Magazinele Carrefour vor trebui sÄ rezolve, în cel mult 48 de ore, o serie de probleme constatate de ANPC în cadrul controlului care a avut loc cu câteva zile în urmÄ, legate de comercializarea preparatelor culinare, a peÈtelui Èi a cÄrnii, au stabilit, într-o întâlnire, conducerea companiei Èi ANPC, conform Mediafax.
Ãn cursul zilei de 30 octombrie a fost stabilitÄ o întâlnire cu reprezentanÈii Carrefour, la nivel de conducere, Èi au fost discutate aspecte legate de rezultatul acÈiunilor de control recente, dar Èi despre cele depistate în ultimii doi ani, anunÈÄ autoritatea de protecÈie a consumatorului.
CiteÈte Èi:Â Dana Budeanu, REACÈIE FABULOASÄ dupÄ ce PRO TV a rupt contractul cu ea din cauza scandalului pe spitalul privat
S-a convenit demararea unui proces amplu de verificare la nivelul întregii reÈele, implementarea unui filtru suplimentar de supraveghere a calitÄÈii produselor Èi serviciilor, revizuirea echipamentelor, înlocuirea acestora acolo unde este cazul Èi mai ales respectarea în amÄnunt a legislaÈiei în vigoare.
âLa întâlnire a participat Èi CEO Carrefour, Jean Richard de Latour, care a promis supravegherea îndeaproape a întreg procesului de îndreptare a celor constatate, lucru pe care îl salutâ, spune Horia Constantinescu, preÈedintele ANPC.
S-a dispus, aÈa cum am mai precizat, întocmirea unui document la nivel de ANPC – DirecÈia de control Èi supraveghere piaÈÄ, cu impact asupra întregii reÈele, situaÈie coordonatÄ de directorul general Paul Anghel Èi de Horia Constantinescu. Carrefour va prezenta un calendar clar de îndreptare a deficienÈelor.
Ãn cadrul controlului au fost constatate abateri de la prevederile legale privind protecÈia consumatorului: expunerea spre comercializare a diferitelor sortimente de preparate culinare, în vitrine neigienizate corespunzÄtor la temperaturi mai mici de +60 grade C; utilizarea de ustensile, tocatoare, cu grad de uzurÄ avansat la zona de preparate culinare; nu au fost respectate condiÈiile tehnice pe timpul manipulÄrii, depozitÄrii Èi desfacerii produselor; utilizarea de aparate (cuptoare) insuficient igienizate, congelator mobil neigienizat în zona garniturilor Èi ligheane de material plastic nerecomandat în alimentaÈia publicÄ, cuÈite cu mâner din plastic, paviment deteriorat în zona sifonului; nerespectarea temperaturii de depozitare la carnea de pui refrigeratÄ, impusÄ de producÄtor, de 0-4 grade C, în realitate fiind temperaturi de 6,4-8,5 grade C; lipsa informÄrii corecte asupra termenului de valabilitate la preparatele culinare Èi la comercializarea peÈtelui refrigerat; neconcordanÈÄ Ã®ntre gradul de prospeÈime Èi afiÈarea categoriei de calitate conform documentelor prezentate.
âCÄ urmare a acestor abateri operatorul economic a fost sancÈionat cu amendÄ contaventionala în valoare de 10000 de lei.
ANPC a recomandat reÈelei de magazine sÄ realizeze, la nivel de ÈarÄ, urmÄtoarele recomandÄri în termen de maxim 48 ore: expunerea spre comercializare a diferitelor sortimente de preparate culinare în vitrine curate, cu zone subadiacente fÄrÄ a avea resturi organice sau ruginÄ; se vor respectÄ temperaturile impuse de legislaÈia în vigoare, la raionul de gastronomie (masÄ caldÄ, masÄ rece); de asemenea la expunerea în vederea comercializÄrii a peÈtelui Èi a produselor piscicole astfel încât temperatura sÄ fie uniformÄ Ã®n masÄ de produs; se va pune un accent deosebit pe respectarea condiÈiilor de temperatura la recepÈia peÈtelui Èi a cÄrnii, atât proaspÄta cât Èi congelatÄ, în mod special la recepÈia peÈtelui refrigerat prin menÈinerea acestuia în ambalajele de transport care sÄ aibÄ asiguratÄ cantitativ gheaÈÄ; operatorul economic trebuie sÄ se asigure cÄ nu existÄ Ã®ntreruperi ale temperaturii prin verificarea în prealabil Èi a termogramelor maÈinilor de transport; se vor solicitÄ furnizorilor documente din care sÄ rezulte datÄ durabilitÄÈii minimale susÈinutÄ de: buletine de analizÄ pe loturi, Èi a tuturor documentelor cu caracter facultativ; informarea consumatorilor la locul de comercializare al peÈtelui refrigerat Èi preparatelor culinare se va realiza tinându-se cont de categoria de prospeÈime a peÈtelui; în cazul preparatelor culinare Èi a peÈtelui proaspÄt se va face informarea asupra termenului de valabilitate de 24 ore; existenÈa unui calendar rezonabil de înlocuire a componentelor cu uzurÄ moralÄ peste cea prevÄzutÄ Ã®n mod normal de producÄtor; dotarea corespunzÄtoare a liniilor de gastronomie, înlocuirea ustensilelor din raionul gastro.
ââÃn cazul în care operatorul economic nu va înÈelege sÄ ducÄ la îndeplinire recomandÄrile din procesele verbale acestea vor constitui abateri repetate la nivelul oricÄrui punct de lucru, ceea ce conduce va duce la propunerea aplicÄrii unor sancÈiuni complementare, mai spun reprezentanÈii ANPC.
Raspandacul.ro