Dacă ai luat decizia de a-ți reamenaja locuința, probabil ai luat în calcul renovarea pereților. De cele mai multe ori, vopseaua fie se scorojește, fie pereții se crapă și capătă un aspect inestetic. Indiferent de motivul pentru care îți dorești să renovezi, procedurile încep odată cu îndreptarea pereților, la care se adaugă tencuirea și vopsirea lor. În articolul de mai jos, îți prezentăm care sunt lucrurile utile de știut înainte de a renova pereții, astfel încât să termini cu succes această activitate care transformă aspectul casei.

1. Pregătește corespunzător camera de lucru

Înainte de procesul de renovare a pereților, camerele în care îți desfășori activitatea trebuie să fie pregătite pentru îndreptarea, șlefuirea și vopsirea acestora. De aceea, începe cu îndepărtarea mobilierului din fiecare cameră. Mobila care nu poate fi scoasă din încăpere, trebuie să fie acoperită cu folii mari, pentru a fi protejată, începând cu patul, dulapul sau alte obiectele mari. Totodată, este indicat să îndepărtezi toate întrerupătoarele și prizele și să aplici bandă adezivă peste firele electrice. Abia apoi vei putea să cureți și să repari pereții, astfel încât să fie netezi, pentru a începe să aplici vopseaua.

2. Adună sculele și echipamentele necesare pentru renovare

Pentru a renova corespunzător pereții camerelor, nu trebuie să apelezi la echipe de specialiști în construcții. De aceea, cu îndemânare și cu ajutorul echipamentelor potrivite, vei reuși să te ocupi singur de acest lucru. Pentru ca treaba să meargă ca pe roate, vei avea nevoie de următoarele echipamente:

  • Haine confortabile, de care nu ai neapărată nevoie, deoarece petele de vopsea sau de glet pot fi greu de scos.
  • Nu uita de încălțămintea adecvată, cu o talpă stabilă și aderentă, pentru a evita orice posibilă accidentare.
  • O șapcă veche, pentru a-ți proteja capul în asemenea situații.

Totodată, vei avea nevoie și de unelte necesare pentru renovarea pereților, pe care le poți păstra în gospodărie mulți ani de acum înainte, pentru numeroase reparații:

  • O găleată
  • O scară, utilă pentru a ajunge în zonele mai înalte ale camerei
  • Un șpaclu, potrivit pentru curățarea pereților
  • Rotopercutoare, ideale pentru a găuri suprafețele dure sau de beton
  • Șmirghel, pentru a finisa suprafețele
  • Un trafalet și o pensulă pentru a aplica vopseaua
  • O gletieră pentru aplicarea gletului

Toate aceste unelte te vor ajuta să obții rezultate ca la carte, indiferent de tipul lucrărilor de renovare.

3. Pregătește-te pentru renovarea pereților

Dacă vrei să începi renovarea și vopsirea pereților, însă nu dorești să-i vopsești pe toți, trebuie să acoperi aceste spații cu ajutorul unor folii de plastic și bandă adezivă. Ulterior, vei începe să acoperi orice gaură, crăpătură sau altă imperfecțiune prezentă în pereți, cu ajutorul gletului. Cu toate acestea, este posibil ca fisurile să fie adânci, de aceea nu trebuie curățate superficial. O curățare superficială, urmată de aplicarea gletului, poate avea aceleași rezultate nefaste ca lucrarea inițială. În plus, poți folosi și plasă din fibră de sticlă, pe care o poți acoperi cu glet, astfel încât să previi apariția crăpăturilor. După ce gletul s-a uscat, nu uita că pereții trebuie să fie șlefuiți cu șmirghel fin. În urma acestui procedeu, camera se va umple de praf, de aceea va trebui să te ocupi și de curățarea spațiului, pentru a te pregăti de următoarea etapă, care este vopsirea suprafețelor.

 

Înainte de vopsirea suprafețelor, trebuie să te asiguri că ai ales vopseaua adecvată. În cazul pereților colorați, este ușor să te lași păcălit de achiziționarea nuanței corecte, iar această greșeală poate compromite întreaga renovare a pereților. Vopseaua lavabilă trebuie să fie aplicată în strat subțire, cu un trafalet de mici dimensiuni. După ce se usucă primul strat de vopsea, îl poți aplica și pe al doilea, pentru a obține un aspect neted și uniform.

Articolul 3 lucruri de știut înainte de a renova pereții apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here