Sub semnătura premierului Viorica Dăncilă și a altor 6 membri ai Guvernului, STS a primit marți la Palatul Victoria atribuții în alegerile prezidențiale: tabletele din toate secțiile de vot din țară, care monitorizează prezența la urne, vor aparține STS. Voturile vor fi numărate tot cu softul STS.

  • Context: După alegerile europarlamentare, unii lideri din PSD și ALDE au exprimat suspiciuni legate de implicarea STS în alegeri. În acest sens s-a înființat o comisie parlamentară de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului „pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaÅ£iul public” la europarlamentare. Chiar Viorica Dăncilă a zis că „trebuie” să fie o „alternativă” la softul STS de numărare a voturilor pentru a nu exista suspiciuni și la prezidențiale.

Guvernul a adoptat în ședința de marți Hotărârea nr.631/2019 privind „stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfășurare” a alegerilor prezidențiale. Actul a apărut joi în Monitorul Oficial nr. 712 și este semnat de Viorica Dăncilă și contrasemnat de Mihai Fifor (Interne), Daniel Suciu (Dezvoltare), Eugen Teodorovici (Finante), Ramona Manescu (Externe), Sorina Pintea (Sanatate), Toni Greblă (SGG), Constantin-Florin Mitulețu-Buică (AEP).

STS va asigura, printre altele:

  • terminalele informatice necesare Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, inregistrarii audio-video a operatiunilor efectuate de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare pentru numararea voturilor, precum si fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii
  • terminalele informatice pentru sectiile de votare organizate in strainatate care sa permita preluarea electronica a semnaturilor alegatorilor.
  • serviciile de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date
  • va sprijini AEP în asigurarea echipamentelor, aplicatiilor si serviciilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votarii la alegerile prezidentiale

Contactat de STIRIPESURSE.RO, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mitulețu-Buică (AEP), a zis că softul de centralizare a voturilor va fi asigurat de STS.

„Daca noi nu detinem toate echipamentele, le asiguram cu STS. Noi avem o licitatie deschisa de un an de zile si nu am inchis-o nici la momentul acesta, pentru echipamente de centralizare a rezultatelor votarii. Si atunci o să facem ca la europarlamentare, tot cu echipamentele STS”, a zis președintele AEP.

Acesta a indicat că STS va oferi și toate tabletele care monitorizează prezența la vot în secții. Șeful AEP a indicat că STS o să „înlocuiască câteva mii” de tablete pentru prezidențiale.

El a indicat că tot ce va face STS la prezidențiale se va realiza sub coordonarea AEP.

ATRIBUȚIILE STS ÎN ALEGERILE PREZIDENȚIALE, potrivit hotărârii de guvern:

„Pentru asigurarea functionalitatii sistemelor informatice si de comunicatii utilizate in procesul electoral, prefectii desemneaza la propunerea autoritatilor locale, pana cel tarziu la data de 1 octombrie 2019: cel putin un informatician pentru fiecare comuna, cel putin doi informaticieni pentru fiecare oras, cel putin trei informaticieni pentru fiecare municipiu si sector al municipiului Bucuresti. In cel mult trei zile de la data expirarii termenului de 1 octombrie, prefectii transmit lista informaticienilor către AEP si STS. Informaticienii primesc, pe baza de proces-verbal, de la reprezentantii STS echipamentele informatice necesare indeplinirii atributiilor care le revin.

STS duce la indeplinire urmatoarele masuri tehnice principale:

– asigura aplicatii informatice conform cerintelor operationale furnizate de AEP

– asigura echipamente informative si de comunicatii pentru implementarea si functionarea sistemelor informatice utilizate in procesul electoral, precum si pentru asistenta tehnica necesara acestora

– asigura serviciile de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date, necesare birourilor electorale din tara

– asigura terminalele informatice necesare Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, inregistrarii audio-video a operatiunilor efectuate de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare pentru numararea voturilor, precum si fotografierii proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii

– asigura terminalele informatice pentru sectiile de votare organizate in strainatate care sa permita preluarea electronica a semnaturilor alegatorilor.

STS asigura la nivelul fiecarui judet constituirea unor centre de interventie operativa pentru remedierea eventualelor disfunctionalitati ale Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. STS asigura functionarea centrului de suport tehnic prin care furnizeaza asistenta tehnica pentru operatorii de calculator din sectiile de votare. Dotarea si functionarea centrelor de interventie operativa si a Centrului de suport tehnic se asigura de catre STS.

AEP coordoneaza activitatile efectuate de STS pentru functionarea Sistemului informatice de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

AEP asigura cu sprijinul STS echipamentele, aplicatiile si serviciile informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votarii la alegerile pentru Presedintele Romaniei

ATRIBUȚIILE STS DIN LEGEA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE:

Articolul 49^1

(1) Operatorii de calculator asigură, în condițiile stabilite prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente, înregistrarea video-audio neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor.

(2) Președintele biroului electoral al secției de votare asigură transmiterea prin mijloace electronice către Biroul Electoral Central a fotografiei procesului-verbal privind consemnarea rezultatelor votării.

(3) Înregistrările prevăzute la alin. (1) și fotografiile proceselor-verbale prevăzute la alin. (2) se realizează în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

(4) Serviciul de Telecomunicații Speciale verifică existența înregistrărilor prevăzute la alin. (1), consemnează aspectele constatate în procesul-verbal de primire a terminalelor informatice, cu ocazia primirii acestora de la operatorii de calculator și le transferă pe un mediu de stocare. Înregistrările video-audio se păstrează pentru o perioadă de 12 luni de la data încheierii perioadei electorale, în condițiile legii.

(5) Serviciul de Telecomunicații Speciale pune la dispoziția organelor competente să constate contravenții și fraude electorale sau să urmărească infracțiuni, la cererea acestora, copii ale înregistrărilor video-audio prevăzute la alin. (1).

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here