Life Dental Spa

Fațetele dentare permit îmbunătățirea rapidă și nedureroasă a culorii și formei dinților și oferă pacienților cu malocluzie minoră șansa de a evita tratamentele ortodontice. În funcție de materialele din care sunt fabricare, aspectul fațetelor poate fi înșelător de asemănător cu dentiția naturală. În acest sens, cele mai bune și, de asemenea, cele mai durabile, sunt fațetele din ceramică sau porțelan.

Ce tipuri de fațete dentare există?

În funcție de materialele din care sunt realizate, există mai multe tipuri de fațete dentare:

 • Fațete acrilice

Acestea sunt realizate dintr-o masă acrilică și sunt cel mai adesea folosite temporar, atunci când pacientul așteaptă ca medicul să îi aplice fațete mai durabile.

 • Fațete compozite

Ele constau din diverse materiale care îndeplinesc mai multe funcții complementare. Una dintre componente este responsabilă de consistența, duritatea și flexibilitatea fațetelor; celălalt pentru rezistența lor mecanică. Avantajul acestor fațete este prețul, deoarece sunt mult mai ieftine decât modelele din porțelan sau ceramică. Acestea necesită înlocuire după câțiva ani.

 • Fațete ceramice

Sunt realizate din ceramică feldspatică (silice, cuarț, caolin) și coloranți. Se caracterizează prin duritate și durabilitate ridicată  și reprezintă o soluție de ani de zile. Fațetele din ceramică, asemănătoare celor din porțelan, seamănă cu dinții naturali. Ele se disting printr-o susceptibilitate scăzută la depunerea plăcii, care are un efect benefic asupra stării gingiilor.

 • Fațete de porțelan

Sunt realizate din porțelan și se caracterizează prin durabilitate, duritate și flexibilitate foarte ridicate, precum și rezistență la decolorare și depuneri de tartru. Fațetele de porțelan sunt cele mai subțiri modele disponibile.

Când este recomandată utilizarea fațetelor dentare și ce contraindicații există?

Te întrebi când sunt utilizate cel mai frecvent aceste fațete dinți? Iată recomandările specialiștilor:

 • mascarea dinților decolorați, în special a celor care nu pot fi albiți cu diferite proceduri speciale
 • reconstrucția dentară a dinților rupți sau fisurați
 • acoperirea unor umpluturi mai puțin estetice pe suprafețele din față ale danturii
 • reducerea sau eliminarea spațiului dintre dinți
 • corectarea malocluziilor minore
 • îmbunătățirea formei dinților.

Există și anumite situații când fațetele dentare nu sunt recomandate, anumite contraindicații, și anume:

 • carii, gingivite
 • bruxism
 • igienă orală necorespunzătoare
 • roaderea unghiilor
 • tulburări ocluzive.

Aplicarea fațetele dentare: ce pași sunt necesari?

Fațetele pot fi plasate atunci când pacientul are dinți sănătoși. Prin urmare, înainte de procedură, medicul dentist efectuează un interviu amănunțit și efectuează examinări (inclusiv realizarea unei imagini panoramice a cavității bucale) pentru a exclude toate contraindicațiile la aplicarea fațetelor dentare. Daca pacientul nu are carii sau gingivita, medicul dentist poate continua cu tratamentul.

Înainte de a pune fațetele, medicul face o amprentă. Pe baza ei, se realizează fațetele potrivite. Următorii pași includ pregătirea dinților pentru fațete prin sablare și cimentare.

Apoi medicul stomatolog șlefuiește dinții (reducerea smalțului este ușoară aici, mult mai mică decât în ​​cazul coroanelor). Acest lucru se face sub anestezie locală, făcând procesul complet nedureros. De asemenea, se întâmplă ca procedura să nu necesite șlefuire. Acest lucru este posibil, de exemplu, la corectarea decolorărilor minore. Plasarea fațetelor necesită, de obicei, 2-3 vizite la cabinetul stomatologului.

Valorile estetice ridicate, durabilitatea și o selecție largă de materiale transformă fațetele dentare într-o soluție care poate fi adaptată perfect nevoilor și așteptărilor fiecărui pacient. Prin urmare, dacă dorești să te bucuri de un zâmbet impecabil, cu siguranță merită să te programezi la un medic dentist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here