Un proiect de investiţii început în luna aprilie a acestui an, în valoare de 14,1 milioane de lei, care viza decolmatarea unui lac din judeţul Bacău, a fost finalizat la sfârşitul lunii august, iar din această lună a demarat procesul de refacere a volumului de apă, a anunţat, miercuri, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP), potrivit Agerpres.

„Pentru finalizarea obiectivului de investiÅ£ii „Refacerea capacităţii de tranzitare a acumulării Lac de redresare aval captare acumulare UHE Bacău II, judeÅ£ul Bacău”, AdministraÅ£ia Bazinală de Apă Siret (ABA) a început, din această lună, procesul de refacere a volumului de apă din acumulare. Umplerea se va realiza treptat, în reprize de câte un metru, cu pauză de 24 de ore între ele”, se arată în comunicatul MAP.

Se estimează că nivelul normal de retenţie va fi atins în lac până la data de 13 septembrie 2019, ceea ce înseamnă un volum acumulat de aproximativ 1,5 milioane metri cubi.

Citește și: Olguța Vasilescu, atac dur la adresa USR: ‘Spune ca are un proiect de eliminare a pensiilor speciale. Minte!’

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, a fost prezent, în luna aprilie a acestui an la demararea lucrărilor la acest important obiectiv de investiţii pentru judeţul Bacău, valoarea totală a acestuia fiind de 14,1 milioane de lei. În anul 2019, Ministerul Apelor şi Pădurilor a alocat acestei lucrări, din bugetul de stat, 8,4 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, necesitatea decolmatării a apărut încă din anul 2011.

„În urma notificării primite din partea constructorului şi a verificărilor topografice, la data de 30 august 2019 s-a semnat un proces verbal de predare-primire a cuvetei lacului de agrement, consfinÅ£indu-se astfel încheierea lucrărilor de decolmatare, conform contractului. InvestiÅ£ia prevede, însă, şi alte intervenÅ£ii. Astfel, procesele tehnologice pe care le efectuează în prezent antreprenorul sunt adiacente decolmatării efective şi Å£in de lăsarea în bune condiÅ£ii a obiectivului şi bermei aparÅ£inând Hidroelectrica (dezafectarea drumului şi a rampelor de acces, transportul materialului din depozitele intermediare, readucerea la starea iniÅ£ială a terenului în zona organizării de şantier)”, se arată în comunicat.

Citește și: Acuzații grave! Trafic de cocaină cu permisiunea SIE

ABA Siret preconizează că vor fi întrunite condiţiile de efectuare a recepţiei la terminarea lucrărilor la data de 13 septembrie 2019.

Principalele lucrări proiectate constau în refacerea capacităţii de tranzitare a acumulării Lac de redresare aval captare UHE Bacău II, jud. Bacău, prin decolmatarea unui volum total de 460.770 mc şi transportul aluviunilor rezultate din decolmatare la distanţa de 10 km faţă de amplasamentul lucrării.

Pentru a evita eventuale incidente nefericite, ANAR solicită populaţiei să evite activităţile în zona acumulării şi, în mod deosebit, să nu pătrundă în cuveta lacului.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here