(Preluare Inpolitics):

”Încă din antichitate, oamenii au fost preocupaţi de fiinţele artificiale capabile de gândire, însă abia acum, în zilele noastre, acest concept pare să se concretizeze. Pe scurt, inteligenţa artificială se referă la sisteme sau la maşini care imită inteligenţa umană, pentru a efectua diverse activităţi, şi care se pot îmbunătăţi pe baza informaţiilor pe care le colectează. Departe de a fi considerată unul dintre performerii în domeniu, România ar trebui luată mai mult în seamă de către cercetătorii din Vest, fiind prima ţară care, în urmă cu cinci ani, a creat Robotul Prezidenţial, un model incipient de android cu inteligenţă artificială”.

”Informația” e furnizată de deputatul PSD Ion Spînu, într-o declarație parlamentară, în care mai precizează:

”Robotul Prezidenţial este foarte util pentru cei care îi scriu şi îi transmit comenzile. Fiind un proiect finanţat cu bani europeni, de multe ori comenzile vin de la oamenii de ştiinţă din afara ţării şi sunt executate întocmai şi la timp, fără nicio eroare. Modelul românesc excelează în a citi de pe foaie tot felul de instrucţiuni, care, de multe ori, au forma unor discursuri, luări de poziţie sau, mai nou, foi de parcurs. Iniţial, s-a dorit introducerea unei amprente vocale cât mai apropiată de cea umană, dar, din varii motive, nu s-a reuşit acest lucru. În momentul de faţă, robotul dispune de o voce metalică, foarte asemănătoare cu zgomotul făcut de punerea în funcţiune a unei drujbe austriece. Din nefericire, robotul românesc întâmpină dificultăţi foarte mari atunci când trebuie să vorbească liber. În acest caz, modulul de vorbire fie se blochează pe loc, fie prezintă erori de logică elementară.

Chiar dacă s-a lucrat mult la acest aspect, prototipul românesc nu a reuşit să simuleze trăirile emoţionale. Pus în faţa unor situaţii extreme, în care i s-au prezentat tragedii din lumea oamenilor obişnuiţi, Robotul Prezidenţial s-a dovedit complet incapabil de a simula măcar compasiunea şi s-a limitat la a citi instrucţiunile programatorilor ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Singura diferenţă a fost sesizată în tonul vocii, care a virat uşor de la zgomotul obişnuit de drujbă, la cel de gater. Cercetătorii români nu s-au lăsat demoralizaţi de aceste mici eşecuri şi au apelat la experienţa confraţilor de pe alte meleaguri, robotul fiind trimis de foarte multe ori peste hotare pentru diferite operaţiuni de upgrade sau mentenanţă. Practic, din cei cinci ani de când a fost dat în folosinţă, androidul nostru a stat în România numai vreo doi.

Din nefericire, softurile folosite nu au fost bine primite de corpul gazdă, acesta prezentând devieri comportamentale care s-au manifestat aproape violent. Astfel, robotul a fost surprins de camerele de supraveghere când arunca cu obiecte vestimentare în oamenii care îi asigurau paza, iar cu altă ocazie a evadat din laborator, a furat o geacă roşie şi s-a făcut nevăzut într-o mare de oameni care se plimba duminică seara prin Bucureşti” își încheie deputatul relatarea.

 

Articolul Bascalie pesedista: Iohannis, robotul prezidential cu voce de drujba apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here