De la clasicele găuri în perete pentru montarea unor dibluri necesare dulapurilor de bucătărie și până la operațiuni ceva mai complexe, cum sunt găurile în lemn, plastic sau oțel, bormașina este probabil cel mai des folosit aparat de bricolaj.  

Nu este nevoie să investești într-un model profesional, mai ales că poți găsi bormașini ieftine aici. Probabil nu o vei folosi foarte des, dar cu siguranță vrei să o păstrezi într-o stare bună de funcționare, ca să nu fie nevoie să cumperi alta de fiecare dată. Iată ce trebuie să faci ca să te asiguri că păstrezi bormașina în stare bună cât mai mult timp.  

Mandrinele  

Înainte de toate este importantă o verificare periodică a mandrinelor (piese de care se atașează burghiul). Dacă acestea sunt lovite sau dezechilibrate, atunci va fi necesară înlocuirea lor. Precizia mașinii, dar și siguranța celui care o folosește pot fi afectate de o astfel de defecțiune. Elementele metalice precum mandrina trebuie lubrifiate corespunzător, însă fără să pătrundă uleiuri sau diferite substanțe specifice în fantele de răcire. 

Curățarea 

Curățarea minuțioasă și frecventă a bormașinii este foarte importantă. Se poate folosi o cârpă umedă pentru a înlătura eventualele depuneri de materiale și de praf. Apoi șterge cu o cârpă uscată, pentru a nu lăsa umezeala să rămână pe aparat. Acumularea de praf poate duce la supraîncălzirea motorului, care va scădea semnificativ durata de viață a aparatului.

Verificarea cablurilor  

Ca la orice unealtă care folosește curentul electric, cablul de alimentare trebuie verificat în mod constant. Orice fel de defecțiune poate crea probleme de alimentare și poate duce chiar la arderea motorului. În plus, trebuie să te asiguri că nu există niciun pericol de electrocutare.  

Bormașina cu acumulator 

Pe măsură ce tehnologia bateriilor avansează, modelul bormașinilor cu acumulatori este tot mai popular. Acestea sunt construite în funcție de cel puțin trei criterii esențiale: 

  • capacitatea – este măsurată în Amperi pe oră și arată ce cantitate de energie electrică poate fi înmagazinată
  • de tensiune – aceasta reglează puterea bormașinii 
  • de tipul acumulatorului: acesta poate fi Litiu-Ion, Nichel-Cadmiu sau Nichel-Metal-Hibrid. 

Acumulatoarele Litiu-Ion sunt cele mai recomandate, din două motive: nu au efect de memorie și au o rată redusă de auto-descărcare în comparație cu celelalte modele. Practic, capacitatea bateriei nu scade dacă încărcarea nu a fost completă. În plus, durata de viață este în general mai lungă.  

Bateriile Nichel-Cadmiu au un preț mai redus și nu ajung la descărcări profunde în cazul în care nu sunt utilizate pe perioade îndelungate. Au însă un nivel de toxicitate pentru mediu ridicat, dar și un număr redus de cicluri de încărcare.  

A treia categoria, Nichel-Metal-Hibrid, are o soluție cu auto-descărcare mai mică, dar și un cost mai scăzut, comparabil cu cel pe Nichel-Cadmiu. Această variantă este folosită mai ales la bormașinile mai mari, pentru că generează curenți mai mari – de până la 3 amperi pe oră. Dezavantajul lor este efectul de memorie ridicat.  

În funcție de tipologia acumulatorului, întreținerea bormașinii poate varia. În orice caz, însă, nefolosirea pe termen lung poate afecta durata de viață. Autodescărcarea este influențată în mod direct și de temperatură, de aceea se recomandă depozitarea lor la o temperatură în jur de 20 de grade Celsius. Totodată, trebuie evitată încărcarea necontrolată, cum este cea pe timpul nopții, mai ales dacă acumulatorul nu este Litiu-Ion.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here