Şapte personalităţi culturale, printre care Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, şi regizoarea Geanina Cărbunariu au fost decorate cu Ordinul Artelor şi Literelor pentru contribuţia remarcabilă la succesul Sezonului Franţa-România, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Imaginea articolului Sezonul Franţa-România: Şapte personalităţi culturale decorate cu Ordinul Artelor şi Literelor

Sezonul Franţa-România: Şapte personalităţi culturale decorate cu Ordinul Artelor şi Literelor

Ambasadoarea Franţei în România, Michèle Ramis, a decorat mai multe personalităţi ale lumii culturale care au avut o contribuţie remarcabilă la succesul Sezonului Franţa-România, miercuri, într-o ceremonie care a avut loc la Reşedinţa Franţei.

Au fost decoraţi cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, Gianina Cărbunariu, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Ioan Cristescu, directorul artistic al Fundaţiei Art Encounters, Diana Marincu, redactorul-şef al revistei Idea art + society, Ciprian Mureşan, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, şi comisarul Sezonului Franţa-România, Andrei Ţărnea.

Cu această ocazie, ambasadoarea Franţei în România a pus în evidenţă contribuţia fiecăreia dintre cele şapte personalităţi decorate la succesul Sezonului Franţa-România, precum şi semnificaţia acestei serii de evenimente în cadrul relaţiei bilaterale dintre cele două ţări.

„Aceasta este o ceremonie de decorare excepţională, care se desfăşoară într-un context la fel de excepţional: în urmă cu aproape un an, preşedinţii Macron şi Iohannis deschideau solemn Sezonul Franţa-România, la Paris, primul de acest fel între două state membre ale Uniunii Europene. De-a lungul acestui an, francezii şi românii au putut să se descopere şi să recreeze această legătură intimă care a consolidat istoria noastră comună. Am plăcerea să ofer în această seară însemnele Ordinului Artelor şi Literelor unui număr de şapte personalităţi pe care ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a ales să le onoreze pentru contribuţia lor la succesul acestui Sezon”, a declarat Michèle Ramis.

De asemenea, ambasadoarea Franţei în România a explicat că Ordinul Artelor şi Literelor face parte din cele patru ordine ministeriale care nu au fost desfiinţate în timpul reorganizării decoraţiilor franceze decise de generalul de Gaulle, în 1963. Prezidat de ministrul Culturii, Ordinul Artelor şi Literelor „are scopul de a recompensa persoanele care s-au distins prin creaţiile lor în domeniul artistic sau literar sau prin contribuţia pe care au adus-o la strălucirea Artelor şi Literelor în Franţa şi în lume”. Acest ordin a fost acordat unor personalităţi precum Marcel Pagnol, Georges Braque, Marc Chagall şi Eugen Ionescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here