Leac pentru ploaia de leacuri miraculoase de pe Estrada TV, acolo unde Stelian Fulga își prezintă, aproape 24/7, portofoliul de cazuri medicale rezolvate cu ceaiurile lui. Televiziunea Estrada TV a primit amenda maximă, 200.000 de lei, de la CNA pentru ploaia de emisiuni/programe teleshopping ce promovează produse ce promit vindecarea tututror bolilor, anun'[ paginademedia.ro.

De notat modul în care Fulga își prezintă „reușitele”. Nu are nevoie de niciun comentariu. Poate doar de câteva corecturi legate de gramatică:

„Deci ăștia care au dureri tari, și decât le pun mâna și iau mâna după ei.”

„Eu cel mai bine dintre toate afecțiunile care le vindec este ciroza.”

„Decât l-am atins și el cică, știe ce-i faci.”

CNA a monitorizat, ca urmare a unor sesizări din partea unor telespectatori, mai multe emisiuni și spoturi publicitare și teleshopping, din perioada 1 – 15 iulie. Este vorba despre producții în care Stelian Fulga, „vedeta” postului, promovează o serie de leacuri ce vindecă orice.

Vezi și: Tonel Pop răstoarnă cazul Caracal: Alexandra a vorbit cu 3 polițiști

Într-una dintre emisiunile sale, „Fabrica de sănătate”, Fulga prezintă o înșiruire de povești ale unor pacineți vindecați de tot felul de boli, grație tratamentelor recomandate de el. Povestește de oameni bolnavi de cancer, oameni care au avut psoriazis, cu tensiune, diabet, hemoroizi, prostată, hernie de disc.

Stelian Fulga:

Mai pun mâna pe câte o persoană, cum am pus pe ăla, alaltăieri, care avea un cancer la stomac și nu îl mai durea și eu zic, ai auzit Petre, decât l-am atins și el cică, știe ce-i faci. Ce? Deci ăștia care au dureri tari, și decât le pun mâna și iau mâna după ei și face, cică: prietene, păi mental…”

„Eu cel mai bine dintre toate afecțiunile care le vindec este ciroza. Vin oameni cu ciroză, cu ascită, cu lichid (…) oameni care au burta aia mare.

Să vedeți, stimați telespectatori, în trei săptămâni cum nu le mai scoate apa absolut deloc din burtă.

Să vedeți și dvs. că, pur și simplu, când se duce peste patru săptămâni, cinci săptămâni la doctor, că eu îi îndemn să facă un set de analize, cum am spus și în săptămâna precedentă, la mine vin oamenii cu argumente de la doctor, vin câteodată cu dosare câteodată, îți dau cuvântul meu de onoare, că spune, domnul Fulga, am dosar ca la miliție, știți, așa gros.”

Acestea sunt doar câteva mostre din Stelian Fulga, din cele câteva zeci de pagini de monitorizări de la CNA.

Estrada TV nu e la prima amendă de anul acesta pentru așa-zisele vindecări miraculoase. Postul a mai primit o amendă de 40.000 de lei în luna aprilie a acestui an, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Legislația:

Art. 73 „Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate”

Art. 120 alin. (1)

„Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi”

Art. 128 din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

„Este interzisă menţionarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicaţii terapeutice referitoare la boli precum: a) tuberculoză; b) bolile cu transmisie sexuală; c) alte boli infecţioase grave; d) cancer şi alte boli tumorale; e) insomnia cronică; f) diabet şi alte boli metabolice”

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here