Artistul Francisco Toledo, care a şocat scena artistică mexicană a anilor 1960 prin abordarea proaspătă a picturii, sculpturii, tapiseriei şi a conservării patrimoniului cultural care l-a inspirat, a decedat joi, la vârsta de 79 de ani, potrivit Reuters.


Imaginea articolului A murit Francisco Toledo. Artistul a şocat scena artistică mexicană prin abordarea proaspătă a picturii, sculpturii şi a conservării patrimoniului

A murit Francisco Toledo. Artistul a şocat scena artistică mexicană prin abordarea proaspătă a picturii, sculpturii şi a conservării patrimoniului

Lucrările lui Toledo reflectă originea lui indigenă şi admiraţia pentru natură, în acestea regăsindu-se constant reprezentări în tonuri diferite ale maimuţelor, insectelor şi ale unor schelete.

Totodată, acesta a marcat o despărţire de muralişti, care erau puternic inspiraţi de conflictele civile ce au dominat în prima jumătate a secolului al XX-lea.

De-a lungul carierei, Toledo a apărat tradiţiile statului în care s-a născut, Oaxaca, leagăn al civilizaţiei zapotece.

„Lumea artistică este în doliu. Maestrul Francisco Toledo, un pictor incredibil şi o persoană care a încurajat remarcabil cultura, un adevărat apărător al naturii şi al tradiţiilor oamenilor noştri, a murit. Odihnească-se în pace!”, a declarat preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, într-un mesaj publicat pe platforma de micro-blogging Twitter.

Lui Toledo i s-a acordat, în 2005, Right Livelihood Award, echivalentul suedez al premiul Nobel, pentru că „şi-a dedicat viaţa şi arta protejării şi îmbunătăţirii vieţii comunităţii native din Oaxaca, mediului specific şi tradiţiilor”.

Casa de licitaţii Christie’s a declarat pe pagina oficială că a vândut una dintre lucrările artistului, „Tortuga poniendo huevos”, creată în 1975, pentru o sumă de peste 1 milion de dolari.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here