Cineastul american Francis Ford Coppola a fost premiat pentru întreaga activitate la Lumière Film Festival de la Lyon, Franţa, un eveniment fondat în urmă cu zece ani în memoria fraţilor Lumière, inventatorii cinematografului, potrivit site-ului manifestării desfăşurate între 12 şi 20 octombrie.

Imaginea articolului Francis Ford Coppola, premiat pentru întreaga activitate la Lumière Film Festival de la Lyon

Francis Ford Coppola, premiat pentru întreaga activitate la Lumière Film Festival de la Lyon

Coppola a primit premiul vineri seară, din mâinile regizorului sud-coreean Bong Joon-ho şi ale actriţei franceze Nathalie Baye, care a făcut parte din juriul prezidat de cineastul american la Festivalul de la Cannes 1996.

Regizorul în vârstă de 80 de ani a primit premiul Lumière la zece ani după Clint Eastwood, primul gigant al cinematografiei recompensat cu această distincţie, şi la un an după actriţa americană Jane Fonda.

 

 

Născut pe 7 aprilie 1939, într-o familie americană de origine italiană din oraşul Detroit, din nord-estul Statelor Unite ale Americii, regizorul, scenaristul şi producătorul Francis Ford Coppola este autorul unei filmografii bogate şi creatorul unor pelicule devenite clasice din cinematografia mondială, precum „Patton” (1970), „Apocalipsul acum/ Apocalypse Now” (1979) şi franciza „Naşul” – o serie de trei lungmetraje, lansate în 1972, 1974 şi 1990.

Francis Ford Coppola a câştigat primul premiu Oscar în 1970, pentru scenariul original al filmului „Patton”, al doilea trofeu fiindu-i acordat în 1972, pentru scenariul adaptat al filmului „Naşul”. Celelalte trei premii Oscar le-a câştigat în 1975, pentru „Naşul II” (cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun regizor şi cel mai bun film).


Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here