(Preluare Inpolitics):

Unul dintre cele mai influente siteuri americane în materie de politică și securitate, așa cum îl numește postul la fel de american Europa liberă, e vorba de siteul The Daily Beast, aruncă pe piață o bombă de proporții: România pare să fi preluat de la americani costurile integrale de întreținere ale bazei de la Deveselu. De ce, nu e clar, cert e că banii pentru acest an nu au mai venit.
Astfel, The Daily Beast scrie, într-un articol intitulat ”Sondland’s Ties to Romanian Official Set Off Alarms at National Security Council”:
“Anul acesta, guvernul SUA dorea să trimită 1,5 milioane dolari ca ajutor în România, dar banii nu au fost alocați până la termenul limită de 30 septembrie. În plus, SUA nu au trimis cei 21 milioane dolari pentru întreținerea bazei militare de acolo și banii au fost alocați construirii zidului de pe frontiera sudică.(s.n.) Nu e limpede de ce nu a mai fost trimisă suma de 1,5 milioane.”
Ori, suma de 21 de milioane de dolari coincide, practic, cu cea de 20 de milioane de dolari anunțată oficial încă de acum cîțiva ani drept cost anual de întreținere a bazei de la Deveselu. Cost suportat, atenție!, integral de către partea americană.
Dacă informația livrată de The Daily Beast e reală, iar americanii nu au mai trimis în acest an banii pentru întreținerea bazei și au preferat să-i direcționeze către construirea zidului de la granița cu Mexicul, e clar că ei au venit din altă parte, și e greu de crezut că de la Moscova.
Să-și fi asumat președintele Klaus Iohannis preluarea acestor costuri la întîlnirea de la Casa Albă cu Donald Trump – marele artizan al proiectului zidului de la frontiera cu Mexicul – alături de alte sarcini trasate pe un to do list de care s-a vorbit insistent ulterior întrevederii?
Dacă da, de unde exact provin banii respectivi și de ce s-a ținut această informație la secret?
Reamintim, doar în treacăt, că o situație destul de asemănătoare s-a petrecut acum cîțiva ani, după tragicul accident în care și-a pierdut viața artistul Teo Peter.
După imensul scandal provocat de această tragedie, românii au aflat mai degrabă conjunctural, mult timp mai tîrziu, grație limbariței consilierului prezidențial Sebastian Lăzăroiu, că familia artistului primise despăgubiri consistente, ”cu foarte multe zerouri”, în dolari. Nici pînă azi nu s-a aflat cu precizie, însă, dacă banii respectivi fuseseră plătiți de americani ori, dimpotrivă, de statul român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here