Prima centralÄ nuclearÄ plutitoare a Rusiei a ajuns la punctul final al destinaÅ£iei sale din Extremul Orient, dupÄ o cÄlÄtorie de trei sÄptÄmâni Åi de 5.000 de kilometri, a anunÅ£at sâmbÄtÄ CorporaÅ£ia pentru Energie NuclearÄ a FederaÅ£iei Ruse, Rosatom, potrivit dpa Åi agenÅ£iilor de presÄ ruse preluate de agerpres.
MenitÄ sÄ alimenteze dezvoltarea producÅ£iei de hidrocarburi în zonele extrem de izolate ale Rusiei, centrala este de fapt o barjÄ uriaÅÄ denumita „Akademik Lomonosov”, dupÄ cercetÄtorul rus din secolul al 18-lea, Mihail Lomonosov. Ea a plecat în 23 august din portul Murmansk din nordul Rusiei, unde a fost alimentatÄ cu combustibil nuclear, în direcÅ£ia Pevek, mic oraÅ din Siberia, în districtul autonom Ciukotka.
„Akademik Lomonosov”, o barjÄ de 21.000 de tone fÄrÄ motoare proprii, a fost tractatÄ de mai multe nave de-a lungul cÄlÄtoriei sale. Centrala nucleara plutitoare este compusÄ din doua reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare, apropiatÄ de cea a spÄrgÄtoarelor de gheaÅ£Ä cu propulsie nuclearÄ, faÅ£Ä de o capacitate de 1.000 de MW pentru un reactor obiÅnuit al unei centrale nucleare de ultimÄ generaÅ£ie.
„Akademik Lomonosov” are o lungime de 144 de metri Åi o lÄÅ£ime de 30 de metri, având la bord un echipaj de 69 de persoane.
AjunsÄ la Pevek, ea va fi racordatÄ la reÅ£eaua energeticÄ localÄ Åi ar urma sÄ devinÄ operaÅ£ionalÄ pânÄ la sfârÅitul acestui an. Chiar dacÄ populaÅ£ia acestui mic oraÅ din Siberia nu depÄÅeÅte 5.000 de locuitori, viitoarea centralÄ nuclearÄ va putea acoperi consumul a 100.000 de persoane Åi este destinatÄ Ã®n special sÄ alimenteze cu electricitate platformele petroliere din regiune, în contextul în care Rusia vrea sÄ extindÄ exploatarea hidrocarburilor din zona Arctica.
AsociaÅ£iile pentru protecÅ£ia mediului criticÄ de mai mulÅ£i ani pericolul reprezentat de o centralÄ nuclearÄ plutitoare, pe care o calificÄ drept „Cernobîl pe gheaţĔ sau „Titanic nuclear”.
Raspandacul.ro