APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului sÄ atace Legea mediului la Curtea ConstituÈionalÄ, întrucât ar conÈine o prevedere neconstituÈionalÄ care ar permite primÄriilor sÄ limiteze nelegal drepturi fundamentale. Solicitarea, dupÄ ce s-a cerut sÄ fie atacatÄ Èi Taxa Oxigen, scrie Mediafax.
APADOR-CH aratÄ, în solicitarea cÄtre Avocatul Poporului, de atacare a Taxei Oxigen în contencios administrativ, cÄ e nelegalÄ Èi discrimineazÄ Ã®ntre cetÄÈeni Èi instituÈii. DupÄ ce a fÄcut aceastÄ solicitare, reprezentanÈii APADOR-CH spun cÄ mulÈi cetÄÈeni fie i-au acuzat cÄ Èin cu poluatorii, fie le-au mulÈumit.
âUnii dintre comentatori ne-au atras atenÈia cÄ existÄ o lege â Legea mediului nr 137/1995 â care i-ar permite de fapt primÄriei sÄ ia astfel de decizii de limitare a circulaÈiei unor autovehicule în anumite zone ale oraÈelor. Ãntrucât demersul APADOR-CH are strict un caracter juridic ce vizeazÄ legalitatea actului emis de Consiliul General al Municipiului BucureÈti în legÄturÄ cu aÈa numita TaxÄ oxigen, am transmis din nou Avocatului Poporului o completare la precedenta solicitare, pentru a lÄmuri de ce nici mÄcar Legea mediului nu îi permite primÄriei sÄ ia decizii de felul celor cuprinse în Taxa oxigenâ, spun cei de la APADOR-CH.
Concret, Legea 137/1995 privind protecÅ£ia mediului conÅ£ine o delegare de competenÅ£Ä datÄ de Parlament autoritÄÅ£ilor locale cu privire la restrângerea dreptului de proprietate asupra autovehiculelor, în sensul cÄ âpentru asigurarea unui mediu de viaÅ£Ä sÄnÄtos autoritÄÅ£ile administraÅ£iei publice locale, precum Åi, dupÄ caz, persoanele fizice Åi juridice au urmÄtoarele obligaÅ£ii: f) sÄ reglementeze, inclusiv prin interzicerea, temporarÄ sau permanentÄ, a accesului anumitor tipuri de autovehicule sau a desfÄÅurÄrii unor activitÄÅ£i generatoare de disconfort pentru populaÅ£ie în anumite zone ale localitÄÅ£ilor cu predominanÅ£a spaÅ£iilor de locuit, zone destinate tratamentului, odihnei, recreerii Åi agrementuluiâ.
APADOR-CH aratÄ cÄ prevederea legislativÄ ridicÄ douÄ aspecte ce au fost semnalate Avocatului Poporului Èi anume:
â1. Este neconstituÅ£ionalÄ delegarea cÄtre autoritÄÅ£ile locale a unor prerogative despre care articolul 53 din ConstituÈie prevede expres cÄ aparÅ£in doar Parlamentului â în cazul acesta este vorba de restrângerea unor drepturi Åi libertÄÅ£i fundamentale, printre care se aflÄ Åi dreptul de proprietate, ce nu poate fi fÄcutÄ decât de cÄtre Parlament, în mod direct. Ãn loc de asta, Parlamentul ar putea reglementa unitar, la nivel naÅ£ional, dreptul/interdicÅ£ia de a achiziÅ£iona anumite categorii de autovehicule în funcÅ£ie de încadrarea într-o anumitÄ normÄ de poluare de tip Euro 1,2 etc. Aceste reglementÄri ar trebui sÄ fie aceleaÅi (egale) Åi pentru persoanele fizice (simplii cetÄÅ£eni), Åi pentru autoritÄÅ£i. Tot legea ar trebui sÄ prevadÄ ce se întâmpla cu autovehiculele cumpÄrate legal, în perioada în care nu a existat o interdicÅ£ie de achiziÅ£ionare legatÄ de Euro 1, 2 etc, Å£inând cont Åi de exigenÅ£ele constituÅ£ionale care nu permit ca dreptul de proprietate asupra bunurilor dobândite legal sÄ fie lipsit de conÅ£inut.
Lia OlguÅ£a Vasilescu râde de gafa noului ministru al Muncii: ‘O contrazic chiar subordonaÅ£ii’
2. Chiar Èi aÈa, neconstituÈionalÄ, prevederea din Legea mediului face referire doar la âanumite zoneâ ale localitÄÈilor Èi nu la localitÄÈile întregi, deci autoritÄÈile nu pot interzice complet accesul anumitor autovehicule pe teritoriul localitÄÈii, aÈa cum s-a întâmplat în HotÄrârea CGMB nr. 539/2019, ce instituie Taxa oxigen, care interzice complet accesul în BucureÈti al autovehiculelor sub Euro 3 din 2022 Èi a celor sub Euro 4 din 2024. SituaÅ£ia va fi alta în cazul în care va exista o interdicÅ£ie legalÄ de achiziÅ£ionare a unor categorii de autovehicule, în raport de încadrarea în normele Euro 1,2 etc. Din acel moment, orice cumpÄrÄtor al unui autovehicul pentru care existÄ interdicÅ£ia legalÄ de achiziÅ£ionare va fi un cumpÄrÄtor de rea-credinÅ£Ä, iar bunul respectiv va fi unul dobândit în mod ilegal, astfel cÄ nu se va putea invoca protecÅ£ia constituÅ£ionalÄ conferitÄ dreptului de proprietate asupra bunurilor dobândite în mod legal. Dar, în cazul autovehiculelor achiziÅ£ionate pânÄ Ã®n prezent, în condiÅ£iile în care nu existÄ vreo interdicÈie legalÄ de achiziÅ£ionare legatÄ de normele Euro 1,2 etc., cumpÄrÄtorii sunt de bunÄ-credinÅ£Ä, bunurile (autovehiculele) sunt dobândite în mod legal, astfel cÄ Åi dreptul de proprietate asupra acestor bunuri trebuie protejat conform exigenÅ£elor constituÅ£ionale Åi, mai ales, nu trebuie lipsit de conÅ£inutâ.
Pentru aceste motive APADOR-CH a transmis o nouÄ solicitate Avocatului Poporului Èi cere sÄ ridice Èi excepÈia de neconstituÈionalitate a articolului 61 lit. f din Legea 137/1995, întrucât prevede o delegare cÄtre autoritÄÅ£ile locale a prerogativelor exclusive ale Parlamentului de a restrânge drepturi Åi liberÄÅ£i fundamentale, delegare care contravine art. 53 din ConstituÅ£ie.
Raspandacul.ro