Vicepremierul Raluca Turcan face apel la parlamentari să voteze mâine abrogarea legii recursului compensatoriu. Aceasta afirmă că, dacă legea ar fi fost abrogată în februarie 2019, aşa cum a dorit PNL, 10.000 de infractori ar fi şi acum în puşcării.

„Solicit tuturor deputaților să voteze mâine, în plen, proiectul PNL de abrogare a recursului compensatoriu. Este obligatoriu ca această lege aberantă a recursului compensatoriu să fie oprită definitiv, pentru că ea produce victime zilnic!

Proiectul PNL a fost depus în Parlament încă din februarie 2019. Dacă se adopta de atunci, în jur de 10.000 de infractori ar fi fost și acum în pușcării. Dintre cei eliberați de când legea este în vigoare, peste 500 au recidivat cu fapte violente”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

Raluca Turcan ignoră însă faptul că recursul compensatoriu acţionează ca lege penală mai favorabilă. Astfel, chiar dacă legea este abrogată, aceasta ultraactivează. Ultraactivitatea legii este o excepţie de la principiul încetării acțiunii uni act normativ prin abrogare, în sensul că, deși nu mai este în vigoare, actul normativ își produce efectele în unele cazuri. Astfel, în materie penală, legea mai favorabilă se aplică și după înlocuirea ei, pentru faptele petrecute când cea dintâi era în vigoare.

Legea recursului compensatoriu, chiar dacă ar fi fost abrogată în luna februarie 2019, şi-ar fi produs efectele asupra tuturor celor care au comis fapte penale în perioada în care era în vigoare. Aşadar, inclusiv asupra celor 10.000 de infractori invocaţi de Raluca Turcan.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here