Gigi Căciulescu și Vanda Ștefănescu semnează coregrafia spectacolului „Revolta”, care va avea o singură reprezentație, pe 30 septembrie, începând cu ora 19.30, pe scena Teatrului Național București (TNB), potrivit unui comunicat.

Evenimentele din 1989 au fost repovestite în diverse forme de artă: film, teatru, literatură, sculptură sau pictură. La 30 de ani de la căderea regimului comunist în România, Regal de Balet pune în scenă „Revolta”, primul spectacol de balet inspirat din Revoluția Română din decembrie 1989. Spectacolului-eveniment i s-au alăturat și coregrafii Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu.

Statul comunist român a fost unul pentru care drepturile omului nu aveau nicio valoare, deși propaganda vorbea despre o Epocă de Aur. După ani de control, cenzură, înfometare, frig și multă durere, o țară întreagă, unită de speranță, s-a ridicat pentru a-și revendica libertatea. Folosindu-se de limbajul dansului și grația mișcărilor corpului, „Revolta” descrie ce a însemnat pentru români lupta pentru libertate și democrație.

Primul act al spectacolului va arăta traiectoria pe care România a avut-o în ultima perioadă de comunism. Semnată de coregrafa Vanda Ștefănescu, prima parte va pune sub lumina reflectoarelor Revoluția Română din 1989, cu toate momentele sale tragice, dar și cu nota de optimism pentru un viitor mai bun.

„Am încercat să surprind în pași de dans revolta românilor din perioada ultimelor zile de comunism, de la durere și disperare până la punctul maxim de tensiune, de la ideea de libertate până la speranța că revolta e unica salvare”, a explicat Vanda Ștefănescu.

În al doilea act, „On the roof”, cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu va prezenta „bufonii” dintr-o societate aflată la 30 de ani de la căderea comunismului, printr-un spectacol ce reunește dansul, actoria, muzica, poezia, desenele și arta vizuală.

„Bufonii nu aparțin unei națiuni anume, pot lua orice formă, nu au o profesie, dar pot fi găsiți în diverse funcții. Ei sunt cei care primesc aplauzele publicului, dar și huiduielile”, a descris Gigi Căciuleanu rolul acestui personaj în spectacol.

Un rol important în acest spectacol îi revine actorului Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor care au dus la căderea regimului comunist.

Citește și: BREAKING Alexandru Cumpănașu a suferit un preinfarct (România TV)

Gigi Căciuleanu are o carieră de peste 50 de ani în dansul contemporan de avangardă. După Școala Națională de Coregrafie, a studiat la Teatrul Balșoi din Moscova, iar la începutul anilor 70, a câștigat primele premii internaționale. În 1972, la 25 de ani, a fost angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 a realizat, în Franța, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din VeneÅ£ia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo sau la Teatrul Municipal din Sao Paolo. În 1994, s-a stabilit la Paris, unde a fondat Compania Gigi Căciuleanu.

Vanda Ștefănescu este coregrafă și dansatoare, absolventă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București, cu experiență în tehnica dansului contemporan. Colaborează la nivel internațional cu Vortice Dance Company din Portugalia. A lucrat cu celebrii Massimo Gerardi (Germania) și Stadstheater Giessen (Germania), iar în țară, cu Răzvan Mazilu și Gigi Căciuleanu. Pe marile ecrane, a apărut în filmele: „6,9 pe scara Richter” de Nae Caranfil și „High Strung Free dance” de Michael Damian. Ca regizor și coregraf și-a pus semnătura pe spectacole precum „BlankOut”, „Essence”, „15 Minute de Faimă”, „Luna Tango Concert”, „Narcotango România 2015”. În prezent, este coregraf și manager de proiecte artistice la Casa de Balet.

Spectacolele cultural-educaționale care fac parte din conceptul „Regal de Balet” se află la ediția a doua. Ediția de debut a celebrat Centenarul României prin momente mari de cultură, reunind balerini români și străini într-un spectacol aplaudat de public.

Spectacolul-eveniment „Revolta” este organizat de Mihai Alexandru Cacoveanu, prin Asociația „Nevoia de educație”.

Biletele pentru spectacolului „Revolta” sunt deja în vânzare pe platformele www.iabilet.ro , www.mystage.ro și la casa de bilete a Teatrului Național din București.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here