Scheletele celebrilor „îndrăgostiţi din Modena” aparţin unor bărbaţi, care ar putea fi fraţi, veri sau soldaţi care au murit împreună şi au fost îngropaţi ţinându-se de mână, potrivit unei echipe de cercetători italieni, citată de The Guardian.


Imaginea articolului Descoperire surprinzătoare în cazul celebrilor "îndrăgostiţi din Modena", îngropaţi ţinându-se de mână: Cui aparţin de fapt scheletele

Scheletele celebrilor „îndrăgostiţi din Modena” aparţin unor bărbaţi

Scheletele datând din secolele 4 – 6 e.n. au fost descoperite în 2009, într-un cimitir de lângă Modena, în nordul Italiei. Scheletele erau într-o stare avansată de degradare, motiv pentru care nu s-a putut stabili cu exactitate sexul acestora, deşi s-au folosit mai multe tehnici de analiză genetică.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Bologna a dezvoltat o tehnică ce foloseşte o proteină care se găseşte în smalţul dinţilor pentru a stabili sexul. Cercetătorii italieni au stabilit astfel că cele două schelete aparţin unor bărbaţi.

Acestea nu au fost primele schelete descoperite aparţinând unor persoane care au fost îngropate ţinându-se de mână sau chiar sărutându-se, un alt exemplu fiind „îndrăgostiţii din Valdaro”, datând din urmă cu 6.000 de ani, care au fost găsiţi în Mantova. Alte astfel de schelete au fost descoperite în Grecia, Turcia, România şi Siberia, însă toate aparţinând unor cupluri formate dintr-un bărbat şi o femeie.

Autorii noului studiu nu au stabilit de ce au fost îngropaţi împreună cei doi bărbaţi. Cercetătorii cred că aceştia au fost fraţi, veri sau soldaţi care au murit împreună într-o bătălie. Câteva alte schelete descoperite în zonă prezintă semne ale unor traumatisme care ar fi putut fi asociate decesului în timpul unui conflict violent.

Studiul este important pentru înţelegerea practicilor funerare şi a fost publicat în revista Scientific Reports.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here