Interesul naÅ£ional este egal cu valorile naÅ£ionale, iar strategia de securitate naÅ£ională trebuie să includă apărarea acestor valori, a afirmat Adrian Sârbu, patronul Mediafax, în concluziile ConferinÅ£ei MAS, evidenÅ£iind necesitatea unei „culturi de securitate naÅ£ională”.

Citește și: Cutremur pe scena politică! Decizia care răstoarnă condamnarea lui Liviu Dragnea

„Sintetizând, interesul naÅ£ional este egal cu valorile naÅ£ionale şi, atât timp cât credem că fundamentele noastre naÅ£ionale sunt democraÅ£ia şi libertatea, evident că trebuie să acceptăm că acestea trebuie apărate, deci, securitatea este o valoare naÅ£ională şi, prin urmare, trebuie să avem o strategie de apărare a acestor valori naÅ£ionale. Evident că predicatul principal este că securitatea naÅ£ională solicită consens politic asupra interesului naÅ£ional şi a unităţii de acÅ£iune în obiective de Å£ară, da, în corpul comun al tuturor ideologiilor, în comportamentul coerent, în existenÅ£a şi comportamentul coerent al liderilor şi elitelor, mai ales în plan politic; evident – un comportament responsabil al unui Parlament care exprimă voinÅ£a poporului român în domeniul legislativ şi politic. La fel de evident este că preşedintele trebuie să fie garantul asigurării securităţii naÅ£ionale în urmărirea interesului naÅ£ional (…). De facto, este comandantul forÅ£elor armate şi de facto, constitutional, răspunde de elaborarea şi comunicarea strategiei naÅ£ionale de apărare despre care am tot discutat că este sau nu este securitate”, a declarat Adrian Sârbu.

Citește și: Descindere în forță la Otopeni, după ce Klaus Iohannis a fost văzut urcând într-un avion privat

„Strategia naÅ£ională de securitate este despre cetăţean şi pentru cetăţean”, a subliniat Adrian Sârbu.

La rândul său, generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Statului Major al Apărării, a declarat: „Economia naÅ£ională este vehiculul primordial al securităţii naÅ£ionale; s-a discutat mai mult pe această temă şi am agreat cu toÅ£ii că principalul motor al bunăstării noastre, dar şi al creării resurselor pentru apărare este economia naÅ£ională. Economia naÅ£ională ne asigură şi resurse materiale, şi resurse motivaÅ£ionale pentru apărarea ţării, pentru că bunăstarea cetăţeanului înseamnă că vom Å£ine în Å£ară cetăţenii care sunt apÅ£i să apere Å£ara şi nu vom miza pe ei că vin din Germania, Italia sau FranÅ£a să ne apere atunci când Å£ara ar fi în pericol. Despre economia de apărare naÅ£ională am vorbit şi am insistat asupra faptului că ar trebui să fie eficientă şi competitivă, dar şi să răspundă nevoilor armatei, care este beneficiarul acestei industrii. Securitatea naÅ£ională sustenabilă poate fi realizată şi într-un management eficient al bugetului şi al bugetului de apărare (…)”.

Adrian Sârbu a continuat: „Pentru că scopul nostru a fost explorarea capabilităţii României de a se apăra – despre asta am vorbit azi dacă nu ştiaÅ£i sau am încercat să vorbim – şi concluziile sunt legate de această mare întrebare, evident că ştim şi nu minimalizăm relaÅ£ia cu partenerii strategici. Principalul partener strategic al nostru, Statele Unite, ţările din NATO şi evident că nu putem vorbi despre o strategie naÅ£ională în care relaÅ£ia cu Statele Unite să nu fie consolidată, dar nu după principiul «hai să vină americanii să ne apere, să ne ajute, să ne bage bani pe la Deveselu, pe la Turda, pe la Kogălniceanu şi aşa mai departe». Foarte important, armonizarea intereselor cu vecinii, dacă se poate, sau dacă nu, minimalizarea conflictelor de interese naÅ£ionale. Nu am putea spune că există vreun vecin care să nu aibă interese naÅ£ionale opuse intereselor noastre, măcar parÅ£ial. La fel de important – cooperarea cu marii actori continentali, care în cazul UE sunt Germania şi FranÅ£a, şi cu cei de pe plan regional”.

Citește și: Dan Barna, făcut praf de Diaspora: ‘Mânca și nu se mai oprea. Cum să vorbim, să-l oprim din mâncat?’

Generalul Ştefan Dănilă a precizat: „Din discuÅ£ia de astăzi au rezultat mai multe opinii, că putem să presupunem că securitatea naÅ£ională este egală cu apărarea naÅ£ională, au rezultat mai multe probleme din această egalizare sau egalitate a conceptelor. A rezultat că, dacă am subsuma toate problemele securităţii naÅ£ionale la apărarea naÅ£ională, am avea probleme inclusiv în discuÅ£iile noastre cu colegii noştri din NATO. Pentru că unii vorbesc despre apărare, unii vorbesc despre securitate (…)”.

Adrian Sârbu a concluzionat: „Trebuie să vorbim despre o cultură de securitate naÅ£ională care nu se poate atinge decât prin consens, consensul în acÅ£iunea liderilor politici, instituÅ£iilor de apărare, securitate, business şi cetăţeni. Noi, aşa cum am promis, vom continua acest proces (…) de elaborare a uneri strsategii de securitate naÅ£ională”.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here