Indian Space Research Organisation (ISRO) a anunţat, duminică, faptul că a localizat sonda lunară Chandrayaan-2, cu care a pierdut contactul în noaptea de vineri spre sâmbătă, chiar înainte de aselenizare, dar, deocamdată, nu sunt informaţii privind starea acesteia, potrivit efe.com.


Imaginea articolului India a localizat sonda lunară Chandrayaan-2. Cercetătorii încearcă să restabilească contactul cu aceasta

India a localizat sonda lunară Chandrayaan-2. Cercetătorii încearcă să stabilească contactul cu aceasta

Procedura de aselenizare a vehiculului de explorare al misiunii Chandrayaan-2, Vikram, s-a desfăşurat normal până la apariţia unei erori în momentul în care se afla la o altitudine de aproximativ 2,1 kilometri deasupra suprafeţei lunare, în regiunea polului sudic, au explicat oficiali indieni.

Chandrayaan-2 a intrat pe o orbită a Lunii pe data de 20 august, iar un vehicul de explorare urma să aselenizeze în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

„Am localizat modulul de explorare Vikram pe suprafaţa lunară, iar sonda a captat o imagine termică a modulului”, a declarat şeful ISRO, Kailasavadivoo Sivan, pentru agenţia de presă locală ANI.

Contactul cu modulul de aselenizare nu a fost însă stabilit.

În cazul în care misiunea se încheia cu succes, India ar fi devenit a patra ţară din lume, după SUA, Rusia şi China, care plasează un rover pe suprafaţa Lunii.

Sonda Chandrayaan-2 (Carul Lunii 2), construită de ISRO, a fost lansată pe 22 iulie de la Centrul Spaţial Satish Dhawan, situat în statul Andhra Pradesh.

Chandrayaan-2, cea mai sofisticată misiune realizată până în prezent de ISRO, avea drept scop să plaseze un vehicul de explorare pe suprafaţa lunară, care ar fi permis specialiştilor indieni să efectueze experimente, să studieze rocile şi solul de la distanţă.

Atât racheta folosită la lansare, cât şi modulul spaţial şi roverul au fost concepute şi produse exclusiv în India.

Chandrayaan-2 este o versiune avansată a Chandrayaan-1, misiunea indiană lansată în 2008, prin care a fost confirmată prezenţa moleculelor de apă pe Lună. Misiunea era una specială şi pentru faptul că a costat incredibil de puţin, aproximativ 140 de milioane de dolari.

Premierul indian Narendra Modi a anunţat anterior că India va trimite un om pe orbită până în 2022. De asemenea, India speră să încheie contracte avantajoase privind transportarea de sateliţi comerciali şi alte misiuni în spaţiu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here