BNR a mai irosit ieri cel puțin câteva zeci de milioane de Euro pentru a ține cursul sub 4,8 lei (nivelul testat a fost de 4,76 lei), si sa nu dea drumul la deprecierea leului pana cand nu se alege Presedintele, in turul 2. In concordanta cu promisiunea facuta premierului ,,desemnat” la intalnirea INREGISTRATA din 14 octombrie 2019, dintre turnatorul la Securitate – Mugur Isarescu si Ludovic Orban – fiu, amandoi sprijiniti serios de ,,oamenii seriosi” asa cum am scris, in exclusivitate, pe blogul personal, precizeaza analistul Radu Teodor Soviani: https://soviani.com/…/de-ce-s-a-intalnit-azi-ludovic-orban…/

“De ce s-a intalnit azi Ludovic Orban cu mai vechea sa cunoștință, Mugur M. Isarescu”

Cea mai importanta stire economica a zilei de astazi nu este ca Presedintele Romaniei inca nu a desemnat un premier, iar partidul care se vrea de guvernamant nu a anuntat inca ocupantul portofoliului de la finante.

Cea mai importanta stire economica a zilei este ca Ludovic Orban, Presedintele PNL, s-a intalnit cu fostul turnator al Securitatii, Manole, cunoscut si sub numele de Mugur Isarescu.

Intalnirea a fost legendata de cadre de incredere din BNR, care, imprastie pe surse, potrivit hotnews.ro (si foto) că ,,liberalii doreau să știe cum este situația economică în momentul în care își asumă guvernarea”, declarația lui Ludovic Orban fiind următoarea: ,,Am abordat problemele economice importante”.

Explicația este necredibilă, întrucât liberalii tocmai au dărămât în mod democratic guvernul, cu o moțiune în principal economică, deci se presupune că știau cum merge economia, Florin Cîțu urmărind cu atenție mai mare decât Mugur Isărescu ,,problemele economice importante”.

Am solicitat de la BNR stenograma și înregistrarea audio a discuțiilor din această dimineață dintre Ludovic Orban și Mugur Isărescu, dar și înregistrarea discuțiilor. Imediat ce îmi vor fi comunicate, le voi publica, pe blog.

Până atunci însă rămâne absolut neclar ceea ce au vorbit Isărescu și Orban, și din următoarele motive:

  • necesitatea unei discuții suplimentare și ,,private” cu Mugur Isărescu naște suspiciuni că Mugur Isărescu ascunde în declarațiile publice adevărata situație economică, așa cum a făcut și în 2008, în plină criză (,,România crește economic cu 5% pe an de 10 ani și va mai crește economic cu 5% pe an și următorii 10 ani”; ,,poate criză de nervi”; ,,nu avem nevoie de Fondul Monetar Internațional”;
  • Într-un articol din urmă cu 3 zile, consilierul guvernatorul BNR, Lucian Croitoru, în articolul ,,Va fi PSD din nou ce a fost și mai mult decât atât’‘, susținea că: ,,rezultatele concrete ale moțiunii de cenzură sunt următoarele: (…) justiția a scăpat, cel puțin temporar, de un adversar foarte determinat; guvernarea poate trece în mâinile unor oameni care, posibil, vor inversa măsurile economice păguboase luate de guvernarea precedentă.

Prin urmare, având în vedere buzduganele aruncate de Lucian Croitoru înaintea acestei întâniri, temele reale care pot propune că au fost discutate sunt: justiția și tăierea salariilor și pensiilor, întrucât domnul Lucian Croitoru vorbește despre ,,inversarea măsurilor economice păguboase”, în crescendo față de ce propunea anterior: înghețarea veniturilor.

Or, în acest context, este important să vedem din stengoramele discuțiilor dacă Mugur Isărescu și Ludovic Orban agrează programul lui Klaus Iohannis prin care aceasta vrea să câștige al doilea mandat la prezidențiale (am scris pe larg în ACEST articol) ori s-au înțeles să nu vorbească nimic despre tăierea salariilor și pensiilor (,,inversarea”) până după alegerile din turul 2.

În privința celui de-al doilea buzdugan aruncat de Lucian Croitoru, justiția, pot doar să presupun cele cele trei întrebări adresate de Ludovic Orban lui Mugur Iăsrescu:

  • dacă în calitate de turnător al Securității, Mugur Isărescu a fost preluat la Serviciul Român de Informații după 1989;
  • dacă Valeriu Stoica se numără printre ,,oamenii serioși” care l-au sprijinit pentru obținerea unui al șaselea mandat, fostul ministru al justiției declarând în iunie, în proximitatea finalului celui de-al cincilea mandat al fostului turnător la Securitate că ,,o schimbare a CA al BNR în acest moment îmi produce teamă, chiar frisoane”
  • cum a făcut Mugur Isărescu ca timp de 5 mandate la BNR dar mai ales într-unul de premier (1999-2000) să convingă SRI să nu transmită la CNSAS notele informative semnate de acesta pentru Securitate și cum privește Mugur Isărescu, aflat în aceeași poziție de turnător, lustrarea lui Traian Băsescu – Petrov. Ambele sunt de cel mai ridicat interes pentru Ludovic Orban, prime-minister wannabe, yet not designated.

BNR refuză să pună la dispoziție stenogramele/înregistrările discuției de astăzi dintre Ludovic Orban și Mugur Isărescu. Prin urmare vom urma căile legale pentru a obține informațiile și documentele solicitate. Într-un răspuns pentru http://www.soviani.com, BNR afirmă însă că:

  • întâlnirea a fost solicitată de Ludovic Orban (nu și data la care a fost solicitată această întâlnire, așa cum am întrebat, informația noastră fiind că întâlnirea fusese stabilită înainte de trecerea moțiunii de cenzură. Necomunicând data stabilirii acestei întâlniri, BNR alimentează astfel suspiciunile privind stabilirea întâlnirii pre-moțiune;
  • Ludovic Orban s-a întâlnit DOAR cu Mugur Isărescu, și nu cu întreg Consiliul de Administrație al BNR, cum ar fi fost normal.
  • Isărescu și Orban ar fi vorbit despre ,,echilibre macroeconomice” și nu despre dezechilibre macroeconomice, ceea ce arată încă o dată apetența lui Isărescu de a ignora dezechilibrele;
  • Contrar cutumei, în care STS și SRI înregistrează toate întâlnirile lui Mugur Isărescu (pentru apărarea contra-informativă acestuia), BNR susține că nu există stenograme, nu există înregistrări. Pentru obținerea stenogramei și înregistrării mă voi adresa instanței de judecată, întrucât este de interes public ce discută guvernatorul BNR cu președintele partidului în jurul căruia se va forma guvernul, din punct de vedere economic.
  • Cu excepția situației în care Mugur Isărescu a scris răspunsul și vorbește despre el la persoana a treia, în mod evident la întâlnire au participat și alte persoane.

Iată și răspunsul integral transmis pentru http://www.soviani.com

,,Întâlnirea a fost inițiată de domnul Ludovic Orban, președintele PNL. La întâlnire au participat domnul guvernator Mugur Isărescu și domnul Ludovic Orban și discuțiile s-au axat pe situația economică actuală și a echilibrelormacroeconomice. Întâlnirea a avut un caracter strict de informare în legătură cu subiectele menționate și în consecință nu există stenograme sau înregistrări.” (Irinel I.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here