Gudauri, o staţiune de schi din Georgia, se bucură în prezent de o mare popularitate în rândul turiştilor, dintr-un motiv greşit, și anume o înregistrare video înspăimântătoare, cu un telescaun defect aruncând oamenii de la înălțime, care a devenit virală anul trecut, relatează agenția DPA, citată de Mediafax.

Înregistrarea video cu telescaunul din Gudauri din care cădeau schiori şi snowboarderi la fiecare curbă a avut milioane de vizualizări în mediul online.

„Deodată, oameni din toată lumea au aflat că poţi merge la schi în Georgia”, a spus George Gotsiridze, consultant guvernamental.

„A sfârşit prin a fi o bună metodă de marketing, dar doar pentru că nimeni nu a murit atunci”, a explicat acesta.

Gotsiridze, care se ocupă de dezvoltarea de staţiuni turistice în Georgia, spune că, iniţial, în săptămânile care au urmat incidentului ce ar fi putut avea urmări tragice, multe persoane şi-au anulat vacanţele.

„Dar, în această iarnă, s-a înregistrat o creştere cu 30% a numărului turiştilor, comparativ cu sezonul trecut”, a mai spus acesta. Iar, din 2011, numărul turiştilor a crescut cu 578%.

Comparativ cu Alpii, unde staţiunile de schi se găsesc peste tot, pârtiile din Gudauri sunt apoape goale. Însă priveliştea este sublimă, scriu cei de la DPA.

Sven Foelser, un ghid montan austriac ce vine la Gudauri în fiecare iarnă din 2012 încoace, face parte dintre cei care s-au aflat în telescaun la momentul incidentului. „Acum putem râde, dar atunci a fost cu adevărat urât”, a spus acesta.

În urma unei anchete, s-a stabilit că a fost o pană de curent, după care un angajat al companiei a făcut o greşeală în timp ce pornea generatorul. Între timp, telescaunul a fost reparat. Acesta poartă turiştii până la o altitudine de 3.276 de metri, pe platoul Sadzele West, unde începe pârtia Gudauri.

Majoritatea europenilor din Vest vin pentru pârtiile largi de la mare înălțime, acoperite de zăpadă proaspătă. Chiar și în perioada sovieticilor, germanii, austriecii și elvețienii veneau să facă schi în această regiune.

La jumătatea anilor 1980, în urma unui joint venture cu un investitor austriac, au fost construite primele telescaune și Hotelul Marco Polo, în prezent de patru stele.

Turiștii, mulți ruși, dar și lituanieni, estonieni, polonezi și britanici, sunt întâmpinați cu vin fiert, bere și khachapuri, o tradițională plăcintă cu brânză georgiană.

Mulți dintre turiști spun că preferă să meargă la schi în Georgia pentru că este mult mai ieftin decât în Alpi.

Accidentul de pe pârtia din Gudauri a avut loc pe 16 martie 2018.

Atenție, imagini ce pot avea impact emoțional!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here