Connect with us

Uncategorized

“Ați putea spune, cât a costat și cât s-a furat?”

Published

on

,Ați putea spune, cât a costat și cât s-a furat?” o intreaba jurnalista Adriana Nedelea pe Lavinia Coțofană, fost director juridic al ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), revocată ieri pentru că a documentat frauda de bani publici în achiziții de la Spitalul Gomoiu, că a propus măsura sesizării parchetului și că în esență s-a opus legalizării furtului printr-un proces simulat, pe care l-ar fi întors, în beneficiul banului public. ,,La un calcul preliminar, atât cât ma avut acces la documente, undeva la 15-20 de milioane de Euro, în opinia mea”, este răspunsul Laviniei Coțofană la întrebările Adrianei. În esență asta înseamnă că, atunci când autoritățile construiesc un spital, mai fură banii pentru încă un spital. E o dezvăluire colosală, atât în privința celor care au inițiat furtul, dar mai ales față de cei care au LEGALIZAT furtul, prin plata facturilor umflate. Urmată de o altă dezvăluire BOMBĂ: ,,În acest moment, litigiul care se judecă pe rolul Tribunalului este UN PROCES SIMULAT, este mai mult decât clar, în care noi trebuia să pierdem. Faptul că am venit eu și că litigiul nu mai poate fi pierdut – va fi pierdut probabil după revocarea mea – ce ne demonstrează: este o practică constantă: mai facem încă un litigiu, DĂM NIȘTE BANI SUB MASCA CĂ I-A DAT INSTANȚA și legitimăm FURTUL PREALABIL”, a răspuns Lavinia Coțofană. Da! A devenit o practică la modă și în România: furturile pe care le inițiază și le legitimează funcționari ai statului, ÎN BENEFICIUL LOR PRIVAT, fie că fură direct din buget, fie că fură de la furnizori, cu complicitatea instanțelor și a avocaților celor care fură, care sunt în mod categoric nu sunt profesioniși ai dreptului ci traficanți de influență, SE SPALĂ PRIN INSTANȚĂ. Instanțe aflate până de curând sub protocoale instituționale cu SRI și care par din ce în mai mult să se transforme pe lanțul beneficiari reali ai furtului (de la stat sau de la privat) – judecători de protocol – avocați traficanți de influență în mecanisme de spălare de bani. Și stiu cu foarte mare exactitate, documentat, ceea ce afirm, precizeaza analistul Radu Teodor Soviani.

Iată și dezvăluirile doamnei Coțofană:

,,Ați putea spune, cât a costat și cât s-a furat?” o intreaba jurnalista Adriana Nedelea pe Lavinia Coțofană, fost director juridic al ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), revocată ieri pentru că a documentat frauda de bani publici în achiziții de la Spitalul Gomoiu, că a propus măsura sesizării parchetului și că în esență s-a opus legalizării furtului printr-un proces simulat, pe care l-ar fi întors, în beneficiul banului public. ,,La un calcul preliminar, atât cât ma avut acces la documente, undeva la 15-20 de milioane de Euro, în opinia mea”, este răspunsul Laviniei Coțofană la întrebările Adrianei. În esență asta înseamnă că, atunci când autoritățile construiesc un spital, mai fură banii pentru încă un spital. E o dezvăluire colosală, atât în privința celor care au inițiat furtul, dar mai ales față de cei care au LEGALIZAT furtul, prin plata facturilor umflate. Urmată de o altă dezvăluire BOMBĂ: ,,În acest moment, litigiul care se judecă pe rolul Tribunalului este UN PROCES SIMULAT, este mai mult decât clar, în care noi trebuia să pierdem. Faptul că am venit eu și că litigiul nu mai poate fi pierdut – va fi pierdut probabil după revocarea mea – ce ne demonstrează: este o practică constantă: mai facem încă un litigiu, DĂM NIȘTE BANI SUB MASCA CĂ I-A DAT INSTANȚA și legitimăm FURTUL PREALABIL”, a răspuns Lavinia Coțofană. Da! A devenit o practică la modă și în România: furturile pe care le inițiază și le legitimează funcționari ai statului, ÎN BENEFICIUL LOR PRIVAT, fie că fură direct din buget, fie că fură de la furnizori, cu complicitatea instanțelor și a avocaților celor care fură, care sunt în mod categoric nu sunt profesioniși ai dreptului ci traficanți de influență, SE SPALĂ PRIN INSTANȚĂ. Instanțe aflate până de curând sub protocoale instituționale cu SRI și care par din ce în mai mult să se transforme pe lanțul beneficiari reali ai furtului (de la stat sau de la privat) – judecători de protocol – avocați traficanți de influență în mecanisme de spălare de bani. Și stiu cu foarte mare exactitate, documentat, ceea ce afirm. Iată și dezvăluirile doamnei Coțofană:

Publicată de Radu Teodor Soviani pe Vineri, 1 noiembrie 2019

Fostul director juridic al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Lavinia Coţofană, a declarat vineri seară, la Digi24, că neregulile privind decontarea unor lucrări supraevaluate sau inexistente la Spitalul „Victor Gomoiu” din Bucureşti au început în mandatul fostului primar Sorin Oprescu, dar au fost „perpetuate” în mandatul actualului primar general, Gabriela Firea, care nu a denunţat contractul. 

„În mandatul doamnei Firea s-au plătit WC-uri de 230 de lei cu 3.500 de lei plus TVA. În mandatul doamnei Firea au fost acceptate uşi pentru sălile de operaţie cu preţ de trei-patru ori mai mare, care nu respectă normele DSP”, a afirmat vineri seara, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, fostul director juridic al ASSMB.

Lavinia Coțofană, concediată între timp din funcția pe care o ocupa la ASSMB, reclamă că după ce au apărut în spațiul public informații despre posibile fraude la spitalul Victor Gomoiu, unde aripa nouă a clădirii ar fi fost construită la prețuri exorbitante, biroul ei ar fi fost sigilat și laptopul ridicat, iar experții care evaluau cazul nu au mai fost plătiți, probabil pentru a-i face să plece.

Cazul ei a fost adus în discuție și de fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, în disputa pe care o are cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, conform celor de la DIGI 24.

Lavinia Coțofană a explicat la Digi24 că a preluat dosarul „Victor Gomoiu” la 1 mai 2019, când a fost numită director al Direcției Juridice, fiind adusă la ASSMB special ca să se ocupe de acest dosar. ASSMB fusese dată în judecată de către constructorul care a realizat spitalul Gomoiu și care cerea sume suplimentare pentru lucrări. Odată cu apariția acestui litigiu, ASSMB a angajați doi experți care au început să se ocupe de dosar.

„Am constatat, vă spun direct, fapte penale. Adică: decontări de lucrări inexistente, supraevaluări, faptul că la fața locului se regăseau aparaturi de capacitate mult mai mică decât cea plătită. Am vorbit cu conducerea instituției, spunând că sunt fapte penale și că suntem obligați să sesizăm Parchetul. La un moment dat, am aflat și de existența unui raport al Corpului de control al premierului Tudose, act care nu mi-a fost prezentat de către angajații ASSMB, deși eu îi reprezentam în litigiu”, a relatat Lavinia Coțofană la Digi24. Raportul – văzut în cele din urmă de Lavinia Coțofană – constata aceleași nereguli observate de ea și de experții angajați. Din raport – întocmit în 2017 – rezultă că și fostul premier Tudose a sesizat Parchetul.

„Recepţia şi atestările că în teren se află respectivele lucrări au fost făcute în mandatul doamnei primar Firea. (…) Neregulile au început în vechiul mandat (al lui Sorin Oprescu – n.r.), dar neregulile au fost perpetuate şi banii au fost decontaţi în mandatul doamnei Firea, care la momentul la care a constatat concluziile Raportului Corpului de Control al premierului Tudose trebuia să ia măsurile prevăzute de lege. Deci, contractul acesta se puteau face lucruri. Un contract oneros, un contract prin care este înşelată instituţia publică, nu eşti obligat să-l execuţi. În mandatul doamnei Firea s-au decontat lucrări care nu există, s-au decontat aparaturi de capacitate mult mai mare decât cele efectiv în teren”, acuză Lavinia Coţofană.

Ea a spus că toate paturile copiilor internaţi la „Victor Gomoiu” au 150 de cm, ceea ce este „ilogic”, având în vedere că în vremurile de azi există copii care la 12 ani au 1,70-1,80 metri înălţime.

Lavinia Coţofană susţine că de o lună şi jumătate administraţia locală nu plăteşte experţii care ar trebuie să se pronunţe cu privire la lucrări, iar o colegă i-a spus că biroul în care lucra – și unde sunt documente – a fost sigilat, laptopul a fost ridicat, iar experţilor nu li se mai permite accesul.  „Doamna Firea şi directorii ei de integritate se cred Parchet”, a comentat fostul director juridic. Întrebată dacă știe cine a făcut aceste acțiuni, ea a spus: „Am înţeles că cei mai aprigi contestatari şi mai slugi sunt foştii mei subordonaţi, care fiecare visează să fie director de direcţie juridică”.

Lavinia Coțofană se întreabă de ce a fost concediată, din moment ce nu a avut niciun litigiu pierdut de când a venit la ASSMB. „Procesul de la Gomoiu, senzaţia mea personală este că trebuia să fie un proces simulat, trebuia pierdut, ca să se consfinţească furtul dinainte. Este opinia mea personală. Mă face să afirm acest lucru faptul că experţii din dosar nu au fost plătiţi, la momentul la care am început să vedem neregulile am devenit, după cum vedeţi, persona non grata. (…) De ce nu m-a lăsat să câştig litigiul?”, se întreabă fostul director juridic din ASSMB.

Aceasta a afirmat că în privinţa spitalului şi a deconturilor de la „Victor Gomoiu” este vorba despre „furt din banul public” și o acuză pe Gabriela Firea că minte.

Punctul de vedere al Primăriei Capitalei. De ce a fost dată afară Lavinia Coțofană

Primăria Capitalei a făcut, vineri seara, mai multe precizări în legătură cu acest subiect:

„Lucrările achitate de Primăria Capitalei pentru spitalul Gomoiu în mandatul Gabrielei Firea nu au fost supraevaluate. Toate plățile pentru acest proiect s-au făcut cu respectarea legii.

Dezmințim ferm și categoric informația conform căreia „Firea a dat-o afară pe directoarea juridică a ASSMB”. Primarul General al Capitalei nu are atribuții în recrutarea angajaților pentru instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei.

În legătură cu afirmațiile false, denigratoare, în care sunt prezentate presupuse plăți supraevaluate aferente lucrărilor de construire a Spitalului de copii Victor Gomoiu, subliniem că:

Licitația pentru construirea acestui spital și dotarea lui a început în anul 2010, iar contractul a fost atribuit în anul 2011, înainte ca doamna Gabriela Firea să fie Primar General. (…) De aceea, respingem ferm toate acuzatiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, avand în vedere că procedura de achiziție pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului Primar General. (…)

Toate lucrările executate in acest proiect au fost decontate doar PE REAL EXECUTAT, confirmate de catre diriginți de șantier și personal specializat, angajat la ASSMB.

Totodată, ca urmare a finalizarii expertizei, s-a constatat ca fuseseră executate lucrări în valoare de 23 milioane lei de către constructor, FĂRĂ CA ACESTEA SĂ FIE INCLUSE ÎN PROIECT SAU ÎN CONTRACTUL DE LUCRĂRI. Ca urmare, nu au fost realizate aceste plăți necuvenite! Acestea nu au fost plătite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care Municipalitatea a fost acționată în judecată de către constructor. (…)

Dna Lavinia Coțofană a fost angajată la ASSMB, în baza unui concurs, în ianuarie 2019, în funcția de inspector 1, ulterior fiind promovată temporar pe o funcție de conducere (director juridic), în aprilie 2019. În luna octombrie, promovarea temporară a fost revocată de directorul general al ASSMB, începând cu 1.11.2019.

Ulterior angajării la ASSMB, conducerea administrației a aflat că doamna Lavinia Coțofană a fost exclusă din magistratura pe motive disciplinare. Codul Administrativ prevede interdicția explicită ca persoanele care au fost sancționate disciplinar cu desfacerea contractului de muncă să mai ocupe funcții de conducere.

De altfel, de la data numirii temporare a doamnei Lavinia Coțofană în funcția de Director al Direcției Juridice, toate litigiile câștigate sau aflate în curs de soluționare care fac obiectul dosarelor aflate pe rolul instanțelor judecătorești au la bază acte cu caracter procesual întocmite exclusiv de consilierii juridici angajați ai Direcției Jurdice ASSMB. Așadar, dna Lavina Coțofană nu a avut niciun aport în întocmirea acestora și/sau strategiilor de apărare.

Lavinia Coțofană nu avea mandat de reprezentare din partea spitalelor pe care susține că le-a reprezentat în instanță (…)”. (Irinel I.).

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized

Gama de furaje BIO de la Agroland – Hrana naturală pentru animale sănătoase

Published

on

Într-o lume în care consumatorii sunt tot mai atenți la calitatea alimentelor și la proveniența acestora, tot mai mulți fermieri aleg să crească animale în sistem ecologic. Hrănirea animalelor cu furaje BIO este o condiție esențială pentru obținerea unor produse de origine animală certificate ecologic. În acest context, Agroland vine în sprijinul fermierilor români cu o gamă completă de furaje BIO, special create pentru a susține o creștere sănătoasă, sustenabilă și în armonie cu natura.


De ce să alegi furajele BIO pentru animale?

Furajele BIO sunt produse exclusiv din ingrediente naturale, provenite din agricultură ecologică certificată. Acestea nu conțin organisme modificate genetic (OMG), pesticide sintetice, antibiotice de sinteză sau aditivi chimici. Astfel, contribuie la:

  • Menținerea sănătății animalelor, datorită unei alimentații curate și echilibrate
  • Reducerea rezistenței la antibiotice, prin excluderea substanțelor de sinteză
  • Protejarea solului și a biodiversității, prin susținerea agriculturii ecologice
  • Obținerea unor produse animale cu valoare adăugată (carne, ouă, lapte bio)

Agroland a dezvoltat o gamă diversificată de furaje BIO pentru cele mai importante specii din fermele românești, oferind un sprijin real pentru cei care vor să respecte standardele stricte ale agriculturii ecologice.


Gama de furaje BIO de la Agroland – Ce include?

Agroland oferă furaje certificate ecologic pentru păsări, porci, ruminante și iepuri. Produsele sunt disponibile în ambalaje de diferite dimensiuni, adaptate atât pentru gospodării familiale, cât și pentru ferme profesionale.

1. Furaje BIO pentru găini ouătoare

Special formulate pentru găini crescute în sistem ecologic, aceste furaje conțin:

  • Cereale integrale ecologice (porumb, grâu, orz)
  • Proteine vegetale ecologice (șrot de soia, mazăre, floarea-soarelui)
  • Complex de vitamine și minerale 100% naturale
  • Fără adaosuri sintetice, stimulatori de creștere sau pigmenți artificiali

Rezultatul? Ouă BIO cu coajă tare, gălbenuș intens colorat și un gust autentic.

2. Furaje BIO pentru pui de carne și pui de curte

Hrănirea puilor de carne în sistem ecologic presupune o atenție sporită în primele săptămâni de viață. Furajele BIO Agroland pentru pui:

  • Favorizează o creștere naturală și sănătoasă
  • Conțin energie suficientă pentru dezvoltarea musculaturii
  • Sunt bogate în fibre și nutrienți care susțin digestia

Puii crescuți cu furaje bio au o carne fragedă, curată, ideală pentru consumatorii exigenți.

3. Furaje BIO pentru porci

Agroland oferă furaje BIO pentru porci în mai multe formule – pentru purcei, pentru îngrășare și pentru scroafe. Acestea:

  • Conțin ingrediente de calitate superioară din agricultură ecologică
  • Sunt echilibrate în proteine, fibre și energie
  • Nu conțin antibiotice sau aditivi de sinteză

Carnea de porc obținută este apreciată pentru gustul autentic, textura fină și siguranța alimentară crescută.

4. Furaje BIO pentru iepuri

Iepurii au nevoie de o alimentație naturală și bogată în fibre. Furajele BIO Agroland:

  • Au la bază lucernă ecologică, cereale și leguminoase
  • Sunt bogate în fibre brute, esențiale pentru digestie
  • Nu conțin adaosuri periculoase sau conservanți

Se obțin astfel iepuri sănătoși, cu blană lucioasă și carne de calitate superioară.

5. Furaje BIO pentru ovine și caprine

Pentru fermele de oi și capre crescute în sistem ecologic, Agroland propune furaje BIO bogate în:

  • Proteine vegetale naturale
  • Minerale esențiale pentru lactație sau îngrășare
  • Fibră structurală pentru stimularea rumegării

Aceste furaje susțin producția de lapte și carne BIO, recunoscute pentru gustul fin și digestibilitatea ridicată.


Ce diferențiază furajele BIO Agroland?

Agroland lucrează doar cu producători certificați ecologic și cu laboratoare acreditate, ceea ce asigură un nivel înalt de calitate și trasabilitate pentru fiecare sac de furaj.

✔️ Certificare ecologică

Toate furajele din gamă sunt conforme cu legislația UE privind agricultura ecologică și poartă sigla „leaf logo” (frunza verde pe fundal de stele), semnul oficial al produselor BIO în Europa.

✔️ Fără compromisuri

Furajele sunt produse fără OMG, fără aditivi chimici, fără coloranți sau potențiatori de gust. Hrana este 100% naturală, sigură pentru animale și pentru consumatorii umani.

✔️ Disponibilitate și suport

Furajele BIO Agroland sunt disponibile în rețeaua de magazine fizice și online, cu livrare rapidă. În plus, fermierii beneficiază de consultanță gratuită în alegerea furajului potrivit.


Cui se adresează gama de furaje BIO Agroland?

  • Micilor producători din gospodării familiale care vor să crească animale sănătoase, fără substanțe chimice
  • Fermelor ecologice care dețin certificat BIO și vând produse sub această etichetă
  • Consumatorilor preocupați de sănătate, care doresc ouă, carne sau lapte BIO din propria gospodărie
  • Celor care urmăresc standarde înalte de bunăstare animală și vor o alternativă sustenabilă la agricultura convențională

Concluzie

Alegerea unor furaje ecologice este mai mult decât o decizie tehnică – este un angajament pentru sănătate, sustenabilitate și respect față de natură. Gama de furaje BIO de la Agroland este concepută pentru a răspunde cerințelor moderne ale fermierilor conștienți și ale consumatorilor exigenți.

Fie că ai o fermă ecologică certificată sau pur și simplu vrei să îți hrănești animalele mai curat, furajele BIO Agroland sunt alegerea ideală. Vizitează www.agroland.ro sau vino în cel mai apropiat magazin Agroland pentru a descoperi gama completă de furaje ecologice.

Hrănește natural. Crește sănătos. Alege Agroland BIO.

Continue Reading

Uncategorized

Ce este intuiția și puterea intuiției

Published

on

By

Ai avut vreodată un sentiment clar că trebuie să alegi un anumit drum, chiar dacă nu aveai toate datele la îndemână? Sau ți s-a întâmplat să „simți” că ceva nu e în regulă înainte să afli faptele? Asta este intuiția – acea voce interioară care pare să știe ce e potrivit pentru tine, chiar înainte ca mintea rațională să pună totul cap la cap. Intuiția nu este magie sau coincidență; este o formă de cunoaștere rapidă, care se bazează pe experiențe, observații subtile și procese inconștiente.

Într-o lume în care suntem încurajați să analizăm totul și să luăm decizii bazate doar pe logică, intuiția rămâne un instrument valoros, dar adesea trecut cu vederea. Ea funcționează ca un radar personal, oferindu-ne ghidaj chiar și în momentele în care nu avem toate informațiile. În realitate, puterea intuiției constă în capacitatea ei de a ne conecta cu o formă mai profundă de înțelepciune – una care îmbină trecutul, prezentul și experiențele subtile pe care mintea conștientă nu le poate accesa imediat.

Cum funcționează intuiția

Intuiția este adesea descrisă ca un proces cognitiv rapid, automat, care nu necesită raționamente logice detaliate. Practic, creierul nostru colectează permanent informații din mediul înconjurător, inclusiv detalii minore, gesturi, tonuri, tipare și microexpresii. Deși nu conștientizăm toate aceste observații, ele se depozitează în memorie și sunt folosite de subconștient pentru a trage concluzii rapide. Astfel, ceea ce simțim ca „o bănuială” sau „o presimțire” este de fapt rezultatul unei analize foarte rapide a acestor informații subtile.

Neurologii consideră că intuiția este strâns legată de experiență. Cu cât ai mai multă experiență într-un domeniu, cu atât intuiția ta în acel context devine mai precisă. De exemplu, un medic cu mulți ani de practică poate „simți” când ceva nu e în regulă cu un pacient, chiar dacă analizele par normale. Același lucru se aplică și în afaceri, relații sau decizii personale. Intuiția este, într-un fel, inteligența antrenată a subconștientului.

De ce merită să asculți intuiția

Deși nu înlocuiește gândirea logică, intuiția poate completa foarte bine procesul decizional, aflăm de pe trans-formare.ro . Ea oferă perspective rapide, în special în situații incerte sau presante, când nu avem timp să analizăm fiecare detaliu. Mai mult, intuiția este deseori legată de valorile noastre și de cine suntem cu adevărat, motiv pentru care deciziile intuitive tind să se simtă mai aliniate cu noi înșine.

În viața de zi cu zi, ascultarea intuiției poate însemna evitarea unor alegeri nepotrivite, descoperirea unor oportunități neprevăzute sau chiar protejarea de riscuri. De exemplu, dacă „simți” că o anumită colaborare nu este ceea ce pare, chiar dacă pe hârtie pare promițătoare, poate fi o idee bună să investighezi mai atent sau să ceri un timp de gândire.

Cum îți poți cultiva intuiția

Intuiția poate fi antrenată și cultivată, ca orice altă abilitate. Acordă-ți timp să te reconectezi cu tine – prin reflecție, jurnal personal, meditație sau pur și simplu momente de liniște în care îți asculți gândurile. Observă-ți reacțiile instinctive și încearcă să le înțelegi: ce le declanșează? cât de des se confirmă? De asemenea, ai încredere în acele momente de claritate care par să vină „din senin” – sunt de fapt rezultatul unei inteligențe interioare.

Ascultarea intuiției nu înseamnă să ignori faptele sau să acționezi impulsiv. Este mai degrabă un proces de echilibru: să știi când să faci un pas înapoi, să-ți asculți corpul și să ai încredere în ceea ce simți, fără să ignori complet logica. Puterea intuiției stă tocmai în această capacitate de a crea un pod între rațional și emoțional, între vizibil și subtil.

Sursă foto: https://pexels.com

Continue Reading

Uncategorized

Ce înseamnă clasa energetică la un boiler electric și de ce contează când alegi

Published

on

By

Atunci când cumperi un boiler electric, e ușor să te lași influențat doar de preț sau de volumul rezervorului. Totuși, una dintre cele mai importante informații de pe etichetă este clasa energetică. Aceasta reflectă eficiența cu care boilerul consumă energie pentru a încălzi apa, iar pe termen lung, poate face o diferență semnificativă în facturile lunare. În plus, un aparat mai eficient energetic este mai prietenos cu mediul și mai adaptat cerințelor actuale de economie și sustenabilitate.

Clasele energetice sunt exprimate prin litere, de la A+++ (cea mai eficientă) până la G (cea mai puțin eficientă). Cele mai multe boilere electrice clasice se încadrează în jurul clasei C sau D, ceea ce înseamnă un consum destul de mare raportat la energia transformată în apă caldă. Deși aceste modele sunt mai accesibile ca preț de achiziție, pot consuma mai mult curent electric, mai ales în familiile cu un consum zilnic ridicat.

Boilerul cu pompă de căldură – o opțiune eficientă, cu clasă A+

O alternativă modernă și mult mai eficientă este boilerul cu pompă de căldură, care se remarcă printr-o clasă energetică ridicată, adesea între A și A+. Acest model de boiler folosește aerul din jur (inclusiv aerul evacuat din casă) pentru a încălzi apa, cu un consum electric redus. Practic, o mare parte din energia necesară nu vine direct din curentul electric, ci este preluată din mediul înconjurător, ceea ce reduce semnificativ costurile lunare.

Deși prețul de achiziție este mai ridicat decât la un boiler clasic, economiile pe termen lung sunt notabile, mai ales dacă ai o familie mare sau consumi constant apă caldă. În plus, unele modele de boilere cu pompă de căldură pot fi conectate și la panouri fotovoltaice, pentru un plus de independență energetică.

Ce să urmărești când analizezi clasa energetică

Pe eticheta energetică vei vedea nu doar litera aferentă clasei, ci și alte informații utile: consumul anual estimat, nivelul de zgomot și capacitatea aparatului. Dacă ții cont și de acești factori, vei putea compara corect mai multe modele, nu doar după volum sau marcă.

În concluzie, clasa energetică nu este doar un detaliu tehnic pe etichetă, ci un indicator real al eficienței și al impactului asupra bugetului tău lunar. Dacă vrei să faci o alegere inspirată și pe termen lung, merită să investești într-un model mai eficient, fie că e un boiler electric clasic cu clasă mai bună sau un boiler cu pompă de căldură, din clasa A+. Diferența se va vedea în timp – atât în confort, cât și în economie.

Informatii si sursa foto: https://www.boilerelectric.ro/

Continue Reading

Trending

Copyright © 2025 RĂSPÂNDACUL.ro