Citez cuvânt cu cuvânt afirmația lui Klaus Iohannis, făcută la Biblioteca Unversitară: „PSD este un sistem represiv, de sorginte comunistă”. Și în continuare citez mot-a-mot din aritcolul 3, litera H din Legea siguanței naționale: „Inițerea, organizarea, săvârșirea sau sprijinirea în orice mod a acțiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunistă, fascistă, legionară sau de orice natură, rasiste, autoritariste, revizioniste, separatiste, care pun în pericol sub orice formă unitatea și integritatea teritorială a României precum și incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept”. Aceasta este definiția dată de lege, repet, prezentată cuvânt cu cuvânt, unuia dintre cele mai grave atentate la siguranța națională. De altfel, în baza acestei prevederi legale a și fost creat un departament special în Serviciul Român de Informații, destinat să apere ordinea constituțională a României.

Klaus Iohannis, care este cel mai bine informat cetățean al României, primind în calitate de președinte CSAT toate informațiile sensibile din partea comunității serviciilor secrete, ne informează într-un discurs public extrem de important, transmis integral în direct pe cele mai multe televiziuni de știri, că România este supusă din perspectiva Legii siguranței naționale unui atac fără precedent. Acest atac îl pune președintele în funcție pe seama unui partid politic. Responsabil în viziunea sa este PSD. Acuzațiile aduse acestui partid se suprapun sută la sută definiției date de Legea siguranței naționale pentru această faptă. Cu alte cuvinte, atentatul este săvârșit nu de o persoană, nu de un mic grup de persoane, ci de ditamai partidul politic. Până în prezent, PSD fiind cel mai mare partid politic din România. Autorii atentatului la siguranță națională sunt cei o jumătate de milion de membri PSD. Și, firește, în măsura în care sunt susinuți de o parte a populației, în viziunea lui Klaus Iohannis și această parte a populației este cel puțin complice.

Dacă așa stau lucrurile, dacă domnul Klaus Iohannis știe ce vorbește, atunci ne aflăm într-o situație extrem de gravă și suntem siliți să constatăm că Legea Fundamentală a statului este pusă între paranteze. Și prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem este care e momentul în care a fost declanșat acest atac la siguranța națională. Iar a doua întrebare este ce au făcut instituțiile abilitate prin lege să apere Constituția și siguranța statului. Să fi știut Serviciul Român de Informații ce se întâmplă și să fi omis să-l informeze la timp pe președinte, astfel încât acesta să fi aflat abia acum, pe ultimii metri ai campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin, faptul că România se află într-un un asemenea pericol? Greu de presupus. Ce interes ar fi avut domnul Eduard Hellvig, un component al echipei lui Klaus Iohannis, să-i ascundă acestuia o adevărată bombă cu ceas? Sau poate Klaus Iohannis știe de mai multă vreme că PSD s-a transformat într-un grup criminal organizat, atrâgându-i în complot și pe simpatizanții lui și punând statul de drept într-o stare de pericol continuat și, cu toate astea, din motive numai de el știute, neexplicate nimănui, nu a reacționat până în seara de marți a acestei săptămâni?

Cu totul întâmplător, imediat după ce l-am ascultat stupefiat pe Klaus Iohannis, am avut prilejul să mă întâlnesc în studioul unei televiziuni de știri cu domnul Adrian Țuțuianu, care, înainte de a fi deținut portofoliul Ministerului Apărării, a fost președintele comisiei parlamentare de supraveghere a activității Serviciului Român de Informații. I-am prezentat acestuia citatul din discursul președintelui Klaus Iohannis. Conținutul Legii siguranței naționale îi era cunoscut. Și l-am întrebat cum ar proceda dacă ar fi și acum președintele comisiei de supraveghere a activității SRI. Mi-a dat un răspuns simplu și de bun simț. Ar invita imediat la comisie reprezentanții Serviciului Român de Informații și le-ar cere să informeze Parlamentul asupra probelor pe care le deține legate de acest prezumtiv atentat la siguranța națională. De asemenea, i-ar solicita și președintelui să-și prezinte probele, în eventualitatea în care acesta le-a obținut pe alte canale. Este o reacție cât se poate de logică. În conformitate cu legea, dar și cu practica parlamentară. La discuția din pauză a participat și unul dintre moderatorii televiziunii respective. Care ne-a spus: „Fiți domnilor serioși! Klaus Iohannis poate să spună ce vrea și să facă ce vrea, fără a suporta niciun fel de consecință”.

Mi se pare foarte interesantă atât afirmația lui Adrian Țuțuianu, cât și cea a omului de televiziune. Dacă președintele în funcție a afirmat ceea ce a afirmat despre PSD, dacă legea este așa cum am citat-o, dacă una dintre cele mai importante comisii parlamentare ar reacționa așa cum spune domnul Țuțuianu și daca nu ar exista nicio consecință, așa cum pretinde omul de televiziune, atunci înseamnă că asistăm nici mai mult nici mai puțin decât la disoluția statului. Iar dacă în aceste condiții, autorul unei asemenea acuzații pe care nu o probează, pe care nicio autoritate a statului nu-l forțează să o probeze, mai este și ales pentru a doua oară președinte al României, înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât faptul că suntem pe cale să ne pierdem țara.

Mâine voi dezvolta consecințele unei a doua afirmații, făcută cu același prilej de Klaus Iohannis, O afirmație de natură fie să arunce literalmente în aer protocolul de colaborare dintre PNL și ALDE, în baza căruia ceea ce a mai rămas din acest partid accesează funcții în noua administrație Orban, fie să mai rupă încă o dată partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Sorin Rosca Stanescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here