Regizorul şi scenaristul Vojtech Jasny, figură emblematică a noului val al cinematografiei cehoslovace în anii 1960, premiat de două ori la Festivalul de la Cannes, a murit la vârsta de 93 de ani, potrivit Associated Press.

Imaginea articolului Vojtech Jasny, figură emblematică a cinema-ului ceh, a murit la 93 de ani

Vojtech Jasny, figură emblematică a cinema-ului ceh, a murit la 93 de ani

Informaţia despre decesul cineastului, produs vineri, a fost făcută publică de Slovacke divadlo, un teatru pe care acesta îl frecventa, şi a fost confirmată ulterior de un reprezentant al familiei pentru agenţia de presă CTK.

Din anii 1950, Jasny a realizat aproximativ 50 de filme în fosta Cehoslovacie şi apoi în Vest, unde a migrat după ocupaţia sovietică din 1968.

Cel mai celebru film al său, „All My Good Countrymen”, lansat în 1968, despre schimbările brutale produse în societate sub comunism, a fost interzis în Cehoslovacia, dar i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la Cannes.

De asemenea, a primit premiul special al juriului la festivalul de pe Croazetă în 1963, pentru lungmetrajul „The Cassandra Cat”.

În anii 1980, Jasny s-a stabilit în SUA, unde a lucrat ca profesor la Columbia University, apoi a revenit în Cehia.

Pelicula regizată de Jasny „Hell on Earth”, cu mărturii ale unor supravieţuitori ai Holocaustului, a fost inclusă în proiectul cinematografic „Broken Silence” (2002), format din cinci documentare şi care a fost comandat de Survivors of the Shoah Visual History Foundation, fundaţia cineastului american Steven Spielberg. Tatăl lui Jasny a fost ucis în lagărul nazist de la Auschwitz.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here