(Preluare Inpolitics):

Înregistrarea făcută de ISU în timpul incendiului de la clubul Colectiv și difuzată de ”Libertatea” zilele trecute, la patru ani de la eveniment, a răvășit opinia publică și clasa politică. Lumea e împărțită în două: unii văd în înregistrare dovada clară a felului neprofesionist în care au acționat pompierii și autoritățile, alții spun că e vorba de o exagerare și de un atac la adresa lui Raed Arafat. Nimeni nu pare să vadă adevărata bombă.

Filmarea a fost executată, am aflat oficial, din primele minute ale operațiunii de salvare de la Colectiv de către un subofițer pompier, sosit la fața locului cu primul echipaj de salvare. Și am mai aflat că asemenea filmări se fac, uneori, pentru a se analiza ulterior unde s-a greșit. Material didactic, cum s-ar spune.

Ne spune chiar Arafat despre film:

„El arată câteva secvențe. Nu arată per ansamblu toată intervenția. Mai mult decât atât, acest film prinde primele momente – momentul în care nu toate echipajele sosiseră, nu erau multe tărgi. Dar nu arată locul unde erau duși răniții și unde au fost tratați – departe de locul unde se filma”.

Trăgînd linie și adunînd avem așa:

Arde în toiul nopții un club cu sute de oameni în el, dintre care mor peste 60 și alte zeci și sute sunt răniți, în cea mai mare tragedie civilă post-decembristă.
La fața locului descinde rapid un prim echipaj de pompieri și o ambulanță.
În vîltoarea tragediei, în timp ce tinerii arși se căznesc să iasă din iadul Colectiv, primii pompieri sosiți se reped să dea ajutor pentru a salva vieți, atît cît pot, fiind mult sub necesarul de oameni.

Cu excepția unuia care, în loc să lupte cu flăcările, își ia, tacticos, camera pe umeri și se apucă să filmeze profesionist grozăvia în derulare.

Material didactic prețios, nu-i așa?

 

Articolul Adevărata bomba din filmul de la Colectiv apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here