Comisia Europeană ar putea lua decizia privind capitalizarea CEC Bank spre finalul lunii octombrie, până la predarea mandatului actualei Comisii, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului ConcurenÅ£ei, Bogdan ChiriÅ£oiu, la „Şcoala de vară – sistemul bancar şi bazele unui mediu competiÅ£ional sănătos”, ediÅ£ia 2019, potrivit Agerpres.

„Noi ne uităm la impactul în piaţă rezultat de pe urma fuziunilor. Aici avem legea care spune că noi decidem dacă o fuziune este permisă sau nu şi o putem bloca dacă noi considerăm că impactul în piaţă este negativ, dacă entitatea rezultată de pe urma fuziunii în piaţă ar fi prea mare şi ar distorsiona concurenÅ£a. Nu avem posibilitatea să blocăm creşterile organice. Dacă o companie creşte pas cu pas, e meritul ei. În momentul în care îţi dă acÅ£ionarul tău capital şi tu creşti, acesta nu este genul de operaÅ£iune care ar fi sub atenÅ£ia noastră din punct de vedere al regulilor de concurenţă. Unde e diferenÅ£a? Când acÅ£ionarul tău este statul. Acolo sunt regulile de ajutor de stat care trebuie să se asigure că statul nu distorsionează concurenÅ£a prin banii pe care îi oferă companiei. Dar la regulile de ajutor de stat poliÅ£istul nu suntem noi, e Comisia Europeană. Pe ajutor de stat noi suntem un consilier al Guvenului, îl ajutăm să respecte regulile Uniunii. Capitalizarea CEC Bank nu o decidem noi, o decide Comisia. Decizia ne aşteptăm să fie luată spre sfârşitul lunii, până la predarea mandatului actualei Comisii”, a declarat ChiriÅ£oiu.

El a menţionat că în 2009 Comisia Europeană era foarte reticentă cu privire la capitalizarea CEC Bank.

De asemenea, el făcut referire la tranzacţia prin care Eximbank achiziţionează Banca Românească.

Marcel Ciolacu dă cărțile pe față: Sfârșitul PSD a fost adus de decizia lui Liviu Dragnea din 2017

„TranzacÅ£ia la Eximbank este în analiză avansată şi la noi şi la BNR. Am avut consultări cu BNR-ul. Bănuiesc că vom termina şi unii şi alÅ£ii. Şi unii şi alÅ£ii am cerut completări, informaÅ£ii suplimentare faţă de cele care au fost furnizate, dar bănuiesc că analizele vor fi terminate în curând”, a spus Bogdan ChiriÅ£oiu.

Şeful autorităţii de concurenţă a adăugat că ar dori „să iasă” cu analiza în aceaşi timp cu BNR. Consiliul ConcurenÅ£ei a cerut completări privind sursele de finanÅ£are pentru a vedea dacă este caz de ajutor de stat, iar BNR a cerut detalii privind planul de afaceri.

Ministrul demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa, în mai, că instituţia pe care o conduce va transfera către CEC o sumă de 900 de milioane de lei pentru capitalizarea instituţiei imediat ce va primi acceptul Comisiei Europene.

„Noi am prins în bugetul pe 2019 undeva la 900 de milioane de lei pentru a capitaliza această bancă românească (CEC, n.r.) şi deja Ministerul FinanÅ£elor a trimis Comisiei Europene solicitarea pentru acceptul acestei capitalizări. Imediat ce acest accept vine de la Comisie, Ministerul de FinanÅ£e transferă această sumă către CEC pentru a creşte activitatea CEC în piaţă”, a precizat Eugen Teodorovici în 14 mai.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here