Numărul castelelor scoase pe piaţă în Franţa a crescut într-un ritm rapid în ultimii ani, preza franceză notând faptul că, faţă de aproximativ 800 de clădiri istorice oferite spre vânzare în 2010, acum agenţiile caută cumpărători pentru nu mai puţin de 1.500 de palate.

Imaginea articolului Cum a crescut numărul castelelor scoase la vânzare în Franţa ultimului deceniu

Cum a crescut numărul castelelor scoase la vânzare în Franţa ultimului deceniu

O anchetă a publicaţiei franceze Le Figaro a arătat că numărul castelelor scoase la vânzare a explodat în ultimii ani. Mai multe agenţii imobiliare din Franţa (Barnes, Propriétés de France, Le Nail sau Patrice Besse) sunt citate susţinând că tot mai multe construcţii cu încărcătură istorică sunt disponibile pentru clienţi. Se vorbeşte chiar despre o adevărată invazie pe piaţă, ţinând cont că numărul clădirilor care îşi caută un nou proprietar a ajuns în jurul cifrei de 1.500.

De obicei este vorba despre clădiri care au aparţinut unor familii cunoscute, nume cu rezonanţă istorică. Urmaşii acestora se văd copleşiţi de eforturile de a păstra moştenirea şi de a reabilita construcţiile impozante.

”Aceşti proprietare se găsesc la capătul unui şir de generaţii”, a declarat Gonzague Le Nail, unul dintre proprietarii de agenţie imobiliară specializat în domeniul clădirilor istorice, compania sa fiind intermediat în peste 4.500 de tranzacţii cu palate şi castele, vândute, moştenite sau supuse expertizei. ”Bunicii lor au reuşit să se descurce pe baza veniturilor asigurate de domeniile pe care le aveau în proprietate, părinţii lor au început să aibă probleme din momentul în care şi-au pierdut domeniile, cât despre urmaşi… aceştia preferă să stea la Londra sau Shanghai, nu la ţară”.

Francezii oferă exemplul castelului Robien dans les Côtes-d’Armor, din secolul XVIII. Clădirea este legată de o familie din care a făcut parte un fost ministru al Educaţiei în Franţa, Gilles de Robien, şi patru preşedinţi ai Parlamentului britanic. Scos la vânzare la un preţ iniţial de 4,2 milioane de euri, castelul s-a devalorizat în timp, aşa că a ajuns să coste 2,1 milioane de euro şi tot nu găseşte cumpărător.

Jurnaliştii de la Le Point arată că, în realitate, chiar dacă vechimea palatelor este elementul de senzaţie care le aduce în atenţia cumpărătorilor, condiţia primordială pentru cele care se şi vând pare să fie reabilitarea. O bună izolare termică şi dotarea cu echipamente ultramoderne sunt esenţiale. În plus, cumpărătorii preferă clădiri situate în apropierea Parisului şi nu în zonele rurale. Mai mult, de multe ori, noii proprietari caută să vândă cât mai repede. Potrivit lui Olivier de Lorgeril, preşedintele organizaţiei Demeure historique (Clădiri istorice), ”media perioade la care un castel ajunge pe piaţă a scăzut de la 15 la opt ani”.

”Când aud câte un deputat care spune că monumentele nu aduc bani sau Ministerul de Finanţe vorbind despre lacune legislative în ceea ce priveşte ajutorul pentru monumentele istorice, mi se urcă sângele la cap. Toate aceste palate sunt viitorul”, susţine de Lorgeril, care pledează pentru necesitatea unui plan de stat care să salveze aceste clădiri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here