Avocatul Toni NeacÈu face joi, pe Facebook, câteva âobservaÈii punctualeâ în legÄturÄ cu soluÈia datÄ ieri de CCR. El susÈine, printre altele, cÄ orice amânare a punerii în aplicare de îndatÄ a minutei deciziei CCR reprezintÄ o prelungire a conflictului juridic Èi blocajului instituÈional, iar obligaÈia lui Klaus Iohannis este de a pune de îndatÄ decizia CCR, care este definitivÄ Èi general obligatorie.
â1. DeÈi deciziile CCR produc efecte obligatorii doar de la publicare, în cazul conflictelor juridice de naturÄ constituÈionalÄ minuta se comunicÄ autoritÄÈilor în conflict. CCR a constatat existenÈa unui conflict juridic determinat de refuzul PreÈedintelui de a-Èi îndeplini atribuÈii constituÈionale începând cu data de 26 august. Aceasta este data apariÈiei conflictului, care continuÄ Èi în prezent pânÄ Ã®n momentul îndeplinirii îndatoririlor (revocarea respectiv numirea interimarilor). Orice amânare a punerii în aplicare de îndatÄ a minutei deciziei CCR reprezintÄ o prelungire a conflictului juridic Èi blocajului instituÈional, respectiv o prelungire a stÄrii de încÄlcare a ConstituÈiei. De aceea consider cÄ obligaÈiile preÈedintelui, aÈa cum au fost stabilite de CCR, trebuie îndeplinite de îndatÄ, iar nu de la data publicÄrii motivÄrii în monitorul oficial.
SURSE AmeninÈÄri în CEX PSD. Viorica DÄncilÄ: ‘O sÄ ne vedem noi aici pe 11 noiembrie!’
2. PreÈedintele are 2 obligaÈii pe care trebuia sÄ le îndeplineascÄ Ã®ncÄ din 26 august: revocarea Èi constatarea vacanÈei unor funcÈii de miniÈtri respectiv numirea interimarilor. ObligaÈiile derivÄ din textul ConstituÈiei, CCR nefÄcând decât sÄ confirme cÄ respective prevederi constituÈionale (art. 107) sunt aplicabile Èi obligatorii.
3. CCR nu a constatat existenÈa unui conflict juridic legat de numirea miniÈtrilor plini. Aceasta nu înseamnÄ cÄ a decis ca problema numirii acestor miniÈtri este de competenÈa Parlamentului. Potrivit legii, CCR stabileÈte obligaÈii pentru pÄrÈile din conflict doar în situaÈia în care se constatÄ existenÈa unui conflict juridic iar nu Èi atunci când se constatÄ cÄ nu existÄ acest conflict. Astfel fiind, pe acest capÄt de cerere CCR nu poate stabili atitudinea de urmat de cÄtre Guvern.
4. Respingerea cererii de constatare a conflictului juridic pe tema miniÈtrilor plini se poate fundamenta pe douÄ argumente diferite, care vor fi vÄzute doar în motivare. Curtea putea sÄ respingÄ fie întrucât în aceastÄ situaÈie PreÈedintele nu avea atribuÈia de numire a miniÈtrilor, aceasta aparÈinând Parlamentului întrucât s-a schimbat configuraÈia politicÄ a Guvernului, fie pur Èi simplu întrucât PreÈedintele are dreptul sÄ refuze oricând o primÄ propunere de numire a unor miniÈtri, pe considerente de oportunitate. Ce mai probabil suntem în a doua ipotezÄ, întrucât PreÈedintele nemotivând în nici un fel respingerea miniÈtrilor CCR nu a avut cum sÄ analizeze daca acest refuz al sÄu este constituÈional sau nu. Tocmai de aceea a obligat PreÈedintele sÄ motiveze refuzurileâ, scrie NeacÈu pe Facebook.
JudecÄtorii constituÈionali au admis, miercuri, sesizarea privind conflictul juridic între Guvern Åi preÅedintele Klaus Iohannis, stabilind cÄ Åeful statului urmeazÄ sÄ emitÄ âde îndatÄâ decretele de revocare a miniÅtrilor, precum Åi pe cele de desemnare a interimarilor.
Raspandacul.ro