Dirijorul leton Mariss Jansons, care a condus unele dintre cele mai apreciate orchestre simfonice din lume, a murit duminică la vârsta de 76 de ani în reşedinţa sa din oraşul Sankt Petersburg din Rusia, informează BBC, potrivit Agerpres.

Muzicianul leton a dirijat Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze din 2003, după ce a coordonat şi alte ansambluri simfonice de mare prestigiu, inclusiv Amsterdam Concertgebouw. 

Guvernatorul din Sankt Petersburg, Alexander Beglov, a dat publicităţii o declaraţie de presă în care a afirmat că Mariss Jansons a fost „un dirijor excepţional”. 

Artistul a avut şi o colaborare îndelungată cu Filarmonica din Oslo, apoi a ocupat timp de şapte ani funcţia de director muzical al Orchestrei Filarmonice din Pittsburgh, începând din 1997.

Citește și: Snoop Dogg lansează un album cu muzică de adormit copiii

Mariss Jansons s-a născut în capitala Letoniei, Riga, în 1943, şi a fost fiul renumitului dirijor Arvid Jansons. 

În 1956, familia lui s-a mutat la Leningrad – vechea denumire a oraşului Sankt Petersburg din epoca sovietică -, unde a studiat vioara şi pianul. Mai târziu, a devenit directorul Conservatorului din Sankt Petersburg. 

De asemenea, Mariss Jansons a dirijat Orchestra Filarmonică din Viena cu ocazia celebrelor sale concerte de Anul Nou în anii 2006, 2012 şi 2016.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here