Lotul olimpic de fizică al României a obținut trei medalii de argint, una de bronz și o mențiune de onoare la cea de-a treia ediție a Olimpiadei Europene de Fizică, desfășurată la Riga, în Letonia, în perioada 31 mai-4 iunie. Olimpicii sunt elevi ai liceului de Informatică din Capitală, potrivit Mediafax.

,,Lotul olimpic de fizică al României și-a trecut în palmares patru medalii (trei medalii de argint și o medalie de bronz), precum și o mențiune de onoare la a III-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică (EUPhO), care s-a desfășurat la Riga (Letonia), în perioada 31 mai – 4 iunie 2019’’, se arată într-un comunicat de presă al MEN.

Potrivit sursei citate, elevii Ștefan Dolteanu, Ionel-Emilian Chiosa și Iosif Theodor au fost premiați cu medalii de argint, elevul Vasile Mihai, cu medalie de bronz, iar eleva Sabina Drăgoi a primit mențiunea de onoare. Totodată, olimpicul Ștefan Dolteanu a obținut un premiu special pentru cel mai bun experiment din concurs. Olimpicii sunt elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică București. 

,,Lotul olimpic a fost coordonat de prof. Adrian Dafinei de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității București și prof. Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Secretarul de stat, Irina Elisabeta Kovács, a reprezentat Ministerul Educației Naționale la ceremonia de premiere, țării noastre revenindu-i onoarea de a găzdui cea de-a IV-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică, în mai 2020”, se mai precizează în comunicat.

Citește și: Cinci femei, bănuite de furt din locuinţe, au fost reţinute în trafic, la Călimăneşti

Pentru organizarea următoarei ediții a Olimpiadei Europene de Fizică, Ministerul Educației Naționale va beneficia de sprijinul Facultății de Fizică, din cadrul Universității București, și de colaborarea Institutelor de Fizică. 

,,În organizarea olimpiadei, Ministerul Educației Naționale va beneficia de sprijinul Facultății de Fizică din cadrul Universității București, precum și de colaborarea cu Institutele de Fizică de pe platforma Măgurele: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor”, completează reprezentanții ministerului Educației.

,,Cu acest prilej, secretarul de stat Irina Elisabeta Kovács a avut întrevederi cu ministrul educației din Letonia, Ilga Šuplinska, precum și cu secretarul de stat Līga Lejiņa. În cadrul întâlnirilor s-au discutat aspecte referitoare la cooperarea în domeniul educației dintre România și Letonia, precum și modalitățile de modernizare a sistemelor de învățământ din ambele țări”, se arată în același document. 

La revenirea în țară, lotul olimpic a fost întâmpinat de către ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, care i-a felicitat.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here