Supranumită „Doamna comediei româneşti”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie, Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, Republica Moldova. A fost una dintre cele mai îndrăgite actriÅ£e de teatru, film şi televiziune din România. Publicul şi-o aminteşte în roluri memorabile precum Aneta Duduleanu din „Cuibul de viespi”, regia Horea Popescu, ChiriÅ£a din „ChiriÅ£a în provincie”, regia Alexandru Dabija, sau Isoscel din „Liceenii”, regia Nicolae Corjos.

La împlinirea vârstei de 90 de ani, Tamara Buciuceanu-Botez spunea: „Când m-am născut eu, noaptea, doctorul i-a spus mamei: doamnă, e o lumina afara…ca ziua…fetiÅ£a asta o să aibă noroc…o sa aibă o stea!”, povesteste Tamara Buciuceanu-Botez, în volumul monografic „O viaţă închinată scenei”, de Bogdana Darie.

Citește și: E oficial! Vârsta de pensionare se va schimba- Cine sunt cei vizați

Între 1948-1951 a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, însă în anul IV de studii s-a transferat la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu. A absolvit în anul 1952.

ActriÅ£a a jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”. A mai apărut în filme precum „Nunta mută” a lui HoraÅ£iu Mălăele, şi „Toată lumea din familia noastră” al lui Radu Jude.

Citește și: Adevărul despre Dan Barna- Detalii neștiute au ieșit la iveală

De asemenea, artista a jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei precum: TNB, Bulandra, Giuleşti, Teatrul de Comedie.

„Când nu veÅ£i mai mirosi flori de câmp pe scenă seara / Poate vă veÅ£i întreba atunci unde-o fi plecat Tamara?” sunt versuri recitate de actriţă pe scena Teatrului Metropolis, anul trecut, la aniversarea a 65 de ani de la debutul pe scena românească.

Citește și: Victor Ciutacu, reacție dură după dezvăluirile Rise Project despre Dan Barna: E evident că liderii USR se bucură de protecție la nivel înalt

A avut roluri importante în spectacole precum „Coana ChiriÅ£a”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Aşteptând la arlechin”, „Domnişoara Nastasia” şi „Mamouret”. A fost apreciată şi pentru interprearea personajului VicaDelcă din piesa „Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu.

„Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aÅ£i aplaudat 65 de ani, înseamnă că aÅ£i înÅ£eles ce am vrut să spun pe scenă. Pentru mine, viaÅ£a a fost cultură, cinste şi demnitate”, spunea marea actriţă.

Citește și: Dan Barna reacționează după dezvăluirile Rise Project: Am fost transparent

În televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez este cunoscută pentru cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecÅ£ie din apariÅ£iile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Filmografia actriÅ£ei cuprinde între altele „Titanic vals” (1964), „Anecdota” (1972) – film TV, „Scorpia” (1973) – film TV, „Vegetarian” (1973), „La spaÅ£iul locativ” (1975) – film TV, „Doctor fără voie” (1976) – film TV, „Ma-ma” (1976), „Ultimele zile ale verii” (1976), „Domnişoara Nastasia” (1976) – film TV, „Premiera” (1976), „Serenadă pentru etajul XII” (1976), „Vis de ianuarie” (1978), „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979) – Maria Herdelea, „Cântec pentru fiul meu” (1980), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), „Grăbeşte-te încet” (1981), „ÎnghiÅ£itorul de săbii” (1981), „Şantaj” (1981), „Prea tineri pentru riduri” (1982), „ChiriÅ£a în provincie” (1982) – teatru TV, „Sfântul Mitică Blajinu” (1982) – teatru TV, „Bocet vesel” (1983), „DeclaraÅ£ie de dragoste” (1985) – Isoscel, „Primăvara bobocilor” (1985), „Cuibul de viespi” (1986) – adaptare cinematografica dupa piesa „GaiÅ£ele”, „Nunta mută” (2008).

Citește și: Oreste Teodorescu aruncă bomba! 10 miliarde de dolari pentru România- Cum va fi posibil

A mai apărut în „Extemporal la dirigenÅ£ie” (1987) – Isoscel, „Liceenii” (1987) – Isoscel, „DimineaÅ£a pierdută” (1990) – teatru TV, „Liceenii Rock ‘n’ Roll” (1992) – Isoscel, „Titanic vals” (1993) – film TV, „Liceenii în alertă” (1993), „Paradisul în direct” (1994).

Tamara Buciuceanu-Botez şi-a împrumutat vocea la seria animată „Poveşti cu Mac-Mac”, având rolul doamnei Bentina Beakley, în original vocea aparÅ£inându-i lui Joan Gerber (1996).

Citește și: E oficial! Vârsta de pensionare se va schimba- Cine sunt cei vizați

La vârsta de 81 de ani şi 58 de ani de carieră, Tamara Buciuceanu-Botez a stabilit record de dublaj Disney la filmul „PrinÅ£esa şi Broscoiul”, în rolul Mamei Odie, în original vocea aparÅ£inându-i lui Jeniffer Lewis (2010).

A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996).

Citește și: Adevărul despre Dan Barna- Detalii neștiute au ieșit la iveală

Tamara Buciuceanu-Botez a fost recompensată cu numeroase premii: Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (4 aprilie 2002), premiul UNITER pentru întreaga activitate (5 aprilie 2004), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008, Premiul de excelenţă din partea TVR InternaÅ£ional (2009) şi Premiul de excelenţă la Gala Premiilor UNITER (2011), Premiul Gopo pentru întreaga activitate (2012), Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creaÅ£ie teatrală şi cinematografică, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2011, desfăşurată în Aula Academiei Române (2013).

Citește și: Victor Ciutacu, reacție dură după dezvăluirile Rise Project despre Dan Barna: E evident că liderii USR se bucură de protecție la nivel înalt

A fost distinsă în 2014 cu Ordinul NaÅ£ional „Steaua României” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susÅ£inute pe cele mai importante scene din Å£ară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale”. A fost decorată cu Ordinul Coroana României în grad de OfiÅ£er, în cadrul unei ceremonii, distincÅ£ia fiindu-i acordată de către Principesa Margareta, în numele regelui Mihai.

Citește și: Dan Barna reacționează după dezvăluirile Rise Project: Am fost transparent .

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here