Cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca împreună cu specialişti din America au descoperit fragmente ale unui specii de reptile zburătoare care a trăit în zona Transilvaniei, iar descoperirea a fost publicată în una dintre marile reviste de profil.

Imaginea articolului Descoperire epocală a cercetătorilor de la UBB Cluj: reptilă zburătoare care trăia în Transilvania

Descoperire epocală a cercetătorilor de la UBB Cluj: reptilă zburătoare care trăia în Transilvania

Reptila zburătoare descoperită de cercetătorii români şi americani a fost numită Albadraco tharmisensis. „Denumirea generică derivă de la numele judeţului Alba, unde este localizată localitatea descoperirii şi din latinescul <draco> = dragon. Denumirea speciei a fost stabilită după <Tharmis>, numele dacic al actualei Alba Iulia. În momentul de faţă localitatea de provenienţă a fosilelor, Oarda de Jos, este parte componentă a oraşului Alba Iulia”, se arată într-un comunicat de presă al UBB.

Potrivit acestuia, această descoperire stârneşte un interes mare pentru comunitatea ştiinţifică deoarece reprezintă „primul azhdarchid de dimensiuni mari descris din Insula Haţeg”.

Prezenţa a două fragmente de <cioc> bine conservate şi a unei vertebre cervicale care revin lui A. tharmisensis este foarte interesantă deoarece semnifică prima semnalare din Europa a unui fragment de premaxilar şi a unei simfize mandibulare asociate, provenite de la acelaşi individ. O serie de caractere morfologice ale premaxilarului şi simfizei mandibulare observate la A. tharmisensis se regăsesc şi la Bakonydraco galaczi (descoperit în Ungaria), sugerând posibilitatea ca aceşti doi taxoni, deşi separaţi de o relativ îndelungată durată de timp, să aparţină unui grup distinct de Azhdarchidae. Mai mult, vertebra cervicală provenită de la A. tharmisensis confirmă existenţa azhdarcharidelor cu gât scurt în Insula Haţeg. Nu în cele din urmă, prezenţa a două rânduri de foramene pe feţele laterale ale premaxilarului, reprezintă cea dintâi semnalare la nivel mondial, a unei astfel de specificităţi pentru un azhdarchid cretacic superior. Albadraco tharmisensis a făcut parte din ecosistemele terestre insulare ale arhipelagului Oceanului Tethys”, mai arată specialiştii de la UBB în comunicatul remis marţi presei.

Conform acestora, în pofida numărului mic de oase, noua descoperire este foarte importantă deoarece aduce date noi în ceea ce priveşte anatomia, comportamentul şi distribuţia acestor reptile zburătoare.

Articolul despre această descoperire a apărut recent într-o publicaţie de profil. „Revista ştiinţifică Cretaceous Research a publicat de curând un articol semnat de o echipă de cercetare româno-americană (Alexandru Solomon – Muzeul Judeţean Mureş şi Universitatea Babeş-Bolyai, Vlad Codrea – Universitatea Babeş-Bolyai, Márton Venczel – Muzeul Ţării Crişurilor şi Universitatea Babeş-Bolyai şi Gerald Grellet-Tinner – CONICET, Argentina, Muzeul de Istorie al Insulei Orcas, Eastsound, WA, SUA) care semnalează o nouă descoperire excepţională din Cretacicul Superior continental al României”, potrivit reprezentanţilor UBB Cluj-Napoca.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here