(Preluare National –Valentin Boeru):

Exceptând luările de poziție ale reprezentanților PSD, dezbaterile din Parlament pe seama moțiunii de cenzură au ținut cont prea puțin de soarta României și mai mult de plătirea polițelor. Vuvuzelele lui Klaus Iohannis au făcut un spectacol grobian, după chipul și asemănarea locatarului de la Cotroceni. Minciuna a fost pe primul plan, alături de atacul fără argumente la adresa guvernului. E de ajuns o parcurgere în diagonală a fiecărui discurs susținut de opoziție pentru a vedea că sursa de inspirație nu este alta decât Klaus Iohannis. Aceleași cuvinte secate de conținut, aceleași sintagme găunoase cu statul de drept, cu parcursul european și cu lupta PNL pentru binele României. De ce să te aștepți la altceva?

Ludovic Orban, posibil premier. Și dacă nu?

M-aș fi așteptat la o reacție ca o explozie din partea opoziției la aflarea rezultatului. 238 de parlamentari au votat pentru „Moțiunea ciolanului”, ajutând-o să treacă. N-ar fi trebuit să fie motiv de bucurie? M-am uitat la fețele lor și, surprinzător, erau cam îngândurați. Abia acum și-au dat seama seama ce tâmpenie au făcut? Cu cine vor guverna? Cu ce premier? Cu ce program?

Doi mici și o bere

Mi-au rămas în minte spusele unuia dintre vorbitori, nu mai știu cine, care a declarat că Viorica Dăncilă și guvernul ei au adus România în ruină. Și, atunci, unde a găsit Ludovic Orban ciolanele cu care să-și momească susținătorii? Dacă toate sunt descărnate, doar cu ceva zgârciuri pe ele, de unde a scos liderul PNL fripturile și fleicile? Le va produce viitorul guvern prezidat de el? Din ce? De unde? În fond, penibilul veleitar liberal ar trebui să ne devină simpatic. Ori nu știe ce vorbește, ori nu mai ține minte. Și înaintea moțiunii trecute, ca și acum, de altfel, a atacat aceeași temă: Viorica Dăncilă cumpără voturi. Și el cum a procedat? Necesarul de parlamentari care să dărâme guvernul cum l-a strâns? Câlcând la maximum pe pedala patriotismului? Care parlamentar i-a refuzat propunerea unei funcții grase doar din dragoste de români și din simpatie pentru el? Să-i fi lovit pe toți grija de țară și munca fără beneficii? Nu știu de ce, tocmai acum, îmi vin în minte cuvintele lui Rareș Bogdan, rostite într-o altă conjunctură: “Românul e un animal, un nesimțit și un mâncău, care-și vinde votul pe doi mici și o bere.”

Vorbe de clacă

Raluca Turcan și-a calibrat prost atacurile la adresa PSD

Tonul spectacolului regizat de opoziție l-a dat Raluca Turcan, a cărei ascensiune n-ar trebui căutată prea mult, dacă e să-i dai crezare lui Ludovic Orban. În urmă cu doi ani, prezent la o conferință a Organizației Județene Alba a Femeilor Liberale, acesta spunea: „Vă recomand să nu urmaţi stilul de carieră politică al Ralucăi Turcan, Mioarei Mantale, Elenei Udrea. Nu trebuie să treceţi prin patul niciunui şef dacă vreţi să ajungeţi în funcţii publice importante.” Și, ca și cum nu ar fi fost de ajuns sau temându-se că nu a fost bine înțeles, peste o lună a reluat tema pe Euforia TV, cu aceleași cuvinte. Bineînțeles că nu am motive să cred că în PNL, partidul de îngeri al lui Iohannis, se pot întâmpla asemenea lucruri, din moment ce Orban e mereu de mână cu Raluca Turcan la conducere. Eu o cred pe neprihănita Turcan când spune că pe străzile din România s-a instaurat haosul, grupările interlope făcând legea, iar pentru asta PSD este de vină. Dar dacă ar fi spus și că pe vremea când ea era în PDL au fost trași pe dreapta 10.000 de polițiști, ar fi fost mai credibilă. Sau cel puțin rezonabilă. Altminteri, vorbele ei sunt doar de clacă.

I-a împlinit visul

Victor Ponta, omul cu maimuța din circul moțiunii

Nici Victor Ponta nu s-a lăsat mai prejos. Venit în blugi, din respect pentru colegi, desigur, a avut cea mai mizerabilă prestație. Discursul lui a fost o tentativă de pamflet la adresa guvernului și a Vioricăi Dăncilă, fără legătură cu textul moțiunii și contextul reuniunii. O înșiruire de glume proaste la care a râs singur. De fapt, pe Victor Ponta nu l-a interesat să spună ceva concret, el era preocupat doar de căderea guvernului și de o inevitabilă destrămare a PSD. Jocul cui o fi fost, că mie mi se pare cunoscut? Seamănă al naibii de mult cu dorința lui Iohannis, exprimată din prima zi de mandat. Culmea este că, în 2014, Victor Ponta candida împotriva acestuia și chiar învinsese în primul tur. Iar acum, ca prin minune, îi cântă în strună și îl ajută să-și realizeze visul.

După placul lui Orban și Iohannis

Iohannis e mulțumit de prestația lui Orban, care-i înlesnește drumul spre al doilea mandat

Așadar, moțiunea ciolanului a trecut. Ce va urma de acum înainte ține, mai degrabă, de casa de nebuni. Orban va voi să fie premier, dar în mod cert Ponta nu va accepta. Dincolo, USR nu se înțelege cu PNL. Iohannis cere un guvern de tranziție, în cel mai fericit caz, dar în Constituție nu este prevăzut așa ceva. Sasul mecanic vede România condusă într-un „mandat scurt”, până la alegeri. Iar dacă s-ar putea ca acesta să-l ajute să câștige din primul tur, ar fi minunat. Și dacă mandatul ar fi pe viață, cu atât mai bine. Constituția? De ce să ne mai împiedicăm de ea? Va urma, probabil, și desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, că prea îi stă în gât. Și oricum nu ne ajută cu nimic Secția asta, din moment ce vom ajunge să ne condamne procurorii direct din birou? Salarii mărite? Pensii mărite? La ce bun? Mai bine 400.000 de bugetari trași pe dreapta, ca să facă țara economie, căci PNL-ul subțire cu cheltuială se ține. Și să te ții după aia ce țară europeană vom fi, așa cum le place lui Orban și Iohannis.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here