Aeronavele Forțelor Aeriene Române au făcut spectacol la Ostrava, în Cehia, la evenimentul „Zilele NATO”. România participă cu 70 de militari din Forțele Aeriene, cu două avioane MiG-21 LanceR, două avioane IAR 99 „Șoim”, două elicoptere IAR 330 SOCAT și un avion de transport C-27 J Spartan și 15 militari din Forțele Terestre, cu un tanc TR-85 M1, un complex antiaerian GEPARD și un transportor PIRANHA IIIC, participă la evenimentul „Zilele NATO” în Ostrava, Cehia.

Evenimentul se desfășoară pe aeroportul „Leoš Janáček” din Ostrava, iar pentru ediția din acest an, România a primit statutul de națiune partener cu statut special (SPN – Special Partner Nation). În cadrul evenimentului vor avea loc exerciții demonstrative susținute de militarii din Forțele Terestre, precum și evoluții statice și dinamice cu aeronavele MiG-21 LanceR, IAR 99 „Șoim”, IAR 330 SOCAT și C-27 J Spartan ale Forțelor Aeriene, transmite MApN.


„Zilele NATO la Ostrava” este un spectacol public preponderent aviatic organizat anual la aeroportul „Leoš Janáček”, concomitent cu Ziua Forțelor Aeriene Cehe, și constă în demonstrații aeriene și expoziții statice ale forțelor armate și de poliție din statele participante, atât membre NATO, cât și state partenere ale Alianței Nord-Atlantice. Considerat un eveniment important în domeniul securității din Europa, acesta se remarcă, pe lângă demonstrațiile aeriene cu aparate de luptă sau de acrobație aeriană, prin prezentări de tehnică militară și echipamente din domeniul intervențiilor în situații de urgență.

La ediția din 2018 au participat 20 de state, caracterul dinamic al evenimentului atrăgând un număr impresionant de participanți, la eveniment fiind prezenți aproximatix 220.000 de spectatori.

Începând cu anul 2014, la fiecare ediție, unul dintre statele participante primește statutul de partener special (SPN – Special Partner Nation), ceea ce presupune, în cazul României, o participare augmentată, comparativ cu prezența la edițiile din anii 2009, 2010, 2012, 2014, 2016 și 2018. SPN beneficiază de un spațiu mai amplu de prezentare a capabilităților sale militare, inclusiv produse ale industriei sale de apărare și expunere mediatică deosebită. În anul 2018, statutul de SPN a aparținut SUA, iar la edițiile anterioare au fost desemnate următoarele țări: Polonia (2014), Suedia (2015), Germania (2016) și Slovacia (2017).

Anul acesta, România și Republica Cehă sărbătoresc 15 ani, respectiv 20 de ani de la aderarea la NATO, iar anul viitor, cele două state vor celebra 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here