Laserul de mare putere de la Măgurele va fi operaţional la sfârşitul anul viitor, a declarat marţi premierul Ludovic Orban.

„Scopul principal al prezenÅ£ei noastre aici este acela de a identifica cele mai bune căi prin care Guvernul poate să susÅ£ină activitatea institutului şi să contribuie la fructificarea prezenÅ£ei, practic, al laserului cu cea mai mare putere din lume în România şi la folosirea tuturor rezultatelor cercetării care vor fi efectuate aici. Am discutat despre stadiul realizării proiectului. M-a informat că la finele anului viitor laserul va fi operaÅ£ional şi că vor putea începe experimentele. (…) Interesant este ca în ce măsură parteneri privaÅ£i sau publici din alte ţări să poată să efectueze experimente”, a afirmat şeful guvernului, care a vizitat platforma de la Măgurele a proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics, dezvoltat în cadrul Institutului NaÅ£ional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, conform agerpres.ro.

ULTIMĂ ORĂ Lia Savonea SE APĂRĂ la final de mandat: Măsurile au vizat stoparea tendințelor de influențare sau de afectare a actului de justiție

Orban a subliniat că a fost interesat foarte mult care sunt domeniile care pot conduce la aplicarea cercetărilor efectuate.

„Sunt multiple domenii în care pot fi aplicate rezultatele cercetării. Am întrebat de posibilitatea accesului companiilor româneşti şi al entităţilor româneşti care vor să efectueze aici cercetări, experimente, pentru a putea să obÅ£inem rezultate care să poată să fie aplicate, astfel încât să putem să sprijinim dezvoltarea aplicării rezultatelor cercetărilor şi prin intermediul companiilor şi entităţilor din România. La ora actuală, există o finanÅ£are pentru activitatea centrului. În măsura în care este nevoie de susÅ£inere de la Guvern pentru proiecte sau pentru rezolvarea unor probleme care pot apărea, Guvernul este practic gata să susÅ£ină orice fel de nevoie de resurse financiare. Dar din ceea ce am discutat cu domnul director, există o finanÅ£are europeană pentru acest proiect, care asigură finanÅ£area pe o perioadă de timp, inclusiv după intrarea efectivă în operare, urmând ca ulterior să existe un plan de finanÅ£are. (…) Sunt convins că nu vor exista probleme de finanÅ£are”, a menÅ£ionat premierul.

Potrivit acestuia, dezvoltarea României trebuie să se bazeze în primul rând pe cercetare-inovaţie.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, a afirmat că nu există niciun risc să fie returnaţi banii europeni.

„Întregul centru va fi funcÅ£ional, operaÅ£ional anul viitor, laserul de mare putere, marele echipament, aranjamentele experimentale, exceptând acest echipament care se numeşte fascicul gama, care va fi gata de-abia la sfârşitul anului 2022. Ne afectează (întârzierea – n.r.) că experimentele care se vor face cu echipamentul gama vor începe în 2023. (…) În ianuarie 2020 vor începe experimentele cu fascicol laser gradual, laserul este deplin funcÅ£ional şi operaÅ£ional. Aranjamentele experimentale vor intra gradual”, a precizat Nicolae Zamfir.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here