Ieri Euro a testat nivelul de 4,8 lei pentru un Euro, sugerând că Isărescu i-a garantat lui Iohannis, pe banii din rezerva valutară, că va ține cursul sub nivelul de 4,8 până la turul 2. Intervențiile BNR pentru a apăra un curs care nu poate fi apărat decât prin pierderi uriașe de rezerva valutară arată că nu m-am înșelat deloc nici în privința măsurilor pe care Orban nu le va lua în primele 25 de zile. În primele 14 zile din cele 25, Orban nu a luat niciuna dintre măsurile necesare pentru economie. Ba mai mult, guvernarea Orban a demonstrat deja incompetență și indiferență față de economie, ba chiar și iresponsabilitate (declarațiile lui Florin Cîțu care confundă faptul că trebuie să ia măsuri necesare, și insistă pe metafore deplasate, numirea lui Burduja junior la Transelectrica – pe principiul dați-vă voi la o parte ca să ne așezăm noi, numirea prietenului rețelei ,,Shanghai” la ANRM, etc). Am detaliat, pe larg, pe blogul personal, precizeaza analistul Radu Teodor Soviani.

Pentru că BNR joacă pro-Iohannis, deprecierea leului va fi ȘI mai dramatică pentru economie.

Astăzi, Euro a testat nivelul de 4,8 lei (atingând pe piața valutară maximul istoric de 4,774 lei), nivel pe care Mugur Isărescu pare să fi promis că nu va fi depășit până în turul 2 al Prezidențialelor, din 24 noiembrie 2019. Pentru ca Euro să nu se ducă unde îl conducea piața, peste cursul de 4,8 lei, BNR a mai irosit, și astăzi, câteva zeci de milioane de Euro din rezerva valutară.

Spun ,,a irosit” pentru că în fapt sunt bani aruncați pe fereastră pentru ca domnul Iohannis să cumpere timp până în 24 noiembrie 2019. După turul 2, BNR nu are decât două opțiuni: să facă la fel ca n 2008 și să ofere băncilor profituri de până la 40% anual apărând un nivel de curs care nu poate fi apărat, sau să lase cursul liber, să se ducă peste valorea de 5 lei pentru un Euro și să se așeze la un nou nivel de echilibru.

Întrucât BNR s-a dovedit, sub conducerea lui Mugur Isărescu, o instituție care favorizează frauda făcută de bănci prin mascarea profiturilor în frauda bugetului de stat, înclin să cred că Isărescu va  merge din nou pe prima variantă: va irosi câteva miliarde din rezerva valutară înainte ca prețul Euro-Leu să se ducă la 5 lei.

Precizez din start: încă de la începutul anului am arătat că, la final de 2019, Euro-Leu va fi între 4,8 și 5 lei pentru un Euro. Spuneam în 6 ianuarie 2019 (aici și aici) că ,,nivelul de 4,8 lei pentru un Euro nu este de nevăzut pentru 2019, el ar fi putut fi văzut și în 2018, dacă BNR nu cheltuia până la 5 miliarde de Euro ca să apere nivelul de curs”.

Dumneavoastră știți că teza mea, începând cu anul 2015, a fost că BNR a fost complice a încurajat derapajele fiscale ale guvernelor Ponta, Cioloș, Grindeanu, Tudose și chiar Dăncilă (până la realegerea guvernatorului în anul 2019) și în principal, din acest scop: pentru ca domnul Isărescu să fie reales. Pentru asta, BNR a acționat constant prea târziu și prea puțin, de multe ori ,,pe sens opus”.

Însă complicitatea lui Isărescu, care și-a urmărit în principal propriul scop (al realegerii) și în subsidiar, îndepărtarea României de zona Euro pentru un orizont cât mai îndepărtat de timp (și tot în scopul de a rămâne la butoane), continuă să se manifeste, de această dată fiind evident că o face politic. Isărescu nu lasă cursul să se ducă acolo unde îl reclamă fundamentele economice (peste 4,8 lei și chiar spre 5 lei pentru un Euro), pentru că duminică vrea să contribuie ca să fie reales Iohannis, protejat de aceiași ,,strategi de lungă durată” care l-au protejat și pe Isărescu, atât în perioada în care era cunoscut doar ca Guvernator BNR, dar mai ales după ce s-a devaolat că el a fost tot timpul bietul turnător al Securității, Manole.

Am opinat încă din 14 octombrie 2019 (când Orban, ca premier desemnat, s-a dus în vizită la Isărescu, și nu la Consiliul de Administrație al BNR) motivul real al vizitei a fost ca Ludovic Orban să afle de la Mugur Isărescu ,,cum a făcut Mugur Isărescu ca timp de 5 mandate la BNR dar mai ales într-unul de premier (1999-2000) să convingă SRI să nu transmită la CNSAS notele informative semnate de acesta pentru Securitate și cum privește Mugur Isărescu, aflat în aceeași poziție de turnător, lustrarea lui Traian Băsescu – Petrov.” ulterior nuanțând că Isărescu i-a dat garanții lui Orban că până în turul 2 va irosi cu lejeritate sute de milioane de Euro din rezerva valutară pentru ca să țină artificial cursul sub 4,8 lei pentru un Euro. Ceea ce și face. Adică Mugur Isărescu se ține de înțelegere, fiind complice la viitoarea depreciere mai drastică și mai nocivă pentru economie, de după alegeri.

Ludovic Orban nu se ține însă de înțelegere, respectiv să nu facă prostii în perioada scurtă în care va fi premier de tranziție. Am arătat în 5 noiembrie 2019 că:

Respectiv: ,,Acestui guvern i s-a dat din start un mandat scurt, în esență, mai putin de un an. Prin urmare, pentru acest guvern nu există ce a făcut în primele 100 de zile, ci în primele 25 de zile. De unde rezultă a treia particularitate a acestui guvern: având în vedere că în următoarele 25 de zile avem două tururi de alegeri prezidențiale, înclin să cred că avem 25 de zile pierdute, în care guvernul ,,de tranziție” se va abține să ia orice măsură nepopulară, sau necesară”.

Intervențiile BNR pentru a apăra un curs care nu poate fi apărat decât prin pierderi uriașe de rezerva valutară arată că nu m-am înșelat deloc în privința măsurilor pe care Orban nu le va lua în primele 25 de zile. În primele 14 zile din cele 25, Orban nu a luat niciuna dintre măsurile necesare pentru economie. Ba mai mult, guvernarea Orban a demonstrat deja incompetență și indiferență față de economie, ba chiar și iresponsabilitate (declarațiile lui Florin Cîțu care confundă faptul că trebuie să ia măsuri necesare, și insistă pe metafore deplasate, numirea lui Burduja junior la Transelectrica – pe principiul dați-vă voi la o parte ca să ne așezăm noi, numirea prietenului rețelei ,,Shanghai” la ANRM, etc). Și nu m-am înșelat nici în privința faptului că Isărescu lasă încă o dată independența politicii monetare pentru a juca în tabăra din care nu a plecat niciodată: a celor care l-au inventat pe Iohannis. Ca și în 2008, ajustarea va fi mai dură și mai rea pentru economie decât ar fi putut fi.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here