoarea pentru apelurile lor de a manifesta, cum este cazul lui Ilia Iaşin, încarcerat miercuri pentru a cincea oară.

Marşul de sâmbătă, organizat la apelul principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, eliberat recent din închisoare, dar care nu a fost prezent, a străbătut în calm marile bulevarde ale centrului Moscovei. ManifestanÅ£ii au purtat pancarte prin care cer eliberarea ”deÅ£inuÅ£ilor politici” arestaÅ£i la protestele anterioare.

Deşi autorităţile i-au avertizat pe participanţii la acest marş că acţiunea lor nu este autorizată, poliţia nu a intervenit, cel puţin până la mijlocul după-amiezii.

Pe lângă revendicările politice, un grup de femei prezente la marş a desfăşurat o pancartă de culoare roz împotriva violenţei domestice.

La rândul său, oligarhul Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia până să fie condamnat la închisoare şi apoi să aleagă calea exilului după graÅ£ierea sa de către preşedintele Vladimir Putin, a lansat sâmbătă un apel pentru oprirea derivei ”represive” a acestuia din urmă, potrivit agenÅ£iei EFE.

”Pot spune că la ora actuală democraÅ£ia în Rusia este ceva pentru care trebuie să luptăm, este un lucru pentru care am plătit mult. Important este să oprim tendinÅ£a regimului actual de a merge către o represiune a individului, trebuie să oprim asta”, a spus Hodorkovski la o conferinţă de presă la VeneÅ£ia, cu ocazia prezentării unui documentar despre propriul său caz.

Hodorkovski a fost arestat în anul 2003, găsit vinovat de mai multe delicte economice şi condamnat la 14 ani de închisoare. După ce a fost amnistiat în 2013 de preşedintele Vladimir Putin s-a retras în Elveţia.

Fostul oligarh a susţinut mereu că a fost victima unei campanii orchestrate de Kremlin pentru a-l deposeda de imperiul său petrolier după ce la începutul deceniului trecut a sprijinit opoziţia împotriva lui Putin.

Odată stabilit în ElveÅ£ia, Hodorkovski a pledat pentru desfăşurarea de alegeri libere în Rusia şi a creat ONG-ul ”Rusia Deschisă”, prin intermediul căruia a susÅ£inut mai mulÅ£i candidaÅ£i la alegerile locale în Rusia.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here