Connect with us

Uncategorized

INTERVIU MC Bean (Subcarpați): „Mi-ar plăcea să luăm toți oamenii dintr-un festival și să le punem câte un puiet în brațe și să mergem pe dealuri să-l plantăm.” – Muzica

Published

on

Relaxați și-n pline repetiții pentru Marea Bătălie de la Polivalentă de pe 9 octombrie, când intră în arenă într-un battle muzical cu Vița de Vie, Subcarpați ne-au primit în sanctuarul lor muzical. Printre sunete de chitară bas, scratch-urile lui Power pe Vinil și un cover colorat al celor de la Vița de Vie (despre care n-avem voie să divulgăm nimic) MC Bean a stat de vorbă cu noi și am povestit despre ce-i menține atât de motivați, cum ies melodiile care fac sute de mii de oameni să sară la concerte, dar și despre ultimele colaborări. O poveste autentică, pe limba noastră.

Ce te inspiră acum față de începuturile Subcarpați?

Mișto întrebarea… adică altfel, față de întrebările alea luate la balot. Asta a fost un soi de introducere. Iar răspunsul este împlinirea. Am văzut că se pot face atât de multe chestii, mai ales de tânăr. Acum 10 ani aveam 25 ani și am văzut că pot mișca foarte multe chestii împreună cu o brigadă de oameni. Faptul că ai împlinit atâtea îți dă energie pentru următoarea generație. Plus competiția, vin cei tineri din urmă pe care trebuie să-i convingi că și tu ești din club, că n-ai îmbătrânit. Și e ok. Până la urmă e un soi de… ne ferim de bătrânețe, fugim de vârste înaintate. Și asta e o motivație, să rămânem tineri. E ditamai miza în față și faptul că a funcționat până acum și s-au modificat atât de multe în generația noastră și în cele care vin este un factor destul de motivant pentru a merge mai departe.

Ce reprezintă și ce aduce diversitatea în componența de care vă bucurați? (segmente de vârstă diferite, experiențe muzicale diferite)

E o chestie normală. Nimeni nu și-a propus să fim 50% femei, 50% bărbați sau 50% din Timișoara, 50% din București. Pur și simplu e grebla timpului care a adunat din țara asta, de prin dealuri, de prin văi, de prin munți, de pe lângă râuri, de pe lângă mare. Și iată-ne aici, pe zonă. A fost un soi de proces cât se poate de natural. Inițial am început trei, în formatul hip-hop – două platane și un MIC (microfon n.r.), doi oameni și un VJ – și din necesitate am ajuns 18. Partea nevăzută a scenei este cea mai numeroasă de multe ori. Câteodată sunt doi oameni la lumini, doi oameni la sunet, ai un om cu poze, unul cu organizarea, doi oameni pe tehnic care te ajută să manevrezi și să conectezi aparatură – deja sunt nouă oameni, cam câți sunt și pe scenă. Asta e partea nevăzută a scenei și eu zic, de cele mai multe ori, că e cea mai importantă, o aluzie cumva la partea nevăzută a lunii. Și n-am spus de Culese din Cartier, unde se îngroașă glumă. E serioasă treabă, acolo suntem peste 30.

E foarte interesant că ești atât de implicat și în partea asta nevăzută a scenei…

Sunt implicat fiindcă am lucrat acolo înainte să încep cariera în producție și-n muzică. Am fost sportiv și m-am îndreptat către activități care nu necesitau neapărat intelect. Asta în mintea mea, până când am ajuns la provocarea de-a instala o scenă și mi-am dat seamă că și-n sport nu intrau golurile alea singure, trebuia să ai o strategie. Și că e o meserie foarte respectată. De multe ori, este mai de respectat decât meseria de vocal care vine, trage două silabe și pleacă… față de un om care e acolo înainte ta cu vreo patru ore și stă după tine alte două. Și mă rog, banii mai puțini, nimeni nu-i ovaționează. Noi am plecat de acolo, repet, știm ce înseamnă. Lucrurile nu mai sunt aceleași. Sunt oameni din branșă de tehnici foarte buni, deci se poate. N-avem de ce să mai acceptăm și altceva.

Aveți un public numeros la fiecare concert Subcarpați. După ce crezi să sunt atât de înnebuniți? Să fie muzica, să fie atmosfera? Spune-ne tu cum se simte de pe scenă…

Este extraordinar, este un vis împlinit… îmi doream de mic copil să închid ochii și să văd luminile așa, să aud oamenii și să iasă un concert bun. Se simte genial, de multe ori ne întrebăm cum se simte invers, cum e din public și ce aduce lumea. Trebuie să realizați o treabă: când ai un stil diferit de a livra, și scoți un album sau un single o dată la doi ani, riști ca generația care te sprijinea să-ți plece în probleme, în griji, în copii… și la un moment dat îți spui „Vai, nu mai am oameni!” De fapt, tu nu ți-ai împrospătat fanii cu elemente noi. Noi asta încercam să facem, să-i ținem pe oameni aproape. Încercam să facem muzică, ne iese muzică, ne ies piese și am observat că, deși dăm mai rar piesele, le dăm dintr-un proces mai sincer. Zic asta pentru că practic ne reinventăm la fiecare 2-3 ani. E posibil să pierdem o grămadă de oameni pe parcurs, dar la 2-3 ani trebuie să și câștigăm oameni. Și faptul că sunt oameni mereu la concert și generații tinere, cu toate că noi ne tragem din deceniul trecut aproape, înseamnă că suntem luați în serios. Toate festivalurile ne dau sloturi bune și mai mult, ne facem treaba. Ceea ce e minunat, este o confirmare.

Sunt și generații care au crescut cu voi…

Sunt, sunt și generații care au crescut cu noi, și noi cu ei. Cum și noi am crescut cu alții în ureche: ne-am lansat cu Street Delivery, și ei cu noi, ceva la modul asta. Cu Radio Guerrilla la început tot așa, ne-am crescut unii pe alții și avem o relație foarte drăguță. E zonă de „Bagă Camarad, fără ajutor nu duci treaba pan’ la capăt” și nu trebuie să fii de stânga sau de dreapta ca să-ți dai seamă că unde-s mulți, puterea crește! Trebuie să fii român! (râde)

Aveți în program, pe 9 octombrie, la Polivalentă, Red Bull SoundClash – o bătălie muzicală împotrivă trupei Vița de Vie, unde publicul votează câștigătorul, cu aplauze. Care este provocarea supremă din tot procesul de pregătire? Ne puteți povesti câteva lucruri din spatele cortinei?

Desigur: transformarea unei piese de la Subcarpați într-un blues veritabil. Blues-blues, cu tot cu suflet! La blues e simplu, sunt trei acorduri, dar e vorba despre cum le cânți, cu cât feeling, cât suflet pui. Despre asta este vorba în soul, blues. Trebuie să te lași pătruns de feeling-ul unui BB King, altfel n-ai cum. Îmi place foarte mult și mă bazez pe asta. Îmi dau seamă că dacă-mi place și-mi doresc, automat mi se duce gândul acolo unde trebuie, și vocea, și tot. Plus că tot timpul mi-a plăcut blues-ul, însă niciodată n-am experimentat.

Subcarpați „șterge praful” de pe folclorul românesc. Reinterpretați, îi dați o altă față. Și nu numai. Ce cover/reinterpretare după Subcarpați îți aduci aminte să fi ascultat online/live și cum ți s-a părut?

Au existat tot felul de cover-uri, chiar acum în ultimul sezon, fără să scoatem vreun hit sau vreun single. A venit Motanu’ cu o idee – să facem o provocare. Am luat strofa lui Motanu’ din „Dă-i Foale”, și, pe formatul Busta Rhymes (când trebuiau oamenii să dea strofa aia rapidă) o grămadă de oameni au învățat versurile lui Motanu’ și au început să dea la camera. Și-acolo am vazut cover-uri după piesele noastre, chiar și de la prieteni dragi din Anglia care s-au băgat pentru că li s-a părut miști. Încă mai există pe Instagram haștagul #daifoale, acolo sunt toate.

V-ar plăcea să faceți o colaborare cu Vița de Vie în viitor?

Da, cum să nu! Cred că am rezistat datorită normativei, mai ales că am fost serioși, talentați… cred că mai puțin talentați decât serioși. Cel puțin în cazul nostru. Suntem foarte selectivi cu modul în care apărem, unde apărem. Mai ales colaborări, fiincă e foarte ușor să pun mână pe telefon și să zic „Hai să facem o piesă!”. Dar până să te chinui și să intri într-un studio, să scoți un refren, o muzică, o linie ca lumea, o structură bună, durează mult. Nu știi exact procesul, nu-l cunoști pe omul ăla, n-ai băut o bere cu el, nu știi cum și cât de mult e receptiv la „input-ul” tău creativ. De-aia prefer, la un moment dat, să stau mai departe de zona asta, apropo de ce suntem un pic reticenți la colaborări. Dar da, că să reiau, aș dori să facem un featuring cu Vița de Vie, mai ales că suntem trupe mature și n-o să ne împotmolim în hazardul de a scoate o piesă acum-acum. Trebuie să treacă un „timpulete”, să găsim un subiect și după aia se duc toate unde trebuie.

„Zori și asfintit”, cel mai nou album Subcarpați, cuprinde single-uri lansate în perioadă 2016-2018 și nu numai. Cum v-ați întâlnit cu oamenii de pe album (Helen, Macanache, Motanu’, Dilimanjero etc)?

Răspunsul sincer este că nu știu. Cred că e doar întâmplarea: poate, cunoscându-ne în ultimii doi ani cu mai mulți oameni decât am făcut-o în trecut, au apărut și colaborarile astea. Am multe, 6-7 colaborări – bine, e și dublu album. Albumul ăsta are o greblă de vreo patru ani, de atunci se lucrează la el. Dinainte să iasă chiar „Satele Unite ale Balcanilor”, fiindcă erau piese care nu se potriveau. Are un sound mai grav, mai chitaristic, mai dark un pic. Chiar dacă ne ies piese, unele sunt din alte filme, din alte vibrații, iar noi ținem mult la asta, să facem albume conceptuale, nu doar compilații. Fără să fim scorțoși, căutăm originalul. Așa am crescut, cu albume rap care ne-au impresionat. Albumele sunt o notare pentru sufletul și timpul prin care trecem noi, un fel de testament.

Și legat de asta, ați scos, de patru săptămâni, pe canalul vostru de YouTube, „Limba Româna” cu suroile Osoianu, piesa care a ajuns la peste jumătate de milion de vizualizări. Le-ați invitat pe interpretele basarabence și pe scena festivalului Electric Castle. Cum s-a întâmplat această întâlnire muzicală?

Noi le datoram cumva asta lor și încă mai aveam de băgat acolo la datorie. Noi le-am „samplat” pe ele și le-am „samplat” ca și cum erau de acum 100 ani. Ele cântă, sunt în circuitul asta muzical și cumva era natural și matur din partea noastră. Până la câți ani, până la 50 ani să ne ferim unii de alții? Să tot „samplam” așa, ne vedem, cântăm pe aceeași scenă, dar nu salutăm vreodată…. Nu, am oficializat, de fapt, ce s-a întâmplat în trecut-faptul că am „samplat” și în sfârșit ne-am întâlnit cu dânsele și am colaborat direct. Am colaborat și cu grupul Iza, o să colaborăm și cu Florin Vasilica, fiul lui Liviu Vasilica. A fost un soi de direcție pentru noi anul ăsta: să colaborăm cu oameni care ne-au inspirat.

La nivel național trupa Subcarpați a prins o amploare colosală. Există vreo strategie de export la nivel internațional al produsului muzical Subcarpați? Veți cântă vreodată într-o limbă de circulație internațională?

Am început să cânt în Patois, dialect jamaican, și nu numai. Și-n engleză am încercat să cânt, și n-am avut filmul asta. Mă uit un pic așa și la Dubioza (Kolektiv n.r.) și la alții. Muzica noastră poate fi la fel de bună, dar pur și simplu nu a fost pe traiectoria noastră. Noi am plecat destul de serios cu muzica asta. Cu toate că o iubesc pe Măria Tănase și-mi permit să vorbesc despre asta – au trecut anii, poate acum 10 ani nu-mi permiteam – am spus că nu trebuia să cânte în franceză. Poți să pui un cambodgian să-și transforme folclorul că să înțelegi tu? Și poți tu să te numești iubitor de folclor în momentul ăla? Nu poți! Adică e ciudat, cât confort să ceri, cât să sacrifice folclorul ăla doar pentru urechile tale? Nu mai ești fan, tu de fapt ești consumator de exotic care vrea să puncteze și aia, și aia, și aia…. Și de-aia mi se pare puțin superficial. Noi nu facem folclor, avem și elemente rap. Deci, good news, HotNews! (râde) Putem să scriem și rap-ul ăla în engleză și să rămânem la fel de folclorici, dar ne-am exprimat bine în „limba pe care fiecare pasăre piere”.

Ce mai aveți în plan în viitorul apropiat?

Pe viitor? SoundClash! Facem acum marea bătălie cu Vița de Vie, marele eveniment muzical, cel puțin în România (râde), care se va vedea și live pe Facebook. Am fost în Chișinău, mergem în Grecia, și-n Ucraina, toamna asta pare că pe la vecini, dar evident și o grămadă de concerte prin România, și lansarea Argatu’ la pachet cu Sărbătoarea Subcarpați de 1 decembrie, și tot vrem să continuăm. Pe viitor o să încercam să facem ceva – nu vreau să zic acțiuni sociale, cumva să facem ce spunem în piese. O să conteze mai mult pentru noi să învățam 20 de oameni să cânte la caval decât să mai scoatem încă două clipuri în care ne lăudăm noi că suntem MC-i buni și că am mai reușit încă o data să lovim și să împușcăm… Ce mi-ar plăcea este să luăm toți oamenii dintr-un festival și să le punem câte un puiet în brațe și să mergem pe dealuri să-l plantăm. Adică să faci ceva mai folositor cu masele și cu oamenii aia care te ascultă și te urmăresc. 700 oameni plantăm câte 5 puieți de fiecare, 700 x 5 = 3500, deja e ceva! Venim seara după muncă, ne ștergem, bem o bere, concert și la somn. Băi, ai făcut ceva în ziua aia!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized

Gama de furaje BIO de la Agroland – Hrana naturală pentru animale sănătoase

Published

on

Într-o lume în care consumatorii sunt tot mai atenți la calitatea alimentelor și la proveniența acestora, tot mai mulți fermieri aleg să crească animale în sistem ecologic. Hrănirea animalelor cu furaje BIO este o condiție esențială pentru obținerea unor produse de origine animală certificate ecologic. În acest context, Agroland vine în sprijinul fermierilor români cu o gamă completă de furaje BIO, special create pentru a susține o creștere sănătoasă, sustenabilă și în armonie cu natura.


De ce să alegi furajele BIO pentru animale?

Furajele BIO sunt produse exclusiv din ingrediente naturale, provenite din agricultură ecologică certificată. Acestea nu conțin organisme modificate genetic (OMG), pesticide sintetice, antibiotice de sinteză sau aditivi chimici. Astfel, contribuie la:

  • Menținerea sănătății animalelor, datorită unei alimentații curate și echilibrate
  • Reducerea rezistenței la antibiotice, prin excluderea substanțelor de sinteză
  • Protejarea solului și a biodiversității, prin susținerea agriculturii ecologice
  • Obținerea unor produse animale cu valoare adăugată (carne, ouă, lapte bio)

Agroland a dezvoltat o gamă diversificată de furaje BIO pentru cele mai importante specii din fermele românești, oferind un sprijin real pentru cei care vor să respecte standardele stricte ale agriculturii ecologice.


Gama de furaje BIO de la Agroland – Ce include?

Agroland oferă furaje certificate ecologic pentru păsări, porci, ruminante și iepuri. Produsele sunt disponibile în ambalaje de diferite dimensiuni, adaptate atât pentru gospodării familiale, cât și pentru ferme profesionale.

1. Furaje BIO pentru găini ouătoare

Special formulate pentru găini crescute în sistem ecologic, aceste furaje conțin:

  • Cereale integrale ecologice (porumb, grâu, orz)
  • Proteine vegetale ecologice (șrot de soia, mazăre, floarea-soarelui)
  • Complex de vitamine și minerale 100% naturale
  • Fără adaosuri sintetice, stimulatori de creștere sau pigmenți artificiali

Rezultatul? Ouă BIO cu coajă tare, gălbenuș intens colorat și un gust autentic.

2. Furaje BIO pentru pui de carne și pui de curte

Hrănirea puilor de carne în sistem ecologic presupune o atenție sporită în primele săptămâni de viață. Furajele BIO Agroland pentru pui:

  • Favorizează o creștere naturală și sănătoasă
  • Conțin energie suficientă pentru dezvoltarea musculaturii
  • Sunt bogate în fibre și nutrienți care susțin digestia

Puii crescuți cu furaje bio au o carne fragedă, curată, ideală pentru consumatorii exigenți.

3. Furaje BIO pentru porci

Agroland oferă furaje BIO pentru porci în mai multe formule – pentru purcei, pentru îngrășare și pentru scroafe. Acestea:

  • Conțin ingrediente de calitate superioară din agricultură ecologică
  • Sunt echilibrate în proteine, fibre și energie
  • Nu conțin antibiotice sau aditivi de sinteză

Carnea de porc obținută este apreciată pentru gustul autentic, textura fină și siguranța alimentară crescută.

4. Furaje BIO pentru iepuri

Iepurii au nevoie de o alimentație naturală și bogată în fibre. Furajele BIO Agroland:

  • Au la bază lucernă ecologică, cereale și leguminoase
  • Sunt bogate în fibre brute, esențiale pentru digestie
  • Nu conțin adaosuri periculoase sau conservanți

Se obțin astfel iepuri sănătoși, cu blană lucioasă și carne de calitate superioară.

5. Furaje BIO pentru ovine și caprine

Pentru fermele de oi și capre crescute în sistem ecologic, Agroland propune furaje BIO bogate în:

  • Proteine vegetale naturale
  • Minerale esențiale pentru lactație sau îngrășare
  • Fibră structurală pentru stimularea rumegării

Aceste furaje susțin producția de lapte și carne BIO, recunoscute pentru gustul fin și digestibilitatea ridicată.


Ce diferențiază furajele BIO Agroland?

Agroland lucrează doar cu producători certificați ecologic și cu laboratoare acreditate, ceea ce asigură un nivel înalt de calitate și trasabilitate pentru fiecare sac de furaj.

✔️ Certificare ecologică

Toate furajele din gamă sunt conforme cu legislația UE privind agricultura ecologică și poartă sigla „leaf logo” (frunza verde pe fundal de stele), semnul oficial al produselor BIO în Europa.

✔️ Fără compromisuri

Furajele sunt produse fără OMG, fără aditivi chimici, fără coloranți sau potențiatori de gust. Hrana este 100% naturală, sigură pentru animale și pentru consumatorii umani.

✔️ Disponibilitate și suport

Furajele BIO Agroland sunt disponibile în rețeaua de magazine fizice și online, cu livrare rapidă. În plus, fermierii beneficiază de consultanță gratuită în alegerea furajului potrivit.


Cui se adresează gama de furaje BIO Agroland?

  • Micilor producători din gospodării familiale care vor să crească animale sănătoase, fără substanțe chimice
  • Fermelor ecologice care dețin certificat BIO și vând produse sub această etichetă
  • Consumatorilor preocupați de sănătate, care doresc ouă, carne sau lapte BIO din propria gospodărie
  • Celor care urmăresc standarde înalte de bunăstare animală și vor o alternativă sustenabilă la agricultura convențională

Concluzie

Alegerea unor furaje ecologice este mai mult decât o decizie tehnică – este un angajament pentru sănătate, sustenabilitate și respect față de natură. Gama de furaje BIO de la Agroland este concepută pentru a răspunde cerințelor moderne ale fermierilor conștienți și ale consumatorilor exigenți.

Fie că ai o fermă ecologică certificată sau pur și simplu vrei să îți hrănești animalele mai curat, furajele BIO Agroland sunt alegerea ideală. Vizitează www.agroland.ro sau vino în cel mai apropiat magazin Agroland pentru a descoperi gama completă de furaje ecologice.

Hrănește natural. Crește sănătos. Alege Agroland BIO.

Continue Reading

Uncategorized

Ce este intuiția și puterea intuiției

Published

on

By

Ai avut vreodată un sentiment clar că trebuie să alegi un anumit drum, chiar dacă nu aveai toate datele la îndemână? Sau ți s-a întâmplat să „simți” că ceva nu e în regulă înainte să afli faptele? Asta este intuiția – acea voce interioară care pare să știe ce e potrivit pentru tine, chiar înainte ca mintea rațională să pună totul cap la cap. Intuiția nu este magie sau coincidență; este o formă de cunoaștere rapidă, care se bazează pe experiențe, observații subtile și procese inconștiente.

Într-o lume în care suntem încurajați să analizăm totul și să luăm decizii bazate doar pe logică, intuiția rămâne un instrument valoros, dar adesea trecut cu vederea. Ea funcționează ca un radar personal, oferindu-ne ghidaj chiar și în momentele în care nu avem toate informațiile. În realitate, puterea intuiției constă în capacitatea ei de a ne conecta cu o formă mai profundă de înțelepciune – una care îmbină trecutul, prezentul și experiențele subtile pe care mintea conștientă nu le poate accesa imediat.

Cum funcționează intuiția

Intuiția este adesea descrisă ca un proces cognitiv rapid, automat, care nu necesită raționamente logice detaliate. Practic, creierul nostru colectează permanent informații din mediul înconjurător, inclusiv detalii minore, gesturi, tonuri, tipare și microexpresii. Deși nu conștientizăm toate aceste observații, ele se depozitează în memorie și sunt folosite de subconștient pentru a trage concluzii rapide. Astfel, ceea ce simțim ca „o bănuială” sau „o presimțire” este de fapt rezultatul unei analize foarte rapide a acestor informații subtile.

Neurologii consideră că intuiția este strâns legată de experiență. Cu cât ai mai multă experiență într-un domeniu, cu atât intuiția ta în acel context devine mai precisă. De exemplu, un medic cu mulți ani de practică poate „simți” când ceva nu e în regulă cu un pacient, chiar dacă analizele par normale. Același lucru se aplică și în afaceri, relații sau decizii personale. Intuiția este, într-un fel, inteligența antrenată a subconștientului.

De ce merită să asculți intuiția

Deși nu înlocuiește gândirea logică, intuiția poate completa foarte bine procesul decizional, aflăm de pe trans-formare.ro . Ea oferă perspective rapide, în special în situații incerte sau presante, când nu avem timp să analizăm fiecare detaliu. Mai mult, intuiția este deseori legată de valorile noastre și de cine suntem cu adevărat, motiv pentru care deciziile intuitive tind să se simtă mai aliniate cu noi înșine.

În viața de zi cu zi, ascultarea intuiției poate însemna evitarea unor alegeri nepotrivite, descoperirea unor oportunități neprevăzute sau chiar protejarea de riscuri. De exemplu, dacă „simți” că o anumită colaborare nu este ceea ce pare, chiar dacă pe hârtie pare promițătoare, poate fi o idee bună să investighezi mai atent sau să ceri un timp de gândire.

Cum îți poți cultiva intuiția

Intuiția poate fi antrenată și cultivată, ca orice altă abilitate. Acordă-ți timp să te reconectezi cu tine – prin reflecție, jurnal personal, meditație sau pur și simplu momente de liniște în care îți asculți gândurile. Observă-ți reacțiile instinctive și încearcă să le înțelegi: ce le declanșează? cât de des se confirmă? De asemenea, ai încredere în acele momente de claritate care par să vină „din senin” – sunt de fapt rezultatul unei inteligențe interioare.

Ascultarea intuiției nu înseamnă să ignori faptele sau să acționezi impulsiv. Este mai degrabă un proces de echilibru: să știi când să faci un pas înapoi, să-ți asculți corpul și să ai încredere în ceea ce simți, fără să ignori complet logica. Puterea intuiției stă tocmai în această capacitate de a crea un pod între rațional și emoțional, între vizibil și subtil.

Sursă foto: https://pexels.com

Continue Reading

Uncategorized

Ce înseamnă clasa energetică la un boiler electric și de ce contează când alegi

Published

on

By

Atunci când cumperi un boiler electric, e ușor să te lași influențat doar de preț sau de volumul rezervorului. Totuși, una dintre cele mai importante informații de pe etichetă este clasa energetică. Aceasta reflectă eficiența cu care boilerul consumă energie pentru a încălzi apa, iar pe termen lung, poate face o diferență semnificativă în facturile lunare. În plus, un aparat mai eficient energetic este mai prietenos cu mediul și mai adaptat cerințelor actuale de economie și sustenabilitate.

Clasele energetice sunt exprimate prin litere, de la A+++ (cea mai eficientă) până la G (cea mai puțin eficientă). Cele mai multe boilere electrice clasice se încadrează în jurul clasei C sau D, ceea ce înseamnă un consum destul de mare raportat la energia transformată în apă caldă. Deși aceste modele sunt mai accesibile ca preț de achiziție, pot consuma mai mult curent electric, mai ales în familiile cu un consum zilnic ridicat.

Boilerul cu pompă de căldură – o opțiune eficientă, cu clasă A+

O alternativă modernă și mult mai eficientă este boilerul cu pompă de căldură, care se remarcă printr-o clasă energetică ridicată, adesea între A și A+. Acest model de boiler folosește aerul din jur (inclusiv aerul evacuat din casă) pentru a încălzi apa, cu un consum electric redus. Practic, o mare parte din energia necesară nu vine direct din curentul electric, ci este preluată din mediul înconjurător, ceea ce reduce semnificativ costurile lunare.

Deși prețul de achiziție este mai ridicat decât la un boiler clasic, economiile pe termen lung sunt notabile, mai ales dacă ai o familie mare sau consumi constant apă caldă. În plus, unele modele de boilere cu pompă de căldură pot fi conectate și la panouri fotovoltaice, pentru un plus de independență energetică.

Ce să urmărești când analizezi clasa energetică

Pe eticheta energetică vei vedea nu doar litera aferentă clasei, ci și alte informații utile: consumul anual estimat, nivelul de zgomot și capacitatea aparatului. Dacă ții cont și de acești factori, vei putea compara corect mai multe modele, nu doar după volum sau marcă.

În concluzie, clasa energetică nu este doar un detaliu tehnic pe etichetă, ci un indicator real al eficienței și al impactului asupra bugetului tău lunar. Dacă vrei să faci o alegere inspirată și pe termen lung, merită să investești într-un model mai eficient, fie că e un boiler electric clasic cu clasă mai bună sau un boiler cu pompă de căldură, din clasa A+. Diferența se va vedea în timp – atât în confort, cât și în economie.

Informatii si sursa foto: https://www.boilerelectric.ro/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2025 RĂSPÂNDACUL.ro