Tamara Buciuceanu-Botez a murit, marţi, la Spitalul Elias din Capitală. Actriţa a fost internată pe fondul unor probleme cardiace la începutul lunii octombrie, iar în ultimele zile, starea sa de sănătate se agravase.

Imaginea articolului Actriţa Tamara Buciuceanu a murit

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit

Spitalul Elias anunţă cu regret dispariţia unei mari doamne a teatrului românesc, Tamara Buciuceanu Botez. Sincere condoleanţe familiei îndoliate!”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţii Spitalului Elias.

Actriţa Tamara Buciuceanu Botez, în vârstă de 90 de ani, a fost internată, la începutul lunii octombrie, la Spitalul Elias din Bucureşti, internarea survenind pe fondul unei boli cardiace mai vechi, care s-au acutizat.

Tamara Buciuceanu-Botez a interpretat roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film. Născută în 1929, în Tighina, Republica Moldova, supranumită „Doamna comediei româneşti”, Tamara Buciuceanu a realizat peste 1.500 de roluri memorabile, printre care se numără cel al Anetei Duduleanu din „Cuibul de viespi”, în regia lui Horea Popescu, Chiriţa din „Chiriţa în provincie”, în regia lui Alexandru Dabija, Isoscel din „Liceenii”, în regia lui Nicolae Corjos.

În anul 2011, în semn de preţuire a impresionantei activităţi artistice, Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, proiect iniţiat de Teatrul Metropolis, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti.

Tamara Buciuceanu-Botez, „Doamna comediei româneşti” / Profesoara „Isoscel” şi celelalte roluri pentru care nu o vor uita românii

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez a fost un simbol al generaţiei de aur a scenei şi cinematografiei româneşti şi a rămas cel mai mult în memoria cinefililor pentru roluri precum cel al profesoarei „Isoscel” din seria „Liceenii”, dar şi pentru interpretarea personajului Coana Chiriţa.

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, şi a frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, între anii 1948 şi 1951. În cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălţăţeanu, şi a absolvit în anul 1952.

În anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996.

Tamara Buciuceanu a fost una dintre legendele teatrului de comedie şi a jucat în peste 25 de filme, printre care se numără „Titanic vals”, din 1964, „Anecdota”, lansat în 1972, „Domnişoara Nastasia”, din 1976, „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, din 1979, „Alo, aterizează străbunica!…”, din 1981, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Declaraţie de dragoste”, lansat în 1985, „Cuibul de viespi”, din 1986, „Nunta mută”, lansat în 2008.

Citeşte continuarea…

Dăncilă, mesaj la moartea Tamarei Buciuceanu Botez: O adevărată valoare a filmului şi teatrului

Viorica Dăncilă a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe familiei Tamarei Buciuceanu Botez, precizând că acesta a fost o mare actriţă, o adevărată valoare a filmului şi a teatrului românesc.

„În încheiere vreau să transmit sincere condoleanţe familiei Tamarei Buciuceanu Botez. M-a întristat profund vestea plecării dintre noi a marii actriţe, o adevărată valoare a filmului şi a teatrului românesc”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la sediul PSD.

Liderul social-democrat a mai spus că „ne rămân rolurile memorabile şi prestaţiile sale impresionante, mărturie a unei vieţi închinate artei. Dumnezeu să o odihnească în pace”.

 


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here