Preluare Inpolitics:

UDMR nu uită și nu iartă acțiunile PNL și ale lui Klaus Iohannis îndreptate în ultimii cinci ani împotriva sa și a etnicilor maghiari. Anunțul sec e făcut de purtătoarea de cuvînt a partidului, Hegedus Csilla, într-o postare pe Facebook, în replică la afirmații ale europarlamentarului PNL Rareș Bogdan. Iar din spusele politicianului se desprinde un tablou cam neplăcut pentru președinte: adio voturi maghiare în primul tur. Poate și în al doilea.

”UDMR va vota moțiunea de cenzură, indiferent de amnezia lui Rareș Bogdan. Referitor la cele declarate de prim-vicepreședintele PNL: nici noi nu uităm nimic din ce a făcut PNL în ultimii ani împotriva comunității maghiare. Nu vom uita legile inițiate împotriva maghiarilor, nu uităm sesizările făcute la CCR de PNL și de Klaus Iohannis, nu uităm că ați votat împotriva reînființării liceului catolic din Tg. Mureș, si nu vom uita nici țopăiala isterică al lui Bogdan. Momentul dezbaterii și votării moțiunii de cenzură nu este momentul probei de memorie, dar va veni și acel moment. Memoria noastră este bună!” avertizează Csilla.

Într-o analiză publicată în aprilie, scriam că Iohannis se confruntă serios cu perspectiva pierderii voturilor etnicilor maghiari la prezidențiale, inclusiv din motivele enumerate de Hegedus Csilla.
La ele se adăuga și altele, precum refuzul președintelui de a se implica în scandalul condamnării a doi tineri maghiari sub acuzația de terorism, deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef avertizînd încă din debutul acestui an:

”Faptul că doi secui, doi maghiari sunt în temniţă pe nedrept consider că este un caz foarte grav, iar preşedintele Klaus Iohannis are obligaţia să se ocupe de astfel de cazuri pentru buna convieţuire dintre români şi maghiari aici în Transilvania. La prezidenţialele viitoare o să avem în vedere acest caz şi eu cred că Iohannis a pierdut sprijinul comunităţii maghiare din Ardeal. La scrutinul anterior maghiarii au votat cu el, pentru că am avut mai multă încredere. Aici nu e vorba doar despre soarta celor doi care stau în temniţă nevinovaţi, ci este vorba despre întreaga comunitate maghiară care a fost stigmatizată”.

Hegedus Csilla spune acum că nu la moțiunea de cenzură își vor aminti maghiarii de atitudinea ostilă a președintelui, ci cu alt prilej: ”Va veni și acel moment!”.

Ori, acel moment nu poate fi decît scrutinul prezidențial.
Iar aici, să ne amintim alegerile din 2014, cînd, în premieră absolută în istoria UDMR, etnicii maghiari nu au mai votat în turul întîi strict candidatul UDMR, Kelemen Hunor. Se știe că, în pofida sondajelor tradiționale, UDMR ia invariabil în alegerile de orice fel între 6 și 7 procente. În 2014, cum spuneam, pentru prima dată candidatul UDMR a luat doar 3 procente, restul de 3-4 procente mergînd la Klaus Iohannis, votat masiv de maghiari pentru că era tot un minoritar.
De această dată, sunt șanse mari ca etnicii maghiari să nu mai voteze în primul tur candidatul care i-a dezamăgit profund; rămîne de văzut dacă îl vor vota măcar în cel de al doilea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here