O navÄ care tracteazÄ un uriaÅ dispozitiv plutitor, creat pentru a curÄÅ£a oceanele de acumulÄrile de deÅeuri plastice, a colectat pentru prima datÄ reziduuri din plastic în Oceanul Pacific, a anunÅ£at miercuri fondatorul acestui proiect ecologist, citat de AFP, potrivit Agerpres.
Nava a pÄrÄsit oraÅul San Francisco la începutul lunii septembrie pentru a efectua un test, înainte de a se îndrepta spre „continentul de plastic” din Pacific.
Proiectul, coordonat de Ocean Cleanup, un ONG olandez, Åi-a fixat obiectivul de a colecta în urmÄtorii cinci ani Åi jumÄtate din „Marea InsulÄ de Gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch – GPGP)”, o veritabilÄ pubelÄ plutitoare, de trei ori mai mare decât suprafaÅ£a FranÅ£ei, aflatÄ la jumÄtatea distanÅ£ei dintre California Åi Hawaii.
„AstÄzi (2 octombrie, n.r.), vÄ anunÅ£Äm cÄ sistemul nostru de curÄÅ£are din marea zonÄ de deÅeuri din Pacific a colectat plastic pentru prima datÄ”, a declarat Boyan Slat, CEO-ul Åi fondatorul Ocean Cleanup, într-o conferinÅ£Ä de presÄ organizatÄ la Rotterdam.
„Este pentru prima datÄ când cineva recupereazÄ plastic” provenit din acea zonÄ, a adÄugat tânÄrul olandez în vârstÄ de 25 de ani.
CiteÈte Èi: Avocatul Poporului intervine în cazul Caracal! De la Ministerul de Interne nu am primit încÄ rÄspuns
„Credem cÄ putem cu adevÄrat sÄ curÄÅ£Äm oceanele”, a adÄugat el.
Sistemul de curÄÅ£are, imaginat de Boyan Slat în urmÄ cu Åapte ani, se afla în etapa de testare de aproximativ un an. AnumiÅ£i oameni de ÅtiinÅ£Ä au formulat însÄ mai multe dubii legate de eficienÅ£a sistemului.
Nava tracteazÄ un echipament denumit System 001, conceput pentru a aduna plasticul ce pluteÅte la suprafaÅ£a oceanelor, pentru a putea apoi sÄ Ã®l scoatÄ din apÄ Åi sÄ Ã®l recicleze.
Tehnologia Ocean Cleanup constÄ Ã®ntr-un flotor de 600 de metri lungime, aflat la suprafaÅ£a apei, Åi o sitÄ scufundatÄ la adâncimea de trei metri. Flotorul asigurÄ flotabilitatea sistemului Åi împiedicÄ plasticul sÄ „evadeze” pe deasupra sa, în timp ce sita împiedicÄ deÅeurile sÄ scape pe dedesubt, au explicat reprezentanÅ£ii Ocean Cleanup pe site-ul proiectului.
Raspandacul.ro