Ãncepând de joi, apelurile abuzive la 112 sunt sancÈionate mai aspru, informeazÄ IGPR, care subliniazÄ cÄ amenzile pornesc de la 500 Èi pot ajunge pânÄ la 5.000 de lei. SancÈiunile au fost stabilite pentru a reduce numÄrul alertelor false.
âÃncepând de astÄzi, apelarea abuzivÄ a numÄrului unic pentru apeluri de urgenÈÄ 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numÄrul 113 ori la numÄrul 114 se sancÈioneazÄ cu amendÄ de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsÄ a agenÈiilor specializate de intervenÈie este sancÈionatÄ cu amendÄ de la 1.500 de lei la 5.000 de lei. Apelarea abuzivÄ reprezintÄ apelarea repetatÄ, cu rea intenÈie, a numÄrului 112, fÄrÄ ca apelantul sÄ justifice o stare care necesitÄ acÈiunea agenÈiilor specializate de intervenÈie, sau apelarea numÄrului 112 pentru a aduce injurii operatorilorâ, transmite Inspectoratul General al PoliÈiei Române (IGPR), printr-un comunicat.
Sursa citatÄ aratÄ cÄ, potrivit legii, alertarea falsÄ este utilizarea intenÈionatÄ, nejustificatÄ, a numÄrului 112 pentru determinarea alarmÄrii sau intervenÈiei agenÈiilor specializate de intervenÈie (structurile autoritÄÈilor administraÈiei publice, care au rolul de intervenÈie imediatÄ pentru soluÈionarea urgenÈelor în domeniile ambulanÈei, serviciilor mobile de urgenÈÄ, reanimare Èi descarcerare – S.M.U.R.D., poliÈiei, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste Èi voluntare pentru situaÈii de urgenÈÄ, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum Èi alte structuri).
âSanÈiunile au fost stabilite prin OrdonanÈa de UrgenÈÄ nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea Èi completarea OrdonanÈei de urgenÈÄ a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea Èi funcÈionarea Sistemului naÈional unic pentru apeluri de urgenÈÄ Èi pentru completarea OrdonanÈei de urgenÈÄ a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaÈiile electroniceâ, mai informeazÄ Inspectoratul.
Actul normativ a fost adoptat pentru a reduce numÄrul apelurilor abuzive Èi pentru a creÈte eficienÈa gestionÄrii alertelor la 112.
PoliÈiÈtii dau Èi exemple de de urgenÈÄ: accidente de aviaÈie/la metrou/feroviare/cu victime, persoane blocate/navale/montane/în peÈteri, canioane/determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice/electrice/chimice, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase, fulgeraÈi/trÄsniÈi, persoane cÄzute în locuri publice, conflicte Èi agresiuni fizice, tâlhÄrii, furturi, folosirea armamentului, persoane dispÄrute/gÄsite etc.
La polul opus, potrivit IGPR, nu reprezintÄ o urgenÈÄ: accidentele rutiere fÄrÄ victime(tamponÄri), aflarea datei Èi a orei, aglomerarea traficului, încÄrcarea cartelelor de telefoane mobilÄ, inundaÈie în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau gÄsirea de obiecte personale, solicitarea de informaÈii despre numÄrul de telefon, emitere cÄrÈii de identitate, paÈaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituÈiilor publice etc.
Raspandacul.ro